Lav FODMAP mat til kursdeltagere

av | jun 19, 2014 | Tidligere prosjekter og hendelser | 2 kommentarer

Lav FODMAP mat til kursdeltagere

For noen uker siden ble jeg spurt om jeg kunne lage lav FODMAP mat til et kurs på Impact HUB i Bergen. 20 grundere skulle lære mer om stressmestring av psykolog Renate Scholz som driver Mindfulness Bergen og de skulle ha god og sunn mat til lunsj. Derfor spurte de altså om jeg kunne lage lav FODMAP-mat til arrangementet. Dette syntes jeg var utrolig spennende og sa selvfølgelig ja umiddelbart. Ikke bare fordi jeg synes det er viktig at folk får kunnskap om at det er mulig å få litt mer kontroll på «midtseksjonen» ved å gå på lav FODMAP-dietten, men også fordi jeg selv har vært grunder og ikke minst, fordi jeg var nysgjerrig på selve kurset.

Menyen

Jeg bestemte meg for å lage signatur-retten min: Gulrotsuppe med balsamicoglaze og scones med muslibarer til dessert/snacks. Siden jeg må planlegge litt mer en «normale» mennesker planla jeg å handle onsdagen, lage muslibarer og skrelle gulrøtter på torsdagen og begynne med matlagingen noen timer før på kursdagen, som var fredagen. Man blir ganske god på logistikk når man vet at man må porsjonere ut energien!

Da fredagen kom var jeg rimelig spent. Ville jeg klare å servere maten til avtalt tid? Ville folk rynke på nesen av «allergimat»? Ville maten falle i smak?

2014-06-13 12.26.58Lunsjen ble servert 5 minutter etter tidsskjema og det er jeg rimelig fornøyd med! Det gøyeste var dog at maten virkelig falt i smak. Som vanlig var alle overrasket over at de hadde fått «allergimat» siden det var så kraftig smak på suppen og sconsene ikke var harde og tørre som murstein. Flere spurte til og med etter oppskriftene selv om de ikke hadde behov for lav FODMAP-mat i utgangspunktet. Etter at alle hadde fått en god skål med suppe ble restene delt broderlig mellom alle som egentlig var mette, men som bare ville ha litt til fordi det var så godt!

 

Jeg var visst ikke alene om å ha vondt i magen!

Det viste seg også at når man først begynner å snakke om «magegreier», så er det plutselig ikke bare meg som sliter med disse tingene. Jeg tror det var minst 3 av 20 som var interessert i å vite mer om dietten.

Fordi jeg stod og laget lav FODMAP mat under kurset fikk jeg ikke meg meg hele innholdet, men jeg fikk med meg noe, og det var meget interessant. Både ut i fra et «grunderperspektiv», men også i forhold til sykdom og IBS. Jeg tror det er mange med IBS som hadde hatt godt av et slikt kurs da det, dessverre, er mange av oss som sliter både med angst, sosial isolasjon og følelsen av å ikke ha noen å snakke med fordi IBS og mageproblemer er så tabu. Jeg foreslo for Renate at hun burde holde stressmestringskurs spesielt for IBS-pasienter. Kanskje hun tar utfordringen?

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre