Hvis du, som meg, har mye rips i hagen kan jeg anbefale å lage konsentrert ripsgele!
Ripsgele.. kjøleskapet er fullt! Heldigvis har jeg nå funnet mange måter å bruke gele’en på. (Jeg skrev en oppskrift for noen uker siden, men har nå funnet den ultimate oppskriften, etter litt prøving og feiling… )
Hvordan lage konsentrert ripsgele
Kok opp ripsene og la de koke til de har saftet seg skikkelig, 10-15 min.
Sil saften og mål opp.
For hver liter ripssaft brukes 750 g. sukker. Kok opp saft- og sukkerblandingen og la småputre i 20-30 min. Gele’en kan fryses, men den kan også helles på rene, kokte glass, ev i små plastbegre med lokk på. Ved sistnevnte er jeg noe usikker på holdbarheten, men jeg vil tro det er relativt lang holdbarhet både pga. mengden sukker, men også fordi rips inneholder mye naturlig pektin, som i seg selv er konserverende.
I de kommende ukene vil det komme oppskrifter med utgangspunkt i denne konsentrerte ripsgele’en. Stay tuned!
NB! Rips er ikke testet av Monash University, som tester matvarer for FODMAP. Jeg har forhørt meg med andre som følger lavFODMAP-dietten og har hørt at mange tåler rips. Jeg vil dog anbefale at du prøver deg frem selv, som med det meste annet.
Det er jo dét det dietten handler om, en må nesten prøve seg litt fram for å finne sin toleranse for forskjellige matvarer. Ingen tarm er helt like 🙂 Ripsgeléen så veldig godt ut! Jeg har fryseren full av rips selv.. Har virkelig ikke plass til noe annet 😛
Du kan lage ripsgele av frosne rips også! 🙂