Hvordan forstå Monash sin applikasjon!

av | lavFODMAP-hjelp | 2 kommentarer

Hvordan forstå Monash sin applikasjon!

I boken min, og også her i bloggen, henviser jeg ofte til Monash sin mobile applikasjon. Monash University er forskningsinstitusjonen som har utviklet lavFODMAP-dietten. De har et eget laboratorium der de analyserer matvarer for FODMAP og er derfor den enenste kilden jeg selv bruker.

For noen uker siden gikk Monash ut med en mail/bloggpost om hvordan «trafikklyssystemet» deres skal leses og forstås. Jeg ble litt klokere etter å ha lest dette, men synes fortsatt det er noen uklarheter. I denne bloggposten vil jeg derfor dele hvordan jeg selv tolker applikasjonen.

Still inn «my filters»

Det første du bør gjøre er å gå inn på fanen som heter «my filters», oppe til høyre. Er du i eliminasjonsfasen vil jeg anbefale å stille alle inn på «high». Hvorfor? Fordi du foreløpig ikke vet hva du eventuelt reagerer på og poenget i denne fasen er å spise minst mulig FODMAP.

Hvordan forstå Monash sin applikasjon!

Gjelder mengdebegrensingen pr. måltid eller pr. dag?

Monash sier at mengdebegrensingen de opererer med er pr. måltid.

Hva betyr «grønt lys»?Hvordan forstå Monash sin applikasjon!Fisk består ikke av karbohydrater. Siden vi vet at FODMAP er karbohydrater, kan vi da også konkludere med at fisk må være helt fri for FODMAP. Likevel er det en oppgitt porsjonsstørrelse her og mange tenker at man ikke bør spise mer enn 115 g. fisk til ett måltid. Selv tenker jeg at når det ikke står noe eksplisitt under trafikklyset, så  kan jeg spise tilnærmet ubegrenset, innefor rimelighetens grenser selvfølgelig. Matvarer uten mengdebegrensing har jeg merket som lavFODMAP – grønne, i matvarelisten min.

Grønt lys med begrensning/gult lys/rødt lys, men med grønt lys på den minste porsjonen og rødt lys på den neste:

Alle disse ville jeg tolket som moderat FODMAP og jeg tenker det hadde vært lettere om Monash hadde satt alle disse til gule slik at man lettere kunne finne disse matvarene. Under disse matvarene står det altså en begrensing enten ved at trafikklyset endrer farge eller ved at det står eksplisitt i teksten. I matvareoversikten min har jeg merket disse matvarene som moderate og angitt mengdebegrensingen. Disse matvarene er altså grønne inntil mengdebegrensningen.

Brokkoli har grønt lys, men bør begrensen

Soltørket tomat er oransje, men man kan likevel spise 2 stk. Bør begrenses

Mais er rød, men har en mengdebegrensing der 1/2 porsjon faktisk er grønn: Bør begrenses

Rødt i app’en

Disse matvarene skal unngås i eliminasjon fordi de inneholder mye FODMAP. Matvarene finner du i høy FODMAP matvarelisten min.

Husk at trafikklyssystemet er en guide og at FODMAP veldig ofte handler om mengde (selv en matvare som er høy FODMAP kan bli lav med en liten nok mengde – det heter ikke no FODMAP, men low FODMAP)!

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

 1. Oda

  Hei Cecilie! Takk for den fine bloggen din så det blir litt enklere å sette seg inn i det her. Jeg er nybegynner og prøver å lære meg det meste før jeg går «all in» om ikke så lenge. En av de tingene som forvirrer meg er det her med mais! Jeg har forstått at maismel er ok og vanlig søte mais ikke er det, men sånn som disse; https://kolonial.no/produkter/23422-friggs-maiskaker-chia-havsalt/ er de høye i fodmaps? Eller går det an å spise om det er begrenset til noen få?

  Svar
  • Cecilie

   Hei!
   Så fint å høre at bloggen har hjulpet deg! Jeg må innrømme at jeg er litt usikker på de der selv. Maismel er lavFODMAP, mais, som i maiskorn, har en mengdebegrensing. Popcorn er lavFODMAP, ihvertfall inntil 7 kopper… De der ser jo ut som popcorn, eller? Jeg tror jeg ville sagt at de er lave, men ha i bakhodet at om du får en reaksjon, så kan det være de? C.

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Flere historier