Hvordan overleve en lang flyreise på lavFODMAP-dietten?

av | Mine reisetips og erfaringer | 4 kommentarer

Hvordan overleve en lang flyreise på lavFODMAP-dietten er et spørsmål jeg, naturlig nok, ofte får. Jeg har reist relativt mye, både langt og kort, og etter at jeg startet på lavFODMAP-dietten har jeg laget meg mine egne matrutiner for flyreiser. Å ta sjanser under en lang flytur er ikke noe for denne damen!

Hvordan overleve en lang flyreise på lavFODMAP-dietten?

Her er en gjennomgang av rutinene mine før jeg reiste til Kina forrige gang:

Noen uker før vi reiste laget jeg litt ekstra risnudler og kjøttsaus til middag. Restene puttet jeg i en tett boks som jeg la i fryseren. Denne boksen var det siste jeg puttet i vesken på reisedagen.

Dagen før avreise laget jeg knekkebrød og shortbread (oppskrift i boken). Min erfaring er at det er godt med både noe salt (jeg brukte litt ekstra flaksalt på knekkebrødene) og søtt under flyturen. Mesteparten la jeg i tette bokser med litt papir på toppen og pakket i kofferten. Da visste jeg at jeg ville ha noe ”sikker mat” under oppholdet. Resten pakket jeg i mindre bokser og puttet i håndbagasjen.

Kvelden før avreise laget jeg surdeigsrundstykker av spelt i tillegg til at jeg laget vaffelrøre

Samme dagen som jeg reiste stekte jeg surdeigsrundstykker av spelt og vafler. Noen rundstykker pakket jeg i kofferten til de påfølgende dagene, resten pakket jeg i håndbagasjen til selve reisen. I tillegg pakket jeg en pakke med litt serranoskinke og noen prøveposer med olje og balsamico fra Oliviers & co Bergen.

På flyet

Til lunsj spiste jeg litt vafler med serranoskinke på. Da de andre fikk middag på flyet, fisket jeg frem boksen med risnudler og kjøttsaus. Forbausende nok var den fortsatt ikke tint skikkelig etter 6 timer. Jeg spiste det som ikke var steinhardt sammen med et rundstykke med litt balsamico og olje (jeg «lånte» et lite beger fra en sushirestaurant på Schipol…. ). Om du ikke har sistnevnte kan du bruke litt smør.

Som snacks, innimellom, spiste jeg litt knekkebrød og shortbread og til ”nattmat” spiste jeg resten av risnudlene mine, som da var tint.

Da de andre fikk frokost spiste jeg en vaffel med litt smør og sukker på. Jeg hadde også noen vafler igjen som jeg spiste til lunsj da vi kom frem til leiligheten.

Andre matvarer man kan ha med seg på reisen er:

Potetgull, kokt egg (andres fintfølende neser kan man ikke ta hensyn til!), Kavli tubeost (fåes i små porsjonstuber), små begre med syltetøy, pannekaker med eller uten bacon, matmuffins, sitronmuffins (oppskrift i boka), salte kjeks (oppskrift i boka) og div. ferdigpakkede kjeks og knekkebrød.

IKKE la en dustete mage stoppe deg om du vil ut å reise. Reis, men ta med deg det du trenger for å ikke være sulten! Siden jeg nå er i Kina blir, naturlig nok, de kommende innleggene om hvordan jeg takler livet i Kina på lavFODMAP-dietten. For mer generelle reisetips, hvordan det er å være expat i Kina osv… se reisebloggen min No-Backpacker. Ja, jeg vurderte lenge å slå de to bloggene sammen, men jeg ser nå at det blir lettere og mer ryddig å fortsette med to blogger. Det er tross alt ikke alle med vondt i magen som lurer på hvordan man får seg kinesisk visum (en laaaaaang prosess….)! 🙂

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

4 Kommentarer

 1. Ida Nyborg

  Supert innlegg! Alltid en utfordring med mage og reise ja. Skal snart fly til USA, som jeg gjør en gang i året. Da baker jeg steinalderbrød med andefett (!) som holder meg mett i mange timer. Så får man alltids en smørpakke eller olivenolje til en salat på flyet som man kan ha som tilbehør 🙂

  Gleder meg til å lese mer fra Kinaturen.

  Svar
  • Cecilie

   Steinalderbrød er litt vel mye frø for min mage! Jeg trenger lett mat, spesielt på flyturer, har jeg funnet ut, men takk for tipset. Kan jo være noen andre av leserne mine tåler steinalderbrød! 🙂 God tur til USA, pass deg for «hight fructose maize sirup», er visstnok tilsatt veldig mye mat «over there» og er veldig høy FODMAP…

   Svar
 2. Betty-Ann

  Blir ikke fratatt maten i sikkerhetskontrollen da?

  Svar
  • Cecilie

   Så lenge maten ikke er flytende går det helt fint å få den gjennom. Jeg har aldri hatt problemer med å få med meg brød, vafler, salat, sushi, små pakninger med ketchup/olje osv…

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg