Surdeigsbrød av spelt, fra starter til lavFODMAP-brød, steg for steg

av | lavFODMAP oppskrifter, Surdeig av spelt | 28 kommentarer

Da har jeg endelig laget en ny starter som jeg har tatt bilder av fra dag til dag. Her kommer derfor en ganske så inngående beskrivelse av surdeigsbrød av spelt, fra starter til lavFODMAP-brød, steg for steg.

Det finnes veldig mange måter å gjøre dette på og jeg tror ikke noe er rett eller galt. Jeg er overhodet ikke ekspert på dette, men jeg har nå klart å lage to startere som fungerer og prøvd meg frem med ganske mange forskjellige metoder for brødlaging og dette fungerer for meg.

NB! På nettet er det mange som hevder at man bruke økologisk mel, glass til starteren og ikke metall til å røre med. Da kan jeg fortelle at jeg aldri har brukt økologisk mel, alltid har brukt plastboks (ser veldig fancy ut med Norgesglass, men det er veldig upraktisk…) og bruker alltid en metallskje til å røre med. For alt jeg vet kunne baksten blitt BEDRE om jeg hadde gjort noe anderledes, men jeg (og alle som har smakt brødene mine) er veldg fornøyd med resultatet, så jeg satser på at det går bra! 🙂

Surdeigsbrød av spelt, fra starter til lavFODMAP-brød, steg for steg

Speltsurdeig starter dag 1 lavfodmapDag 1: Begynn med en boks eller et glass med en ss. vann i.

Surdeigsbrød av speltTilsett ca. en ss. speltmel og rør godt.

Boksen skal stå på kjøkkenbenken, med lokket løst på, hele tiden mens du lager starteren. Grunnen til at jeg bruker lite vann og mel er at jeg ikke vil kaste for mye. (Siden man hele tiden skal tilsette mer vann og mel kan man ende opp med en veldig stor starter om man ikke passer på å heller bruke lite mel og vann og kaste bare litt hver gang.)


Surdeigsbrød av spelt starter lavfodmap lowfodmap dag 2Dag 2: Legg til en ss. vann og 1 ss. speltmel.


Surdeigsbrød av spelt starter lavfodmap dag 3 morgenDag 3 morgen: Ta ut 1 ts. starter og bland denne med 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel + noen korn med salt (saltet skal hemme veksten av skadelige bakterier og kan defor være lurt å ha i starteren innimellom.) Kast resten av den gamle starteren. (Min starter begynte å lukte litt rart i dag, nesten litt råttent…)


Surdeigsbrød av spelt starter lavFODMAP low fodmap dag 3 kveld lavfodmapDag 3 kveld: Bland inn 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel.


Surdeigsbrød av spelt speltsurdeig starter dag 4 morgenDag 4 morgen: Ta ut 1 ts. og bland denne med 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel. Kast resten. Starteren har begynt å få litt bobler og lukter nå litt svakt syrlig.


Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig starter dag 4 kveldDag 4. kveld: Legg til 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel.


Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig lavFODMAP starter dag 5 morgenDag 5 morgen: Ta ut 1 ts. og bland denne med 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel. Kast resten.


Surdeigsbrød av speltSpeltsurdeig lavFODMAP starter dag 5 kveldDag 5 kveld: Legg til 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel. Nå bobler det skikkelig her og det lukter friskt syrlig


Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig lavFODMAP starter dag 6 morgenDag 6 morgen: Ta ut 1 ts. og bland denne med 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel. Kast resten.


(Gikk desverre litt surr i bildene her, så her mangler det bilde….)

Dag 6 kveld: Legg til 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel.


Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig morgen lavFODMAP dag 7 morgenDag 7 morgen: Ta ut 1 ts. og bland denne med 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel. Kast resten. FOR noen bobler! Jeg er nesten fristet til å prøve og bake, men jeg venter litt til…


Også her mangler jeg bilde….

Dag 7 kveld: Legg til 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel.


Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig lavFODMAP dag 8 morgenDag 8 morgen: I dag er det skikkelige bobler i starteren og den lukter friskt, nesten som grønt eple. Når jeg tar skjeen i starteren kan man nesten se at man «trekker» i boblene.

Ta ut 1 ts. av starteren. Bland inn 1 ss. vann og litt mer enn 1 ss. speltmel. (IKKE kast resten denne gangen, dette skal du bruke til å bake med!) La starteren du nettopp laget stå på kjøkkenbenken med lokket løst på. Etter en time kan du sette den inn i kjøleskapet. Dette er den ferdige starteren som du skal bruke til å bake med senere!

Brødbaking

Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig dag 8 lavFODMAP m vann til deig Den delen av starteren som du sitter igjen med nå, dvs. ikke den du satt i kjøleskapet, den skal du nå bruke til å bake med.

Bland starteren i en bolle med ca. 3 dl vann. Bland godt.

 

Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig dag 8 blanding vann og mel lavFODMAPBland inn 1 ts salt og speltmel, her bruker jeg ikke mål, men ca. 450 g. Når du nå heller mel på vil du se at det bobler godt slik som her!

 

Surdeigsbrød av spelt speltsurdeig dag 8 deig før heving lavFODMAPDeigen skal være ganske fast og den skal slippe bollen når du rører i den.

 

Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig til heving lavFODMAP dag 8Dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken i ca. 5-7 timer, eller til den har begynt å heve.


Nå kan du enten sette deigen i kjøleskapet i 1-3 timer. Dette vil gjøre deigen mindre klissete. Du kan også bake med deigen med en gang, men da vil deigen være ganske klissete. (Kulden gjør deigen mindre klissete og mer fast.)

Ta deigen ut av bollen. Deigen skal ikke eltes og knas, men dras i og brettes slik at ikke alle boblene forsvinner..


Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig lavfodmap brød i hevekurvLegg deigen enten i en hevekurv, eller på et bakepapir (se her hvordan jeg baker uten hevekurv)  La brødet stå i 30 min – 1 time på benken. Du kan enten la brødet heve i 1,5-2 timer ekstra på benken og så steke det.

 

Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig lav fodmap brød i hevekurv m plastEller du kan ta plast over og sette det i kjøleskapet 5-6 timer eller over natten. Om det blir stående i 1-2 dager i kjøleskapet gjør ikke det noe.


Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig hevekurv lavfodmapHer har brødet hevet i kjøleskapet natten over.

 

Surdeigsbrød av spelt Speltsurdeig lavFODMAPHvelv brødet forsiktig over på en bakepapirkledd stekeplate.

Her er en forklaring på hvordan du kan heve brødet uten hevekurv.

Vil du se video av hvordan jeg lager surdeigsbrød av spelt?

Steking:

Sett ovnen på 250 grader. Sett brødet inn i ovnen og la det stå i ca. 10 min. før du skrur ned varmen til ca. 2o0. La brødet stå i ovnen i til sammen ca. 50 min.

Hva skal jeg gjøre med starteren etterpå?

Neste gang du skal bake tar du  starteren fra kjøleskapet, tar ut ca. 1 ts. og kaster resten. Denne teskjeen mater du med litt mel og litt vann (jeg pleier aldri å bruke mål her) og lar den stå til dagen etter. Litt av starteren setter du tilbake til kjøleskapet, resten bruker du til å bake med. Begynn da på avsnittet som starter med «brødbaking».

På denne måten kan du bevare starteren din i mange år.

Hvordan oppbevarer jeg starteren når jeg ikke baker med den eller når jeg reiser bort?

Tørking av starteren

Om du lurer på noe er det bare å ta kontakt, ev kan du melde deg inn i facebookgruppen: speltsurdeig for lavFODMAP

 

 

 

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

28 Kommentarer

 1. Line Vollstad

  Hei og takk for god hjemmeside!

  Jeg og mine tre gutter (inkl. samboer) er ikke så glad i «surdeigssmaken», men jeg har veldig lyst til å prøve din oppskrift på surdeigsbrød av spelt. Er det noe jeg kan gjøre for at brødet skal bli litt «mildere» i smaken? Jeg savner å spise brød. Rundstykkene dine med havremel og hornsalt er kjempegode, men jeg kan ikke spise så mange, fordi magen ikke er så veldig glad i havre.

  Line

  Svar
  • Cecilie

   Jeg har lest at å oppbevare starteren i romtemperatur vil gi mindre sure brød. Hvis du ikke baker børd så ofte og må oppbevare starteren i kjøleskapet kan di «fake» dette ved å lage en fordeig før du lager deigen skikkelig. Dvs. du tar litt starter og blander med ca. 1,5 dl. vann og mel til du får en grøtet konsistens. La det stå i 7-10 timer og lag en ny deig på dette. Fortsett da etter oppskriften. Håper dette var til hjelp.

   Svar
 2. Elizabeth Bergli Kjønø

  Hei. Takk for fremgangsmåte. Jeg er på femte dag, men det bobler ikke. Skal jeg kaste da? Ser ganske død ut. Beholder du starteren i den samme boksen hele tiden, eller skifter du hver gang du kaster deler av den? (Det har jeg gjort). Ha en fin dag. Mvh Liz

  Svar
  • Cecilie

   Jeg ville fortsatt litt til. Jeg skifter boks innimellom, kanskje annenhver dag? C.

   Svar
 3. Sunniva

  Hei,

  Hvordan og hvor ofte behandler man starteren etter den er satt i kjøleskap?

  Første forsøk på starter ser ut til å ha funket her! Takk for god oppskrift.

  Sunniva

  Svar
  • Cecilie

   Hei,
   Hvis du ser ganske langt nede på siden, så står det en link til hvordan du behandler startere etterpå. Det ble rett og slett for mye å ta med alt i ett innlegg! 🙂 Lykke til! C.

   Svar
 4. Henriette

  Hei 🙂 takk for at du deler oppskrift 🙂 Lurer på om jeg kan bruke både fint og grovt speltmel til brødet når jeg følger denne fremgangsmåten? Og i såfall hvor mye av hver?

  Hilsen Henriette

  Svar
  • Cecilie

   Hei igjen, og beklager sent svar.
   Ja, du kan bruke grovt speltmel. Jeg ville brukt 60-65% fint og resten grovt. C.

   Svar
 5. Hilde Marie Reitan

  Hei, hvilket mel bruker du i starterensdin? Siktet eller grovmalt/sammalt? Mvh Hilde Marie

  Svar
  • Cecilie

   Hei Hilde Marie,

   jeg har brukt vanlig, siktet speltmel. C.

   Svar
 6. Carina

  Hei, jeg skjønner ikke hvordan 1 ts med starter, og en 1ss mel/vann skal være starteren som skal bakes med fremover. Den lille mengden må jo tørke ut i kjøleskapet. Det blir jo så lite. Skal den mates med større mengder mel de neste dagene? Jeg ser i flere oppskrifter at det står eks 175 gram starter. Det er jo en anseelig mengde i forhold.

  Svar
  • Cecilie

   Hei, det gjør ikke noe om du mater opp med mer enn 1 ss vann og 1 ss mel. Grunnen til at jeg bruker så lite når jrg lager starteren er at den ikke skal bli kjempestor og ar du derfor må kaste mye. Min erfaring er også at dubikke trenger mer enn 1 ts-1ss starter for å bake, men også her kan du gjerne bruke mer. 175 g. Er kjempemye, men det fungerer sikkert det og, men min erfaring er altså at det holder med bittelitt og. C.

   Svar
 7. Runa

  Hei! Vi prøvde dette men på dag 3 uten å ha matet den, så skilte den seg og luktet helt forferdelig. Vi kastet og begynte på nytt. Kan det ha vært feil type bakterier som grodde i den? Vet du hvorfor den skilte seg?

  Jeg har boka di, og den har så mange fine bilder og oppskrifter!

  Svar
  • Cecilie

   Matet du den ikke i det hele tatt på tre dager? OI så fall tror jeg det var det som var feilen!

   Så kjekt å høre at du liker boken! C.

   Svar
  • Andreas

   Hei. Jeg er nå i gang med første brød og det virker veldig bra med starteren din:) Jeg sliter nå med å finne info om mating og ivaretakelsen av DIN surdeigstarter. Trodde jeg ville finne det på linken over, men der var bare info om hvordan sette fordeigen. Kan du si noe om hva jeg skal gjøre fra jeg har satt 1 Ts starter i kjøleskapet (dag 8) og frem til jeg skal bake neste gang?

   Svar
   • Cecilie

    Jeg ser jeg henger litt etter med å svare på kommentarer her. Beklager. Bland den teskjeen med litt vann og mel. La den stå på kjøkkenbenken i noen timer og sett den inn i kjøleskapet. Der kan den stå i ca. en uke hvis du ikke baker med den. Jeg har latt min stå i kjøleskapet, uten mating, i flere uker. Da har den skilt seg. Da heller jeg av vannet på toppen, graver ut litt av det som ligger under og blander det med mel og vann. Kast resten. C.

    Svar
 8. Daniel

  Hej,
  När man är färdig med startern så ska ju surdegen matas en gång i veckan?

  Hur gör du då? (Läte någon annan frågade detsamma om du hänvisade till en länk som jag aldrig klarade hitta 🙂 )

  Svar
  • Cecilie

   Ja, det stemmer! C.

   Svar
 9. Tanja

  Hei,
  varmer du opp ovnen først, eller setter du inn brødene direkte etter du har skrudd på ovnen? Ser noen oppskrifter bruker kald ovn 🙂
  De 3dl med vann som du blander starteren i, skal det være kaldt eller lunket?

  Svar
  • Cecilie

   Jeg var mer opp ovnen først og setter brødet inn, rett fra kjøleskapet. C.

   Svar
 10. Cathrine Stormby

  Hei,

  De 3dl med vann som du blander starteren i, skal det være kaldt eller lunket?

  Svar
  • Cecilie

   Beklager sent svar her… Vannet skal være kaldt. C.

   Svar
 11. Silje

  Har holdt på i 14 dager, uten nor særlig liv i starteren. Skal den stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet mens man holder på? Bør jeg begynne på nytt eller skal jeg bare fortsette prosessen?

  Svar
  • Cecilie

   Hei,
   når du lager starteren skal den stå på kjøkkenbenken. Det er vanskelig å si om du bør starte på nytt igjen eller ikke…. tror kanskje jeg ville prøvd litt til og sett. C.

   Svar
 12. Samuel H.

  Hei Cecilie! Når du setter Surdeigsstarteren inn i kjøleskapet, setter du lokket fast på da?

  Svar
 13. Karina

  Hei og takk for kjempebra oppskrift på surdeigstarter!

  Her sett at noen anbefaler askorbinsyre, f.eks. litt appelsinjuice, for å «hjelpe» speltdeigen til å heve bedre, bli luftigere.

  Kjenner noen til dette? Gjelder kanskje bare baking med spelt uten surdeig?

  Vh Karin

  Svar
  • Cecilie Hauge Ågotnes

   Ja, jeg har også hørt det og jeg har prøvd det. Personlig fikk jeg ikke noe anderledes resultat, men det skader jo ikke å prøve! 🙂 C.

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.