Å lage laktosefri og glutenfri bernaisesaus er ikke vanskelig, noe jeg trodde før jeg prøvde selv. Mange som følger et lavFODMAP-kosthold savner sauser og dressinger fordi de fleste sauser man får både på restauranter og som halvfabrikata inneholder løk og/eller hvitløk. Bernaissaus inneholder egentlig løk, men jeg har altså byttet løken ut med gressløk.

Se også: Hjemmelaget ketchup

I de fleste oppskriftene jeg har sett står det at man skal «klare smøret». For mange kan dette virke litt skremmende, men å  «klare smør» er heller ikke vanskelig. Smelt smøret og la være og bruke «bunnfallet», det trenger ikke å være vanskeligere enn det! Jeg har dog testet ut å bruke smøret både med og uten bunnfall og…. tada… syntes ikke det ble noe forskjell…. Begge deler var kjempegodt, og veldig enkelt!

Laktosefri og glutenfri bernaisesaus

1/2 ss. hvitvinseddik eller sitron (det viktigste her er syre)

1/2 ss. vann

Litt estragon

Litt gressløk

1 eggeplomme

60 g. smeltet og lunkent smør

Litt salt

Fremgangsmåte:
Surr gressløken i litt smør. Ta kasserollen av platen og tilsett vann, eddik og estragon. Tilsett eggeplommen og rør godt. Sett kasserollen i et kar med varmt vann og tilsett litt og litt av smøret mens du pisker kraftig. Hvis du ikke bruker vannbad kan du risikere at sausen plutselig blir for varm og at den da blir mer eggerøre enn saus. Det vil du ikke! Sausen skal derfor varmes sakte opp slik at du har kontroll på temperaturen. Om sausen blir for tykk kan du tilsette litt vann. Smak til med salt!

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

2 Kommentarer

 1. Mona Sørbø Henden

  Jeg liker å smake til med salt, hvit pepper og en dæsj tabasco og et knivsodd sukker – det lærte jeg å lage i læra som kokk på Caravelle restaurant på Fornebu i sin tid. 🙂

  Svar
  • Cecilie

   Tusen taakk for tips. Sukker og salt er aldri feil! C.

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.