Ferie med ibs og andre sykdommer

av | Mine reisetips og erfaringer | 4 kommentarer

Å dra på ferie med ibs og andre sykdommer kan være en prøvelse, både for pasienten, men også reisefølget.

Dem som følger meg på Instagram vet at jeg har vært på reise, igjen, og mange lurer sikkert på om jeg ikke blir sliten av å reise så mye.

Før jeg ble syk elsket jeg å reise. Mens andre brukte penger på å pusse opp, brukte jeg pengene mine på flybilletter. Det vil si at jeg fortsatt ikke har verken designermøbler eller en fet bil.

Les mer: Hvordan overleve en lang flytur  når man følger lavFODMAP-dietten og med IBS

Jeg har alltid vært bedagelig anlagt og magen min har aldri vært normal, så jeg var nok ikke den som frekventerte de høyeste fjelltoppene eller de største turistattraksjonene før jeg ble syk. Likevel har jeg måttet endre litt av måten å reise på etter at jeg ble syk. Dette innebærer at familien min/reisefølget mitt også må ta litt mer hensyn.

Jeg vil derfor ikke anbefale å dra på gruppetur med bare friske mennesker.

I tillegg til alt jeg ikke kan spise, som kan være store utfordringer i seg selv, må jeg også ta hensyn til at jeg har andre sykdommer enn IBS. Fordi jeg synes det er viktig å vise at det er mulig å reise selv om man er syk, har jeg valgt å dele en slags dagbok fra reisen min til Malaga her.

Dagbok for lavFODMAP på ferie med ibs og andre sykdommer

Onsdag:

Sto opp tidlig for å steke surdeigsbrød av spelt og for å få i gang systemet før jeg tok flyet kl. 10.05. Hadde en mellomlanding i Amsterdam, der jeg kjøpte meg 4 sushibiter. Ellers hadde jeg smurt surdeigsbrød av spelt til niste.

Ankom Malaga. Spiste en burger uten brød, med pommes frites, og stupte i seng på flyplasshotellet.

Torsdag:

Hentet leiebilen, dro til hotellet og gikk til bassenget. Selv om det var litt kald vind bestemte jeg meg for å bli (noe jeg senere angret på….) Var sliten og hadde begynnende migrene om kvelden så vi handlet litt serranoskinke, ost, mozarellaost, olivenolje, balsamicoglaze, oliven og tomater som vi spiste på rommet. Kjempedeilig tapas for to og jeg slapp å gå ut.

Torsdag kveld:

Full UVI (urinveisinfeksjon) og måtte begynne på antibiotika (jeg burde nok ikke ligget i den kalde vinden nei…) Fordi jeg blir plutselig veldig syk når jeg får UVI ha jeg alltid med meg antibiotika fra legen min hjemme.

Fredag:

Måtte bytte leiebil og dro til stranden etterpå. Var på stranden i 1,5 time før magen begynte å tulle. Dro hjem igjen. Spiste litt tapas på en kafe i nabolaget.

Lørdag:

Våknet med tidenes kink i nakken og brukte minst 15 min. på å komme meg opp av sengen. Mannen måtte skubbe og dra meg opp. Da jeg endelig kom meg opp og fikk tatt en varm dusj ble jeg heldigvis litt bedre. Var likevel sliten og småguffen i magen og hadde hodepine. Ble bassengdag.

Søndag:

3 timer med antibiotikamage på morgenen, men heldigvis siste dagen på antibiotika! Bestemte oss for å dra til Gibraltar med leiebilen. Smurte med meg siste resten av surdeigsbrød (som ble stekt onsdag morgen) og satte oss i bilen. Kom til taubanen som skulle ta oss opp til ”The Rock”, men jeg følte ikke for å stresse meg opp på fjellet. Vi kjørte derfor så langt opp som vi kunne og gikk et lite stykke. Satte oss på en benk, spiste lunsjen vår og så over til Marokko.

Ferie med ibs og andre sykdommer

Ferie med ibs og andre sykdommer

Hadde egentlig veldig lyst til å se de ville apene, men hadde null energi, så da kjørte vi ned igjen. Fant en kafe der de solgte kaffe-latte med laktosefri melk og kjørte hjem igjen. Veldig sliten, så bestilte room-service (hamburger uten brød) og tok en tidlig kveld.

Les mer: Lag lavFODMAP-lister som du kan levere til restauranter/kafeer

Mandag:

Ferie med ibs og andre sykdommerSiste dagen. Planen var å gå til stranden, men magen min hadde ikke lyst. Det var nok antibiotikaen som tullet med magen og hodet mitt, dessverre. ”Heldigvis” var det litt vind, så det hadde nok vært kaldt å dra til stranden. Vi fant en lun krok ved bassenget og ble der. Vondt i hodet og sliten og planen om å dra inn til Malaga sentrum gikk i vasken. Vi spiste middag på hotellet. Jeg safet 100% og spiste biff med pommes-frites.

Tirsdag og hjemreise:

Sto opp kl. 05.00 for å få i gang fordøyelsessystemet (trenger 2-3 timer på det ja…..) Kjørte til flyplassen kl. 08.00. Litt rar i magen (noe jeg stort sett alltid er når jeg tar fly…), men flyturen hjem gikk helt fint.

Onsdag:

MIGRENE og sliten, men veldig glad for å ha vært på ferie med mannen, spist mye god serranoskinke, fått sol på kroppen og for at jeg kom meg til Gibraltar.

Jeg kom meg ikke opp på The Rock, eller til Malaga by eller fikk sett de ville apene på Gibraltar. Alt man bør gjøre når man er i Malaga og som alle kommer til å spørre om jeg har gjort. De vil antageligvis lure på hvorfor jeg i det hele tatt liker å reise når jeg ikke orker å gjøre så mye og ikke kan kose meg med all den gode, lokale maten. Sannheten er at både mannen min (og bestevenninnen min som jeg også reiser med) har lært seg at med meg kan man ikke planlegge. I tillegg er det greit å være fleksibel – får man ikke kommet seg opp med taubanen, så finner vi andre løsninger, som kanskje er vel så koselige. Å spise god, trygg lavFODMAP-mat på rommet kan også være både romantisk og godt!

Når man er på ferie med ibs og andre sykdommer må man rett og slett ta dagene som de kommer, tenke løsningsorientert og ikke bry seg om at man på andre kan virke som verdens lateste fordi man ikke orker så mye.

Det er lov å ha gode dager!

I tillegg vil jeg presisere hvor viktig det er å ha gode dager med verdens beste samvittighet. For det er faktisk ikke slik at fordi man er syk, så er man dømt til å ha kjipe dager hver eneste dag! (Mer om dette i et annet innlegg…)

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

4 Kommentarer

 1. Wenche-Britt Hagabakken

  Takk for interessant om ferie med IBS! Er det ok å spise pommes frites og burgere med IBS? Kan jeg spise glutenfritt flatbrød Odin, fra Biri?

  Svar
  • Cecilie

   Pommes frites er lavFODMAP. Burger bør du sjekke om inneholder løk eller hvitløk, men veldig ofte, spesielt i utlandet, bruker de stort sett rent kjøtt. Mc. Donalds og Burger King sine burgere er rent kjøtt, faktisk! Odin sitt glutenfrie flatbrød er lavFODMAP og. 🙂 C.

   Svar
 2. J

  Först vill jag bara berätta att jag skrattade till när jag läste hur du/din mage startar dagen, jag är precis likadan, men jag står upp 4 timmar före jag ska någonstans. Det är på ett sätt skönt att veta att det inte bara är jag som har det som jag har det med det. 😉

  Nu ska jag på ferie (Gran Canaria) och tar de sista 8 Apocillin tabletterna (1gram x 4 gånger per dag) i Spania. Har du något tips på hur jag ska boosta (och bygga upp) tarmfloran på semestern? Nån probiotika som är bättre än någon annan? Jag tar Probimage till vanlig.

  Svar
  • Cecilie

   Hei!
   Jeg prøver faktisk å øve meg på å komme meg av gårde litt tidligere nå. Prøver å gå ned til 2,5 timer hvis jeg ikke skal noe veldig viktig. Jeg tror nemlig det er mulig så lenge jeg blir trygg på at det funker. 🙂 Tror jeg… 🙂

   Jeg har liten erfaring med probiotika, så kan dessverre ikke hjelpe deg der. C.

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg