Forskjellen på klinisk ernæringsfysiolog, ernæringsfysiolog, ernæringsveileder, master i ernæring

av | Debattinnlegg, Helsehistorier, lavFODMAP-hjelp | 4 kommentarer

Hva er forskjellen på klinisk ernæringsfysiolog, ernæringsfysiolog, ernæringsveileder, master i ernæring?

Det er vanskelig å orientere seg når det er så mange yrkesgrupper som har «ernæring» som fagfelt. Ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer  anbefales det at man går til en klinisk ernæringsfysiolog (kef) om man først velger å få hjelp til å følge lavFODMAP-dietten. Monash University anbefaler også at pasienter går til en kef (eller registered dietitians, som de kalle det der).

Informasjonen her er hentet fra bl.a. fagforeningenes egne hjemmesider, lovdata og læringsinstitusjoner som underviser i de respektive fagene. Kildehenvisninger følger.

Kliniske ernæringsfysiologer (kef):

Fra Kliniske Ernæringsfysiologers Forening (KEFF): tittelen klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet, statsautorisert yrkestittel som man kan søke om å få gjennom Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) på bakgrunn av godkjent utdannelse for en slik tittel.

Kriterier for autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog (kef) er per dato 5-årig masterstudium i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo (UiO) eller Bergen (UiB).

om beskyttet tittel fra KEFF.no: Beskyttelsen innebærer at det ikke er tillatt å bruke tittelen «klinisk ernæringsfysiolog» uten å være autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Annet personell må i henhold til helsepersonelloven § 74 heller ikke benytte titler eller yrkesbetegnelser som er egnet til å gi inntrykk av at vedkommende tilhører en autorisert helsepersonellgruppe og/eller har en beskyttet tittel.

Det er kun klinisk ernæringsfysiologer som er autorisert helsepersonell. Kef-tittelen tilsvarer «Registered dietitian». Disse forholder seg til helsepersonelloven.

Bachelor/master i ernæring

er universitetsgrader. Fra Høyskolen i Oslo og Akershus sine hjemmesider:

Du lærer å forstå hva som påvirker folks kosthold og ernæringssituasjon i nasjonalt og globalt perspektiv.

Disse jobber med ernæring, men er ikke autorisert helsepersonell.

Ernæringsfysiolog

er en beskyttet tittel for dem som gikk ut med en cand. mag grad fra UiO før man gikk over til det internasjonale systemet med bachelor og mastergrader i 2005. Denne utdannelsen finnes ikke lenger og tittelen ernæringsfysiolog kommer etterhvet til å forsvinne. Disse er heller ikke autorisert helsepersonell. Det er altså veldig få som rettmessig kan kalle seg for ernæringsfysiolog. (Ikke bare fordi det er direkte feil mht. den beskyttede tittelen ernæringsfysiolog, men også pga dette: Annet personell må i henhold til helsepersonelloven § 74 heller ikke benytte titler eller yrkesbetegnelser som er egnet til å gi inntrykk av at vedkommende tilhører en autorisert helsepersonellgruppe og/eller har en beskyttet tittel.)

Ernæringsveileder

er en ”tittel” som blir brukt av mange behandlere innen ernæring. Hva det innebærer er vanskelig å si, men de kan ha alt fra et helgekurs til årsstudie i ernæring. Hvem som helst kan kalle seg ernæringsveileder/ernæringsterapeut/kostholdsveileder.

Hva er forskjellen på klinisk ernæringsfysiolog og resten da?

Henger du fortsatt med?

Det er ikke så lett å forstå. Selv jeg som har lett etter kilder, mer informasjon og virkelig har prøvd å forstå dette, synes det er vanskelig. Samtidig kan det ganske enkelt å oppsummeres slik:

Det er bare klinisk ernæringsfysiologer som er autorisert helsepersonell. Det er likevel mange som ikke er klinisk ernæringsfysiologer og som tilbyr privat veiledning. Siden disse ikke er autorisert helsepersonell må de forholde seg  til Lov om alternativ behandling av sykdom og ikke Lov om helsepersonell, helsepersonellloven. Det vil si at du som pasient har et svakere rettsvern om du for eksempel skulle bli feilbehandlet av en som ikke er klinisk ernæringsfysiolog.

 

 

Er det så nøye da?

Er det så nøye å vite forskjellen på klinisk ernæringsfysiolog og alt det andre vi ikke husker hva heter? Jeg vet ikke hvorfor enkelte tenker at det ikke er så nøye. Er det  fordi ernæring er et ganske nytt (og populært) fagfelt? Ville vi sagt det samme om en som hadde en master i psykologi, som kalte seg for psykolog og som jobbet klinisk med pasienter? Eller grunnfag i medisin, som jobbet som lege? Eller en rørlegger uten mesterbrev?

I utgangspunktet er jeg ikke så opptatt av titler og grader. Som pasient er jeg mest opptatt av at jeg ikke blir lurt ved at noen bruker en tittel de ikke innehar for å få meg til å tro at de har kunnskap de ikke har. I tillegg synes jeg dette med rettsvern er viktig.

Forskjellen på klinisk ernæringsfysiolog og alle andre som kaller seg noe med ernæring er i praksis ikke så viktig. Uansett hva disse behandlerne kaller seg, hvilken utdanning de har, hva som egentlig defineres som «syk», hvor de jobber, hva de har lært osv…  Det  er vi som pasienter som er taperne om vi blir feilbehandlet av en som ikke er autorisert helsepersonell som jobber i det private fordi rettsvernet vårt da er svakere. DET synes jeg er vikig at du som pasienter vet hvis du velger å gå til en behandler for å få hjelp med IBS og lavFODMAP-dietten.

NB! Dette med rettsvernet kan være litt vanskelig å forstå fordi det i alternativloven er noen unntak vedrørende behandling av syke mennesker (se under). Generelt sett er det likevel alternativloven som blir gjeldende for oss med IBS som oppsøker privat hjelp til å følge lavFODMAP-dietten.

 

 

I lov om alternativ behandling står dette og behandling av alvorlige sykdommer og lidelser
«Behandling av andre alvorlige sykdommer og lidelser enn dem som omfattes av § 6, skal heller ikke utøves av andre enn helsepersonell.
Andre enn helsepersonell kan likevel utøve behandling som utelukkende har til hensikt å lindre eller dempe symptomer på eller følger av sykdommen eller lidelsen eller bivirkninger av gitt behandling, eller som har som formål å styrke kroppens immunforsvar eller evne til selvhelbredelse.
Bestemmelsen i første ledd gjelder ikke dersom behandlingen skjer i samarbeid eller samforståelse med pasientens lege, og pasienten har samtykkekompetanse etter pasient- og brukerrettighetsloven § 4-3 første og andre ledd. Det samme gjelder for andre pasienter dersom helse- og omsorgstjenesten ikke har helbredende eller lindrende behandling å tilby pasienten. Samtykkebestemmelsene i pasient- og brukerrettighetsloven §§ 4-4, 4-5, 4-7 og 4-81 gjelder tilsvarende så langt de passer.»

Kilder:

Utdanning.no, om klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk Ernæringsfysiologers Forbund (KEFF)

Norsk Forening for Ernæringsfysiologer (NFE)

 

 

 

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

4 Kommentarer

 1. Maria

  Synes det er veldig fint og viktig at du skriver om dette! Er virkelig lett å bli forvirret der ute, særlig mange som bruker tittelen ernæringsfysiolog feil. Jeg tror kanskje vi har et litt forskjellig syn i saken, for jeg mener at en med bachelor/master i ernæring er skikket til å gjøre mange jobber som i noen tilfeller er forbeholdt KEFer. Det er mange som jobber med å få en form for godkjenning eller autorisasjon av oss/de med bachelor/master. For vi er virkelig en uutnyttet ressurs i samfunnet, som bare venter på å få bidra! 🙂 Og det er å forvirrende for «publikum» å forholde seg til dette, hadde vært mye bedre om det gikk an å søke om en form for godkjenning etter 3-5 år. Men inntil det er avklart så synes jeg det er kjempefint at du gjør folk oppmerksom på dette. Så ikke de risikerer å gå til en ernæringsterapeut (med nettkurs i vitaminer), ta en hårprøve og få påvist X antall «allergier» 😐

  Svar
  • Cecilie

   Hei igjen,
   jeg har ikke oversikt over utdanningsforløpet til hverken KEF’er eller dem med bachelor/master i samfunnsernæring, men jeg regner med at det er to forskjellige studier og at det derfor skilles mellom hvilke jobber som passer til hver av yrkegruppene? Jeg vil tro det også er jobber der en KEF blir ekskludert til fordel for en med bachelor/master? Da jeg lette etter kilder til dette innlegget fant jeg blant annet avslaget fra helsedirektoratet, om hvorfor dem med bachelor/master ikke kan jobbe klinisk: De har ikke nok klinisk arbeid i utdannelsesforløpet. Ellers tenker jeg at mitt syn ikke er så viktig, for som du sier, så refererer jeg til regelverket slik det er i dag. Det er det vi som er pasienter må forholde oss til. Hvis helsedirektoratet endrer reglene vil jeg selvfølgelig referere til dette når det eventuelt skjer! Ut ifra det siste du skrev, så er vi forøvrig veldig enige. 🙂 C.

   Svar
 2. Theap

  Hva er det du har som sprer kunnskap om lavfoodmap via bøker og nett til ganske så mange? Du nevner at du ikke har utdannelsen ganske så ofte, men går hardt ut med å være en stemme utad/offentlig for en viss type ernæring.. Skal vi saksøke deg da, hvis vi blir feilernært med lavfoodmap?

  Svar
  • Cecilie

   Hei!
   Grunnen til at jeg ofte nevner at jeg selv ikke er utdannet innen ernæring/medisin er fordi jeg ikke ønsker å fremstå som noe jeg ikke er. Jeg har aldri hevdet at jeg er noe annet enn en pasient som deler mine oppskrifter, erfaringer og mitt syn på denne dietten. Jeg driver heller ikke med behandling og derfor anbbefaler jeg at pasienter som ønsker dette går til en klinisk ernæringsfysiolog/gastroenterolog/lege. C.

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

lavFODMAP i store dager
lavFODMAP-hjelp

lavFODMAP i store dager

I dag er det 1. mai og vi går inn i høysesongen for store dager. For de aller fleste er dette ensbetydende med sosialt samvær og mye god mat. For oss med IBS kan det fort bli vanskelig med lavFODMAP i store dager. Hva gjør du med lavFODMAP i store dager? Dette er...

Les mer...

Bilde av Cecilie Hauge Ågotnes
lavFODMAP-hjelp

IBS-kurs

Fordi mange vet at jeg har holdt/holder foredrag ved flere av landets IBS-kurs samt ved Nasjonal kompetansetjenste for funksjonelle mage og tarmsykdommer i Bergen, får jeg ofte spørsmål om akkurat dette. Hvor og hvordan kan jeg melde meg på IBS-kurs? IBS-kurs blir...

Les mer...