Bekymret lege burde ta et oppgjør med egen yrkesgruppe

av | Debattinnlegg | 0 kommentarer

Nok en gang har Aftenposten publisert et innlegg fra en bekymret lege. Jeg har ikke betalt for abonnement hos Aftenposten og har derfor ikke lest innlegget. Ut ifra overskriften aner jeg innholdet.

Vi skaper våre egne problemer, mener fastlege Jørgen Skavland.

«Fastelege Jørgen Skavland tar et oppgjør med nordmenns holdninger til mat og helse: Vi er langt utpå viddene.» er ingressen på Aftenposten sin Facebookside.

Bekymret lege

Jeg regner med at Jørgen Skavland er bekymret for alle pasientene som går på diverste dietter, uten at de har en reell allergi. Alle som har tatt en svindyr, «utvidet allergiprøve» hos en privatpraktiserende lege. Eller som har lest i et ukeblad at enkelte leger mener gluten og sukker er gift for kroppen. Eller som har lest en bok, skrevet av lege, at melk ikke er sunt. Eller som har lest en kronikk, skrevet av en lege, om hvor forferdelige de norske kostholdsrådene er.

Fordi jeg blogger og skriver bøker om lavFODMAP-dietten er det mange som tror at jeg er mot både gluten, melk, sukker og statens kostholdsråd. Enkelte praktisk talt legger ordene i munnen på meg og jeg må bruke litt tid på å argumentere for hvorfor jeg ikke er «på deres side». Motargumente deres er:

Men X er jo lege, så da må det være riktig. Jeg får jo ingen hjelp i det norske helsevesenet. X tror på meg og tar meg alvorlig og jeg velger derfor å stole på ham/henne.

Ikke så rart egentlig. De har jo tross alt gått til en lege, blitt hørt, forstått og ikke minst, de har funnet en løsning og «medisin». Det er jo mye mer enn hva det norske helsevesenet har klart! Så hva i alle dager har jeg, som stoler på både det norske helsevesenet, de norske kostholdsrådene og skolemedisinen, å stille opp med da? Vi har jo tydeligvis alle en lege som referanse.

Ta et oppgjør med egen yrkesgruppe

Det bekymrer meg at bekymret lege ikke tar pasientene sine på alvor. Men det som bekymrer meg enda mer er følgene av at bekymret lege ikke tar pasientene på alvor: Nemlig at pasientene søker andre steder. Det bekymrer meg også at debatten som nå har oppstått har gitt pasientene en enda større grunn til å oppsøke alternativbransjen: Ikke bare blir de hørt og forstått, men nå er det  blitt alternativbransjen som taler pasientenes sak i blant annet sosiale medier.

Kjære bekymret lege. Istedenfor å bruke tid og krefter på å prøve og oppdra det norske folk, burde du  heller ta et oppgjør med din egen yrkesgruppe. Disse som bruker legetittelen sin for å legitimere fjasete dietter og milelange nei-lister – uten rot i virkeligheten. Vi kan jo snu på flisa. Generalisere og anta at ingen av dere er til å stole på. Noen av dere er tydeligvis mer opptatt av lommeboken enn å yte adekvat behandling.

Hvordan skal pasienten vite hva som er «riktig» forskning når ikke en gang legene kan bli enige (sett fra pasientens perspektiv)? Det er tross alt DERE som burde vise OSS hva som er rett og galt. Når en stor del av dere tydeligvis tror på fanteriet, hva skal vi tro på da? Hvordan skal jeg, som er opptatt av forskning og vitenskap, klare å argumentere?

Kjære bekymret lege. Se deg i speilet og spør:

Er det virkelig bloggere, ukeblader og «influencers» som setter griller i hodene på pasientene?

I så fall, hvor tror du dette fjaseriet kom fra i utgangspunktet?

Leger og forskere bagatellisere pasientenes problemer og skyver pasientene rett i armene på alternativbransjen.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg