Endringer i FODMAP appen

av | lavFODMAP-hjelp | 0 kommentarer

Monash university har nå gjort noen endringer i FODMAP appen sin. Flere matvarer har nå fått «trafikklys» for tre porsjonsstørrelser. Det vil si at noen matvarer som tidligere var grønne har blitt røde i hovedmenyen. Mange av disse har fått en grønn porsjon hvis man går inn på selve matvaren.

Eksempel på endringer i FODMAP appen

Bringebær var tidligere grønn i hovedmenyen, men er nå blitt rød. 60 g. er likevel lavFODMAP. Honningmelon er også blitt rød, men har likevel en grønn porsjon.

Epler er jo fy-fy, men også epler har fått en grønn porsjon!

Det vil si at det nå er enda viktigere å ikke se seg blind på hovedmenyen, men å gå inn på hver enkelt matvare for å sjekke.

Oppklarende, eller mer stressende?

Nå skjønner du kanskje hvorfor du har fått vondt i magen når du har spist litt for mye av en matvare du var helt sikker på at var lavFODMAP?

Endringer i FODMAP appen er supert som en guide, men jeg tror det er viktig å ikke begynne og veie all maten. Da kan det fort tippe over!

På den andre siden så er det veldig fint å vite at små mengder av selv høy FODMAP-matvarer er lav. Da jeg startet på dietten var jeg veldig svart/hvit i tankegangen. Etter jeg begynte å holde foredrag på sykehuset og fikk lære av klinisk ernæingsfysiologer skjønte jeg at FODMAP overhodet ikke er svart/hvitt. Det meste handler om mengde!

Husk også at om du tidligere f.eks har tålt mer enn angitt mengde, så er det ingen grunn til å endre dette nå. Det kan likevel være greit å være obs på dette med mengde om du føler du ikke blir helt bra. Da må du kanskje justere mengden litt!

Så husk: bruk sunn fornuft og finn din personlige tålegrense (du kan tåle mer/mindre enn det app’en sier…). Er du helt ny på dietten og skal inn i eliminasjon  vil jeg anbefale deg å være nøye med hva du spiser, men passe på at du ikke blir for opphengt i mat. Dette stresset kan faktisk føre til IBS-symptomer og DET vil du ikke!

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Flere historier

lavFODMAP på lavbudsjett
lavFODMAP-hjelp

lavFODMAP på lavbudsjett

Her er noen tips til hvordan du kan spise lavFODMAP på lavbudsjett Mange tenker på det å spise lav FODMAP som en utfordring for lommeboken. Hvete- gluten- og laktosefritt er ofte dobbelt så dyrt som "vanlig" mat og, ihvertfall jeg, merker at jeg nå spiser mer...

Les mer...

Melk og laktose
lavFODMAP-hjelp

Melk og laktose

Melk og laktose I det siste har jeg fått noen spørsmål om melk og laktose og tenker derfor at jeg vil oppklare litt i dette. Mange av de som følger lavFODMAP-dietten har ikke fått påvist laktoseintoleranse, men opplever likevel at laktose skaper trøbbel i magen....

Les mer...