Som mange av dere vet så har jeg jobbet med CanCannotEat. CanCannotEat er et todelt system. En logistikksoftware for spisesteder og en app som skal gjøre det lettere for oss å gå ut å spise. Spisestedenes software og app’en skal i utgangspunktet kommunisere med hverandre. Derfor har app’en hittil kun vært mulig å bruke i forbindelse med arrangementer, der spisestedet også har hatt CanCannotEat.

Ut å spise?

Nå har vi lagt til en funksjon som gjør at du kan dele allergilisten din med venner og familie, hoteller og restauranter.  Du kan også sende en forespørsel om bordbestilling sammen med allergilisten din når du skal ut å spise. Dette gjør at du kan bruke app’en helt uavhengig av om spisestedet har CanCanotEat eller ikke. Så lenge du har e-posten til den du skal besøke er du good to go!

Dette er et prosjekt som har fått støtte fra Innovasjon Norge . Vi også har hatt støttespillere i blant annet Lærings- og mestringssenteret i Bergen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og Tarmsykdommer.

Er dette en lavFODMAP-app?

Jeg har fått spørsmål om hvorfor det ikke finnes en lavFODMAP-del i app’en. Grunnene til dette er flere. Når man lager et teknisk produkt fra bunnen av må man begynne med problemet som er lettest og viktigst å løse. Jo flere matvarer og ingredienser man tar med, jo mer komplisert blir det å lage. For oss var det viktigst å løse de 14 allergenene som EU har pålagt spisesteder å ta hensyn til. I tillegg visste vi om, etter å ha snakket med restauranter og hoteller, at det var/er noen matvarer som er gjengangere. Disse tok vi også med.

LavFODMAP-listen er også laaaaaang for noen. For andre er det en kortere eller helt annen liste. Å lage en lavFODMAP-del ville derfor vært vanskelig, ihvertfall på nåværende tidspunkt. Vi har selvfølgelig tanker om hvordan vi skal gjøre dette, men det kommer. I det hele tatt vil det komme mange nye funksjoner etterhvert. Dette er bare begynnelsen!

Kan jeg ikke bruke app’en om jeg følger lavFODMAP-dietten?

Jo, det kan du! Du kan bruke feltet som heter «annet» til å skrive det du vil. Dvs. du trenger ikke å krysse av for noe, men kun bruke «annet» feltet. Da får du lagret listen i app’en og kan dele den med de du måtte ønske når du enten skal ut å spise eller på besøk til venner eller kjente.

Bruk den, del den, hver gang du skal ut å spise!

App’en er foreløpig en wep-app og gratis å bruke. Vi håper så mange som mulig vil lage en profil og at du vil bruke app’en når du skal ut å spise. På denne måten kan vi legge press på spisestedene til å ta hensyn til oss.

Del gjerne linken med andre du kjenner som har matvareallergier eller intoleranser.

Du finner app’en her:

https://app.cancannoteat.com

Flere tips for deg som skal ut å reise, men som har litt utfordringer i matveien.