Hemoroider, verdens største tabu

av | Helsehistorier | 0 kommentarer

Å skrive om hemoroider er ikke noe jeg synes er lett. Spesielt ikke når det gjelder mine egne hemoroider! 🙂 MEN altså… 1/3 (har lest 50% noen steder og) av den voksne befolkningen vil før eller siden lide av hemoroider. Så hvorfor i alle dager er det så pinlig å snakke om det? Jo, selvfølgelig, fordi de sitter der solen aldri skinner: I baken.

Jeg har tidligere skrevet litt om dette, men nå har jeg altså tatt denne operasjonen, som jeg har fryktet i sånn ca. 2 år. Før operasjonen fant jeg mye informasjon på nettet, men nesten alt var/er  klinisk og informativt og ikke så veldig praktisk eller om hvordan det EGENTLIG er. Siden jeg nå en gang har viet denne bloggen til å bryte tabuer, tar jeg en for laget også denne gangen. (Godt man kan bruke skavankene sine til noe!)

Jeg har i tillegg delt dagboken min på Instagram stories og samlet alle storiesene i «høydepunkter», for deg som vil ha litt mer «in the moment» opplevelser (ikke for sarte sjeler…:) ). Og så må jeg bare si en gang for alle: Nei, det blir ingen heftige bilder, hverken der eller her.

Sliter du med hemoroider? Vurderer du operasjon? Har du tatt operasjon og vil dele dine erfaringer? Trenger du noen å snakke med? Jeg har vært heldig, fordi jeg har hatt mange følgere som har skrevet til meg og som jeg har kunnet diskutere med og få råd fra. Dette har vært helt fantastisk hjelp og støtte. Derfor har jeg startet en lukket Facebookgruppe for akkurat dette. Husk at du må svare på spørsmålet for å bli lagt til i gruppa! Du kan søke opp gruppa: Danglebær, eller bruke linken her. (Haha, jeg klarte ikke å finne noe bedre navn…. men litt humor må man ha, tenker jeg!)

Det største tabuet

Jeg har tidligere skrevet om både IBS og angst. Jeg tror, dessverre, hemoroider må være et enda større tabu og mange lider alene. Etter at jeg begynte å fortelle om det på Instastories, fikk jeg ekstremt mange private meldinger fra mennesker som ikke en gang tør å gå til legen sin med problemene.

Jeg fikk også overraskende mange meldinger fra leger, klinisk ernæringsfysiololger, kirurger, sykepleiere, operasjonssykepleiere, anestesisykepleiere…. (jeg visste ærlig talt ikke at det var så mye helsepersonell somfølger meg) som roste meg for åpenheten og ærligheten. Veldig mange går for lenge før de gjør noe med hemoroidene sine. Jeg og….

Les også: Den fysiske og psykiske planleggingen av operasjonen

Angst

Ja, jeg har ikke bare IBS og hemoroider, men også angst. Heldigvis har jeg klart å lære meg og leve med angsten. Det eneste jeg ikke har klart å lære meg å leve med er angsten for sykehus, leger og tannleger. Og dette blir verre og verre. Man skulle jo tro at jeg, som har så mye problemer med tennene mine, og som er så pass mye hos legen, skulle bli vant til dette. Men neida, ikke i det hele tatt!

Derfor har jeg utsatt og utsatt denne hemoroideoperasjonen i 2-3 år. Det siste halvåret har jeg vært så mye plaget med smerter, blødninger og at hemoroidene har poppet ut i tide og utide, at jeg har måttet krype til korset. Første operasjonsdag ble satt til slutten av januar, men så ble legen syk og den ble utsatt. Neste time kom akkurat da korona’en kom, og operasjonen ble utsatt, igjen. Operasjonen den 4. juni ble heldigvis gjort og i de kommende innleggene skal jeg dele litt om mine tanker og opplevelser.

IBS og hemoroider

For ja, IBS og hemoroider henger helt klart sammen. Veldig mange med IBS sliter også med danglebær der nede. Dette er ikke noe bare gamlinger sliter med og det er heller ikke noe bare de med IBS-forstoppelsesvarianten får. Selv har jeg IBS-diare varianten, men hadde likevel en hel skog.

Noen vil kanskje mene at dette er too much information, og spesielt i en matblogg. Heldigvis har dette aldri bare vært en matblogg, men en blogg om både mat, livet, IBS og kronisk sykdom. Jeg tror derfor dette vil være nyttig for flere. Det var ihvertfall informasjon jeg selv savnet før operasjonen og ikke minst, rett etterpå.

Du er herved advart mot at de kommende innleggene kommer til å handle om ting du egentlig ikke ønsker å vite, men som du den dagen du trenger det, vil være sjeleglad for at finnes. Mulig det blir brukt litt mindre pene ord enn «baken» også, jeg er ikke kjent for å være fin på det!

Les også: Om selve operasjonen

Les også: Les tipsene mine vedr. smertelindring etter hemoroideoperasjonen

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Tanker om hjelpemidler
Helsehistorier

Tanker om hjelpemidler

For en stund skrev jeg om mine bekymringer for knærne mine. Det venstre kneet mitt har lenge vært dårlig og i fjor begynte det høyre kneet å tulle seg. I vinter og vår har knærne vært dårlige, men for 1,5 måned siden ble begge knærne plutselig mye verre. Allerede...

Les mer...