Do-kortet fra LMFBruk do-kortet fra LMF til fast-track på flyplassen! (lavFODMAP på reise)

Alle som er  medlem av Landsforeningen Mot Fordøyelsessykdommer (LMF) får tilsendt noe de kaller for «dokortet». Dette er et kort som forklarer, på norsk og engelsk, at du har en fordøyelsessykdom som gjør at du trenger tilgang til et toalett, og det litt brennkvikt.

I utgangspunktet kan du ikke kreve å få bruke andres toalett, enten det er en bedrift eller privat. Det vil si at dette kortet ikke gir deg formelle rettigheter. Likevel tror jeg de aller fleste vil ha forståelse om du viser kortet. Her er noen anledninger du kan få bruk for do-kortet fra LMF :

Dokø:

Mange, spesielt damer,har opplevd å måtte stå i endeløse, lange dokøer. Dette er ikke helt forenlig med at man trenger å få komme til raskt. Også her kan du bruke dokortet, men du må likevel spørre om å få gå forbi køen. 🙂

Kjøpesenter:

På noen kjøpesentre kan man få låne handikapptoalettet uten å måtte betale for det om man viser frem dokortet.

Sen utsjekking:

Jeg har hørt om noen som har brukt kortet for å få sen utsjekking på hotell. Her er det opp til hotellet, men spør man pent og samtidig viser kortet slik at de ser at du ikke bare har litt mageknip, håper og tror jeg at hotellet er behjelpelig om de har ledig kapasitet. Mange hoteller krever dog at man betaler ekstra for sen utsjekking, men er du heldig kan det hende de er greie med deg.

Fast-track:

Så til rosinen i pølsa (NB! Ikke lavFODMAP! 🙂 )! LMF har også forhandlet seg frem til at det å ha en fordøyelsessykdom er «gyldig grunn» til å få gå gjennom fast-track* på norske flyplasser. Det sies at du må ha med deg en legeattest i tillegg til dokortet, men det er ikke rapportert om at dette er blitt håndhevet så lenge du har med deg dokortet.

Å skryte på seg en fordøyelsessykdom er vel ikke akkurat det mest sexye som finnes og jeg tror de aller fleste vil ha stor forståelse enten man viser dokortet eller bare forklarer problemet. Fordelen med kortet er at det er litt mer «legitimt» når man har et slikt kort.

*Fast-track er en egen sikkerhetskontroll forbeholdt dem som har kjøpt business-class billett eller som har status hos de forskjellige flyselskapene. Her er det som oftest lite kø og mye roligere.

Lagre