Jeg får ofte spørsmål om forskjellige ingredienser til lavFODMAP-baking. Her kommer en liste over alt du kan bruke!
Prøv gjerne å bake berlinerbollene fra bildet: berlinerbollene
Ingredienser til lavFODMAP-baking:
Bakepulver
Bokhvetemel
Chiafrø/chiamel
Fiberhusk
Gelatin
Glutenfrie melblandinger (se under for hvilke)
Glutenmel*
Gjær
Guargum
Havremel (begrenset)
Hornsalt
Kakaopulver
Laktosefrie melkeprodukter
Maismel
Maisstivelse/Maizena
Melange
Natron
Non-Stop (inneholder minimalt med melk)
Potetmel
Quinoa
Rismel
Salt
Sirup
Sjokolade: Mørk kokesjokolade med 70% kakao eller høyere, Dronning kokesjokolade, Coop mørk sjokolade
Smør, vanlig smør er ikke laktosefritt, men bare 0,5% laktose og derfor lavFODMAP
Sukker
Sukkerkulør
Tapioka (fåes på helsekostbutikken)
Vaniljestang
Vaniljesukker
Xanthangum
Yoghurt (laktoseredusert/laktosefri)
*Ang glutenmel: Når man følger lavFODMAP-dietten er det fruktanene (dvs. en viss type tungtfordøyelige karbohydrater) man reagerer på. Mange glutenfrie melblandinger inneholder ofte lite av disse karbohydratene, mens glutenholdig mel ofte inneholder mye. En god regel er å huske at FODMAP alltid er et karbohydrat. Det vil si at rene proteiner og fett (med mindre de er tilsatt krydder eller andre ingredienser som er høy FODMAP) alltid vil være lavFODMAP. Rent gluten er proteiner, og kan derfor ikke være høy FODMAP.
Melblandinger:
Det glutenfrie verkstedet: Loff, boller, pizzamel, cookies, fiberbrød, vaffelmiks, brødmiks, pai og knekkebrød. (OBS! De to sistnevnte kan bli for mye fiber for en IBS-mage).
Semper lys melmiks uten laktose
Toro lys, glutenfri melblanding og kakemix + langpannekake
Møllerens: Lys glutenfri melblanding, boller
For å finne flere melblandinger kan du sjekke NOBA-appen, som er en norsk lavFODMAP-app: NOBA