Helt siden jeg var liten har jeg vært plaget med mye vondt i magen og diare. Heldigvis var det ikke så plagsomt at det gikk ut over dagliglivet mitt den gangen, men ønsket om å alltid vite hvor  doen er har alltid vært stort.

Min IBS-historie, begynnelsen

Rundt 2005-2006 fikk jeg en voldsom mageinfeksjon der jeg gikk på do 15-20 ganger for dagen i 3-4 uker. Jeg ble sendt til mage- og tarmspesialist fordi legen trodde jeg hadde kronisk betennelse i tarmen, men de fant ikke noe. Jeg fikk diagnosen irritabel tarm, IBS. Jeg slo meg til ro med diagnosen og har aldri vært opptatt av å finne ut noe mer eller å ta flere undersøkelser. Mitt største ønske har alltid vært, og er fortsatt, å mestre sykdommen mer enn å finne årsak.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Etter infeksjonen ble jeg bedre, men aldri bra, og dårligere enn jeg hadde vært før. Fordi jeg var selvstendig næringsdrivende klarte jeg å gå på jobb (jeg kunne styre dagene mine selv) og jeg fungerte derfor noenlunde greit. Høsten 2013 var var jeg blitt dårligere og dårligere igjen og legen henviste meg til IBS-skolen ved Haukeland universitetssykehus.

Les mer: Her kan du lære mer om IBS-skolen

Mitt første møte med lavFODMAP

På IBS-skolen hørte jeg for første gang om lavFODMAP-dietten. Den gangen leste jeg med litt laber interesse og tenkte at jeg nok reagerte på mat med høy FODMAP. Men jeg var ikke interessert i å gå på noe diett. Jeg så på diett som en tvangstrøye og noe som ville begrense livet mitt enda mer (jeg har flere andre kroniske sykdommer/diagnoser).

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Jeg ble dessverre enda dårligere og det toppet seg da jeg følte jeg ble syk av absolutt all mat. I løpet av 6 uker gikk jeg ned 5-6 kilo og både jeg og legen var bekymret. (I utgangspunktet hadde jeg litt å gå på, så å gå ned noen kilo var ingen krise, men det er jo ikke slik man ønsker å gå ned i vekt!) Jeg merket også at livet mitt ble mer og mer begrenset så da bestemte jeg meg for å prøve ut lav FODMAPdietten.

Les mer: LavFODMAP-dietten – elminiasjon

Hvorfor denne nettsiden?

Jeg har to store hobbyer. Den ene er å reise og den andre er å lage mat. Da jeg fikk hoveddiagnosen min Ehlers-Danlos Syndrom, bestemte jeg meg for en ting: Jeg skulle fortsette å lage mat og å reise. Selv om jeg blir både trøtt, sliten og får vondt i «hue og ræv» (beklager, men av og til føles det slik… ) skal jeg ikke slutte med å gjøre disse to tingene!

Jeg har også alltid likt å skrive og det ble derfor naturlig for meg å starte denne nettsiden for å fortelle min IBS-historie. I tillegg ønsker jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med. Hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten. Oppskrifter på lavFODMAP-mat og hvordan det er å leve med kronisk sykdom. Jeg pleier av og til å si at «livet skjer» og da hender det at jeg skriver om det.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Min IBS-historie  førte meg videre til en kontrakt med Aschehoug og i januar 2015 ble kokeboken min: lavFODMAP god mat for sensitive mager gitt ut. Boken kom på bestselgerlisten allerede etter noen uker og var den 11. mest solgte boken skrevet av norske forfattere, sjangeren «non-fiction», første halvår i 2015. Denne boken er også utgitt i 9 land, blant annet USA, England, Spania og Tyskland. Etter dette har jeg skrevet 3 lavFODMAP-bøker

Les mer: Lurer du på hva andre sier om bøkene mine, eller ønsker du å bestille bøkene?

Hva jeg er opptatt av

Jeg er opptatt av det å mestre egen sykdom. Det ER kjipt å være kronisk syk, men livet er ikke over. DA gjelder det å finne måter å takle sykdommen på og dette skriver jeg mye om. Utenforskap er også noe jeg ønsker å gjøre noe med. Både utenforskap fordi man må spise anderledes (lavFODMAP), men også utenforskap pga. sykdom.

Les mer: Er du syk, så er du syk!

Å bryte tabuer har jeg gjort helt siden jeg begynte å dele min IBS-historie. I tillegg har jeg skrevet mye om angst, det å være delvis ufør og… kanskje noe av det største tabuet: hemoroider.

Les mer: Hvordan jeg har taklet angsten

Hva gjør jeg i dag?

Etter å ha skrevet 4 bøker på 4 år kjenner jeg at jeg ikke er veldig lysten på å skrive flere bøker. Jeg jobber fortsatt med informasjonsformidling om… alt som er tabu… 🙂 Både via nettsiden her, men også gjennom alle foredragene jeg holder for både næringsliv, pasientforeninger og sykehus. En gang i måneden holder jeg foredrag på IBS-skolen til Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer.

Les mer: Hva er Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer (NKFM)?

I tillegg sitter jeg i flere forskningsgrupper ved NKFM og i NKFM sin referansegruppe.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Jeg har også startet CanCannotEat, som er en software som hjelper serveringsbransjen med å håndtere alle som trenger tilpasset mat. Covid-19 gjorde at serveringsbransjen ble «skadeskutt» og det prosjektet er, dessverre, midlertidig lagt på is. Jeg jobber derfor nå med å finne en mulighet for å endre appen.

Les mer: Følg med på hjemmesiden til CanCannotEat for å få med deg endringene!

NB! Husk at jeg ikke er lege eller ernæringsfysiolog. Utgangspunktet er min IBS-historie og alt jeg skriver er  ut i fra egne erfaringer. Selv om jeg har god kontakt med helsepersonell er alle rådene mine fra pasient til pasient.