Oppskrift: GOD lavFODMAP glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykker

av | Frokost og lunsj, Glutenfri bakst, lavFODMAP oppskrifter, Middag | 47 kommentarer

Har du savnet tynn, sprø, men likevel saftig pizzabunn, i motsetning til den litt soggy papp-bunnen som glutenfritt ofte blir…?

Mitt første forsøk på glutenfri gjærdeig ble en stor skuffelse. I mitt stille sinn hadde jeg tenkt at siden jeg var en racer på vanlig gjærbakst så burde det ikke være vanskelig å bake glutenfritt. Vel..

For å være helt ærlig, så ble mitt første, andre, tredje, femte… tiende… forsøk på glutenfri gjærbakst ikke bare en skuffelse, men nærmest katastrofalt. Enten ble det sprettballer, kanonkuler eller fettklumper. Pappsmaken var ikke til å ta feil av heller. Det var så ille at jeg rett og slett ikke kunne ha med gjærbakst i den første boken min, bortsett fra «Bollerøre», men det er en deig som er nesten flytende og som derfor ikke kan trilles eller formes, men må lages i muffinsformer. Smaker dog himmelsk.

Jeg har lest glutenfrie blogger og kokebøker til øyet har blitt stort og vått. De fleste som har jobbet med glutenfri gjærbakst vet at om man bruker for mye mel, dvs. om man lager en deig som kan trilles, så blir det kanonkuler, eller om man er heldig, sprettballer. Jeg har derfor sett folk jobbe med plasthansker, oljete hender, alt mulig rart for å klare å jobbe med deigen. Jeg pleide å klaske rundstykkene på bakebrettet med en skje, men de ble jo ikke så pene å se på da…

Jeg så lyset

Jeg klarte å utvikle en oppskrift på gode glutenfrie rundstykker med havremel (den mest leste oppskriften på bloggen) men fordi jeg på det tidspunktet klarte å knekke koden med speltsurdeig, så kom jeg meg aldri videre med eksperimenteringen. Inntil nå nettopp. Denne oppskriften er bare HELT fantastisk og den kan både trilles og rulles og dilles og dalles UTEN at du trenger både et tonn med olje eller hansker. Og ikke minst, du slipper at baksten ser ut som små vilkanutbrudd etter at den er ferdigstekt. 🙂

Oppskrift på skolebrød

Oppskrift på småboller og skillingsboller, eller kanelsnurrer, om du vil… 🙂

GOD lavFODMAP, glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykker

1,5 dl. laktosefri melk

150 g. laktosefri yoghurt eller rømme, ev. en blanding

30 g. smeltet smør

1/2 pk. tørrgjær

1 ts. sukker

ca. 190 g. glutenfri lys blanding + ca. 50 g. til utbaking

2 ts. fiberhusk

1/3 ts. hjortetakksalt (dette er den hemmelige ingrediensen og kan IKKE utelates!)

Tilbereding

Varm opp melk, yoghurt og smør til ca. 38-40 grader. Tilsett sukkeret og  tørrgjæren og visp til tørrgjæren har løst seg opp. Dette gjør at gjæren starter å jobbe mer effektivt og raskere. Bland 190 g. av den glutenfrie blandingen med fiberhusk og hjortetakksalt og tilsett væsken. Rør godt. Deigen er nå ganske løs og det skal den være! La deigen heve i ca. 1 time.

Legg en del mel, ca. 30-50 g.,på bordet og kna deigen slik at den blir smidig og lett å kjevle ut. (Deigen inneholder lite mel og da gjør det ikke noe om man knar inn litt mer!) Bak ut:

Vil du heller lage pizzasnurrer?

Rundstykker: Etterhev i ca. 45 min. og stek i 220 grader i ca. 12-15 min.

Oppskrift: GOD lavFODMAP, glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykkerPizzabunn: Kjevle ut til en tynn bunn (ev. så tynn/tykk du selv ønsker bunnen) og forstek bunnen på 250 grader i 4-8 min. alt etter hvor tynn bunnen er.

Oppskrift: GOD lavFODMAP, glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykkerLegg på det du ønsker av fyll og stek pizzaen videre i ca. 10 min. eller til osten er smeltet. Husk at vanlig hvitost er naturlig lav på laktose slik at den fin kan spises også under lavFODMAP-eliminasjon.

 

 

For pitabrød av glutenfri gjærdeig: Lag runde boller og la de heve i ca. 45 min. Kjevle bollene flate, til de er ca. 1 cm. høye. Steketemperatur: 250 grader i ca. 6-8 min.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

47 Kommentarer

  1. Mette Kindlistuen

    Denne skal prøves! Passet godt nå når kjæresten kom med ønske om vi kunne ha pitabrød snart, og jeg så for meg de dyre fryste glutenfrie brødene. Tusen takk 🙂
    Hvor mange pitabrød tenker du Cecilie at en deig går til?

    • Cecilie

      Så flott å høre! Kom gjerne med tilbakemelding etterpå! Jeg mener jeg laget 6 små pitabrød og en liten tynn pizzabunn a den deigen. Så kanskje 5-6 litt større pitabrød? C.

      • Mette Kindlistuen

        Det skal jeg gjøre! Da skal det testes med 5-6 stk.

  2. Anita Pedersen

    Skal prøves i morgen 🙂 min bestemor brukte hjortetakksalt i vafflene, verdens beste 😉

    • Cecilie

      Fortell gjerne hvordan det går. Alltid spennende å se om oppskriftene mine funker for andre. 🙂 C.

  3. Ingfrid-Johanne Helgesen

    Ser godt ut! Lurer på om de blir like gode etter en tur i fryseren? 🙂

    • Cecilie

      De er nok best når de er nystekte, som all annen glutenfri bakst. MEN for noen dager siden brukte jeg et pitabrød som pizzabunn rett fra fryseren og inn i mikroen. Det ble kjempegodt. Vil tro dette vil fungere enda bedre i ovnen, men det hadde ikke jeg tid til… 🙂 C.

  4. S

    Hei
    Skal de etterheve etter at de er bakt ut? Eller stekes med en gang de er bakt ut? Det blir spennende å prøve disse, savner god glutenfri lavfodmap hjemmelaget gjærbakst!

    • Cecilie

      Hei. Pitabrødene trenger ikke å etterheve, siden de allerede har hatt etterheving. Rundstykkene skal etterheve i 45 min. Ser at jeg må skrive det inn ja… 🙂 Takk for at du ga beskjed! 🙂 C.

      • S

        Takk for raskt svar! Skal pizzabunnene også etterheve?

        • Cecilie

          Når jeg tenker meg om så stekte jeg den direkte, så den trenger ikke å heve hvis du lager tynn bunn. Om du lager tykk bunn ville jeg latt den heve ca. 45 min. C.

  5. S

    Takk, da prøver vi det når pizzabunnene skal testes!

    • Cecilie

      Lykke til, og gi gjerne tilbakemelding om hvordan det har gått! 😀 C.

  6. Elisabeth

    Tusen hjertelig takk for en nydelig oppskrift! Har foreløpig kun laget den som pizzabunn, men ser for meg at den er himmelsk som pitabrød. Kjæresten som ikke trenger å spise glutenfri, sa at det var den beste bunnen han hadde smakt 🙂

    • Cecilie

      Så kjekt å høre! Mannen her, som heller ikke trenger å spise glutenfritt/lavFODMAP, digget også denne oppskriften! 🙂 C.

  7. Solfrid

    Namm! Hva kan man bruke dersom man har melkeallergi og ikke bare laktoseintoleranse?

    • Cecilie

      Jeg prøvde ut med kokosmelk og det fungerte veldig bra! C.

      • Solfrid

        Åh det var virkelig ikke dumt! Tusen takk 🙂

      • Hege Merete

        Bytter man både laktosefri melk og kesam med tilsvarende mengder kokosmelk da? sånn ca 3 dl? 🙂

        • Cecilie

          Beklager at jeg er treg. Jeg trodde jeg hadde svart på denne…. Ja, bytt med ca. samme mengde kokosmelk. 🙂 C.

  8. S

    Rundstykkene og pizzasnurrene var kjempegode! Rundstykkene er gode også etter de har vært fryst, men de er best viss de varmes litt i mikroen før de skal spises. Har noen prøvd å gjøre om deigen til søt bolledeig?

    • Cecilie

      Jeg har også god erfaring med å fryse og varme i mikroen! 🙂 Og ja, jeg har laget søt bolledeig og det kommer oppskrift i bloggen om ikke så lenge. 😉 C.

      • S

        Da gleder jeg meg til oppskriften på søt bolledeig kommer 🙂 Tusen takk for gode og inspirerende oppskrifter både på bloggen og i bøkene dine!

  9. Maria

    W O W! Dette var en fabelaktig oppskrift! Testet ut på pizza i dag med upåklagelig resultat. Tusen takk for denne ?

    • Cecilie

      Tusen takk for så god tilbakemelding, kjempegøy å høre! C.

  10. Linn

    Går det å bruke denne oppskriften til å lage brød også?

  11. Guro

    Hei! WOW. Lagde pizzasnurrer, og deigen smakte fantastisk!! En helt annen opplevelse enn tidligere lavfodmapdeiger jeg har laget!!

  12. linnmere

    Har lagde denne deigen flere ganger nå, og den blir helt perfekt hver gang ? Tusen takk for at du deler ? Linn Merethe

  13. Sonja Andersen

    Hei, tror du laktosefri kesam kan erstattes av laktosefri creme fraiche evt. lettrømme (evt. en mix av disse)?

    • Cecilie

      Ja, det vet jeg at funker helt fint! Laktosefri yoghurt også. C.

  14. Anette

    Hei!
    Holder denne oppskriften til en typisk «fredagspizza» til 3 personer? Ble usikker da jeg så bildet av pizzaen din.
    Hilsen Anette.

    • Cecilie

      Ja, jeg har bare laget flere små, tynne, bunner! C.

  15. Renate-mari

    Tusen talk for ei god oppskrift No ka Jeg endelig bake til mannen min som ikke tåler gluten og jeg som har mye problem med magen. Laga pizzasnurer og det er det beste jeg har smak ?

    • Cecilie

      Så utrolig fint å høre at du likte oppskriften! C.

  16. Hilde Marie Reitan

    Hei, hvor mange rundstykker blir det sånn ca av denne deigen? 🙂

  17. Sissel

    Beste glutenfrie pizzabunnen jeg har smakt og da byttet jeg ut hjortetakksalt med bakepulver?. Hadde nemlig glemt å kjøpe hjortetakksalt. Dattera mi som tåler gluten,likte den godt også. Omtrent som vanlig hvetebunn. Veldig bra jobba??

    • Cecilie

      Interessant at du fikk det til uten hjortetakksalt, for det er hjortetakksaltet som gjør at det er mulig å samle deigen uten for mye mel. Men kjekt å vite at det er mulig med bakepulver og! 🙂 C.

  18. Ingvill

    Hei Cecilie?!
    Hvilken type lys melblanding har du brukt i oppskriften på pizzabunn? Har ikke noen erfaring med slike blandinger, da vi har bakt mest med melsorter som er naturlig glutenfri.
    Denne bunnen ser veldig god ut, og høres ut til å være lett å jobbe med, så jeg gleder meg til å prøve den?.
    Takk for all god informasjon og erfaringer du deler!

    Beste hilsen fra Ingvill.

    • Cecilie

      Jeg bruker TORO lys, glutenfri melblanding her. Har funnet ut at dt er den jeg liker best, så den bruker jeg til alt. C.

Etterlat et svar til Ingfrid-Johanne Helgesen Avbryt svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.