Endringer i FODMAP appen

av | aug 29, 2018 | lavFODMAP-hjelp | 0 kommentarer

Monash university har nå gjort noen endringer i FODMAP appen sin. Flere matvarer har nå fått «trafikklys» for tre porsjonsstørrelser. Det vil si at noen matvarer som tidligere var grønne har blitt røde i hovedmenyen. Mange av disse har fått en grønn porsjon hvis man går inn på selve matvaren.

Eksempel på endringer i FODMAP appen

Bringebær var tidligere grønn i hovedmenyen, men er nå blitt rød. 60 g. er likevel lavFODMAP. Honningmelon er også blitt rød, men har likevel en grønn porsjon.

Epler er jo fy-fy, men også epler har fått en grønn porsjon!

Det vil si at det nå er enda viktigere å ikke se seg blind på hovedmenyen, men å gå inn på hver enkelt matvare for å sjekke.

Oppklarende, eller mer stressende?

Nå skjønner du kanskje hvorfor du har fått vondt i magen når du har spist litt for mye av en matvare du var helt sikker på at var lavFODMAP?

Endringer i FODMAP appen er supert som en guide, men jeg tror det er viktig å ikke begynne og veie all maten. Da kan det fort tippe over!

På den andre siden så er det veldig fint å vite at små mengder av selv høy FODMAP-matvarer er lav. Da jeg startet på dietten var jeg veldig svart/hvit i tankegangen. Etter jeg begynte å holde foredrag på sykehuset og fikk lære av klinisk ernæingsfysiologer skjønte jeg at FODMAP overhodet ikke er svart/hvitt. Det meste handler om mengde!

Husk også at om du tidligere f.eks har tålt mer enn angitt mengde, så er det ingen grunn til å endre dette nå. Det kan likevel være greit å være obs på dette med mengde om du føler du ikke blir helt bra. Da må du kanskje justere mengden litt!

Så husk: bruk sunn fornuft og finn din personlige tålegrense (du kan tåle mer/mindre enn det app’en sier…). Er du helt ny på dietten og skal inn i eliminasjon  vil jeg anbefale deg å være nøye med hva du spiser, men passe på at du ikke blir for opphengt i mat. Dette stresset kan faktisk føre til IBS-symptomer og DET vil du ikke!

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Flere historier

lavFODMAP-hjelp

Handle på iHerb

Jeg trodde de aller fleste hadde hørt om iHerb (trykker du på linken og er ny kunde får du litt avslag om du handler for en viss sum, og jeg får noen kroner... 🙂 ) men jeg ser at det stadig dukker opp spørsmål ang. nettbutikken, så her kommer litt informasjon til...

Les mer...