Jeg har vært på Free from allergyshow mange ganger, både i London og Liverpool. Det er to år siden jeg var på messen i London. Jeg gledet meg derfor veldig til å dra i år.

Free from allergyshow, London 2019

Olympia messesenter, der messen ble holdt, er stor, veldig stor. Forrige gang jeg var på messen klarte de ikke å fylle hele hallen selv om de hadde med en del utstillere som ikke akkurat var «free from». Det var likevel flertallet av utstillerne som var interessante.

Denne gangen hadde de fyllt hele hallen. Schär, som var hovedsponsor, hadde to store områder med laaaange køer. Jeg orket ikke å stå i køen, men jeg tror man kunne få smaksprøver og noen gratis produkter. I tillegg var det noen av de store, engelske leverandørene og en del små, private aktører. Nesten alle hadde smaksprøver, men å finne ut om ting var lavFODMAP var ikke lett. Man skulle jo tro at man på en slik messe, der «free from» betyr «free from ett eller annet», burde vært pålagt å legge ut ingredienslister. For her var det fullstendig kaos. Noe var free from sukker, gluten, laktose, melk, nøtter, raffinert sukker, kjøtt osv. I en salig blanding. Hadde jeg hatt en alvorlig allergi hadde jeg IKKE turd å smake på noe!

En stor skuffelse i år

Når messen heter «Free from allergyshow» skulle man tro utstillerne burde ha noe tilknytning til enten fri fra ett eller annet og/eller allergi. Dessverre virker det som om messearrangøren har hatt problemer med å fylle opp hallen og at de derfor hadde tatt inn veldig mye «fjas». Blant annet fant jeg brillepuss (free from fingermerker?), billige vesker (free from lær?), «luftsofa» (free from stoff?), krølltenger (free from stritt hår?), dyrevernallianser  (free from dyremisshandling?) og mye alternativt (free from sunn fornuft?). Jeg fikk brått en følelse av å være med på en blanding av TV-shop, alternativmesse og helsekostbutikk.

Vanligvis liker jeg å gå og se og snakke med utstillerne. Spesielt i år, siden boken min er å få kjøpt i engelske bokhandlere, men også fordi bedriften min CanCannotEat har planer om å gå internasjonalt. Varmen og alle menneskene kunne jeg taklet hvis messen hadde vært bra. Denne gangen kjente jeg at jeg ble utolmodig og litt småirritert etter 1,5 timer.

Er det så nøye da?

Jeg er en av dem som har jobbet veldig hardt for å «forsvare» lavFODMAP-dietten. I forbindelse med at jeg er grunderen bak CanCannotEat har vi vært og snakket med mange spisesteder. Da pleier jeg å være veldig nøye med å forklare hvor viktig det er at de ikke tuller med allergimaten. Også for dem som har en intoleranse, vi blir syke vi også! Derfor ber jeg instendig om at kokkene må ta oss på alvor selv om vi ikke blir dødssyke.

Da er det vanskelig å godta at et show som heter «free from allergyshow» består av minst 50% med tull og fanteri. Hvis folk «utenfra» var på dette showet kan jeg nesten forstå at de ikke tar oss på alvor. For her var det mest free from seriøsitet. Dessverre tror jeg at dette kan føre til at færre seriøse leverandører blir med i fremtiden. (Jeg mener helt bestemt at det var mange flere av de seriøse aktørene for 2 år siden.)

Her kan du lese om opplevelsen min fra Free from allergyshow i Liverpool, for 3 år siden.