høyFODMAP-matvarer
Matvarelistene er basert på Helse-Bergen sine lister, og er laget på bakgrunn av (og med tillatelse fra) Haukeland Universitetssykehus og Nasjonal Kompetansetjenesten for Funksjonelle Mage- og tarmsykdom. Matvarene under høyFODMAP burde du unngå å spise. Noen ingredienser har ekstra informasjon så det er viktig å lese disse.
Vær bevisst på at ingredienslistene til produsentene kan endre seg. Husk derfor alltid å lese ingredienslisten før kjøp for å unngå å kjøpe feil matvare.
Velg en kategori:
Frukt og grønt
- Artisjokk, vanlig og syltet (i olje)
- Asparges
- Blomkål
- Brokkoli (stilker)
- Brokkolini, hel
- Brokkolini, topper
- Butternutgresskar
- Erter, grønne
- Fennikel
- Hvitløk (Vær oppmerksom på at løk og hvitløk blir ofte brukt i pulverform og skjuler seg ofte bak ”krydder” i ingredienslisten).
- Karela
- Lotusrot, tørket
- Løk(rød, gul) (Vær oppmerksom på at løk og hvitløk blir ofte brukt i pulverform og skjuler seg ofte bak ”krydder” i ingredienslisten.)
- Løk (små, syltet)
- Purre/vårløk (stilk, hvit del)
- Sauerkraut (fermentert hvitkål)
- Savoykål (1 dl)
- Sjalottløk
- Sopp: sjampinjong, portobello, shiitake, enoki
- Tomatbønner/baked beans
- Borlottibønner
- Favabønner
- Falafel
- Kikerter
- Linser, gule/chana dal
- Soyabønner
- Aprikos
- Aprikos (hermetisk)
- Banan (svært moden)
- Custad apple
- Dadler
- Feijoa
- Fersken (ferske, hermetisk)
- Fiken (ferske)
- Guava (umoden, hermetisk i sirup)
- Mango
- Nektarin
- Persimon (sharon/kaki)
- Plomme
- Pære (alle typer)
- Rips
- Tamarillo
- Tindved
- Vannmelon
- Bjørnebær
- Kirsebær/ moreller
- Solbær
- Uansett frukt- og bærtype:
Tørket frukt og bær
Fruktjuice
Større porsjoner frukt og smoothie
Hermetisk frukt i egen juice
- Ananas
- Aprikos
- Dadler
- Eple
- Fiken
- Mango
- Korinter (1 ss)
- Papaya (1 bit)
- Pære
- Rips (1 ss)
- Rosiner (1 ss)
- Svisker
- Cashewnøtter
- Pistasjnøtter
Råvarer
- Melk og meieriprodukter
- Ost
- Mel, korn og pasta
- Sukker og søtning
- Søtstoffer (POLYOLER)
- Andre tilsetninger
- Biola
- Fløte (kaffe-, mat- og kremfløte)
- Iskrem
- Kefir
- Kesam
- Kjernemelk
- Melk fra alle pattedyr
- Tørrmelk
- Rømme, kesam osv
- Vaniljesaus
- Yoghurt
- Alternativ melk: Soyamelk (Laget av soyabønner. Soyamelk laget av soyaproteiner er lavFODMAP, men vanskelig å få tak i i Norge.)
- Brunost
- Fløtemysost
- Geitost
- Krydderost med løk/hvitløk
- Prim
- Amarant
- Bulgur (3 ss)
- Bygg
- Couscous (2 ss, kokt)
- Durum
- Emmer
- Ertemel
- Grahamsmel
- Hvete (mel, kim, kli, flak, kruskakli) (Kommer under flere ulike navn, slik som durum, kamut, triticale, dinkel, semule, bulgur, couscou)
- Kamut
- Kikertmel (besan)
- Kokosmel
- Linsemel
- Lupinmel
- Mais (2 ss)
- Rug
- Semulegryn
- Soya (mel og flak)
- Spelt (mel og flak)
- Triticale
- Glutenfri fiberik pasta (Glutenfrie produkter: Til tross for å være laget på lavFODMAP kornsorter, kan de likevel inneholde andre høyFODMAP-ingredienser. Dette gjelder spesielt grove produkter. Eksempel eplefiber, inulin, soyamel, sikorirot, roefiber, fruktose, honning og løk)
- Gnocci av hvete
- Hvetenudle
- Bjørkesøt (inneholder Xylitol)
- Crystalline fructose
- Fruktjuice og -konsentrat
- Fruktose: Matvarer som er market “naturlig lett” og “naturlig søtet” inneholder ofte fruktose/fruktkonsentrat
- Honning
- Laktose (melkesukker)
- Sirup, agave, lys og mørk (>1 ts)
- Sirup, eple
- Sirup, fruktoseglukose: Fruktose og high fructose corn sirup (HFCS) er begge høy FODMAP og bør unngås i restriksjonsfasen
- Sirup, HFCS: High fructose corn
- sirup: Vanlig maissirup (cornsyrup) er lav FODMAP, men ikke high-fructose corn syrup.
- Sirup, melasse (>1 ts)
- Sirup, yakon
- Tørket frukt
- Erytritol (Sukrin) (E938)4
- Isomalt (E 953)
- Laktitol (E 966)
- Maltitol (E 965)
- Mannitol (E 421)
- Polydextrose (E 1200)
- Sorbitol (E 420)
- Xylitol (E 967)
- Epleekstrakt
- Eplefiber
- Frukto-oligosakkarider (FOS)
- Fruktan
- Galakto-oligosakkarider (GOS)
- Inulin
- Sukkerbete-/-roefiber
Glutenfrie produkter
Til tross for å være laget på lav FODMAP kornsorter, kan de likevel inneholde andre høyFODMAP-ingredienser. Dette gjelder spesielt grove produkter. Eksempel eplefiber, inulin, soyamel, sikorirot, (sukker)roefiber, fruktose, honning og løk.
- Müsli med bær
- Falafelmiks
BRØD, KNEKKEBRØD ol.
- Bokhveterundstykke
- Fiberbrød («Fiber toast»)
- Familiekneip
- Grovbrød «Grova»
- Grove minibaguetter (sukkerroefiber)
- Grovt surdeigsbrød (sukkerroefiber)
- Gulrotbrød med nyper
- Havrerundstykker
- Lunchbrød
- Mellomgrovt («Limpan»)
- Rundstykker med chia
- Rundstykker med valmuefrø (pose med noe rødt på seg)
- Svensk julebrød
PIZZA
- Pizza med skinke og mozarella (hvitløkskrydder)
KAKE, MUFFENS ol.
- Boller
- Lussekatter
- Kanelgriffel
- Kanelboller
- Vaniljegiffel
BRØD, KNEKKEBRØD ol.
- Glutenfri Baguette med hvitløk
- Glutenfri Pitabrød
- Glutenfri Rundstykker
- Glutenfri Fiberrike rundstykker
BRØD, KNEKKEBRØD ol.
- Chiaknekkebrød
- Fiberskorper
- Grovt Knekkebrød
- Grovbrød XL
- Havrebrød
- Landknekkebrød
- Linfrøknekkebrød
- Minibaguetter
- Minibaguetter Fiber
- Mykt Fjellbrød
- Mørkt brød med fullkorn
- Pizzabunn
- Quinoaknekkebrød
- Rundstykker med frø
- Toasty lys
- Toasty fiber
- Trio Rundstykker
FROKOSTBLANDING
- Flakes & Fibre
- Multimusli, -jordbær, eple og kanel.
- Special Flakes
- Zaps
CHIPS
- Chips Creamy Dill
- Chips chili og sitron
KJEKS OG KAKER
- Brownie bites
- Digestive
- Kex
- Marie Kjeks
- Piruett Bringebær
- Skorper/ Fiberskorper
- Treat
- Triple chocolate cookies
- White chocolate cookies
- Vaffelkjeks med sjokolade
MELMIX
- Bokhvete og teff mel
- Grov Mix / Mix med fiber
- Landbrødmix
- Havre & quinoa brødmix
PASTA
- Fusilli
- Gnocchi
- Maccheroni
- Spagjhetti
MELMIX
- Glutenfri grov melblanding
- Glutenfri havrebrød
- Glutenfri knekkebrød
- Glutenfri vaflermuffens,
- Kremet sjokoladeglasur (klar til bruk)
- Lyse muffins
GLUTENFRIE PRODUKTER:
Lav FODMAP kun inntil en liten mengde (40-60 g) av melblandingen pga. mengdebegrensning på havre:
- Grov melblanding
- Grove rundstykker
PASTA
- Fusilli laget av linser
- Nudler med biffsmak
- Nudler med kyllingsmak
- Penne laget av erter
- Spagetti laget av linser
BRØD OG KNEKKEBRØD
- Knekkebrød
- Knekkebrød med tomat
Påleggg, krydder, urter og sauser med hvitløk/løk
Blandingskrydder inneholder veldig ofte løk/hvitløk. Vær oppmerksom på at pålegg, krydder og sauser kan være smakssatt med løk/hvitløk selv om det ikke står på. Dette kan skjule seg under «krydder». Les ingredienslisten dersom du er usikker
- Brunost, alle typer
- Hapå
- Kjøttpålegg med hvitløk/løk
- Krydderost med løk/hvitløk
- Leverpostei med løk/hvitløk/melk
- Nugatti
- Prim
- Sjokade
- Sjømatpålegg med løk/hvitløk
- Syltetøy (sukkerfritt)
- Syltetøy søtet med høy FODMAP bør/frukt, f.eks eple/pærekonsentrat.
- Buljong
- Currypaste
- Grillkrydder
- Hot curry
- Hvitløkspulver
- Løkpulver
- Sitronpepper
- Tacokryddermix
- Hummus
- Ketchup (Heinz)
- Mangochutney
- Pesto (>1 ss)
- Tahini (sesampasta) (>1 ss)
- Tzatziki
- Fiskefond (Touch of taste, versjon med løk)
- Grønnsaksfond (Touch of taste)
- Grønnsaksfond, økologisk (Änglamark)
- Kjøttbuljond, cups (Magi)
- Kyllingfond (Knorr)
- Kyllingfond, økologisk (Maggi)
- Oksefond (Toro, Touch of taste)
- Oksefond, økologisk (Maggi)
Drikke, snop og snacks
Melk
- Laktoseholdig melk
- Soyamelk
Kaffe og te:
- Kaffe med laktoseholdig melk eller soyamelk
- Kombucha te (> 1,5dl)
Svak te:
- Fennikel
Sterk te:
- Chai (Uten kumelk)
- Fennikel
- Kamille
- Oolong
- Urtete
Kaffe og te inneholder koffein, som kan virke drivende for mange uavhengig av FODMAP innhold.
JUICE
- Juice av konsentrat (uansett frukt)
- Juice som er ferskpresset av høy
- FODMAP-frukt/bær/grønnsaker
- Tropisk juice
Mineralvann:
- Brus med fruktkonsentrat eller høyFODMAP-frukt
De fleste er lav, med unntak av dem som inneholder fruktkonsentrat el. høy FODMAP -frukt slik som Mozell. Vær oppmerksom på at kullsyre kan medføre mer gass/oppblåsthet.
ALKOHOL
- Cider
- Dessertvin, søt vin, likør
- Rom
- Rusbrus
Monash anbefaler generelt at man begrenser inntaket av alkohol til 1-2 enheter ettersom alkohol kan for
mange virke irriterende på magen uavhengig av FODMAP-innhold. Dette er i samsvar med hensyn til
generell helse og Helsedirektoratets anbefalinger vedr. alkoholinntak.
Chips og potetgull med hvitløk/løk: Vær oppmerksom på at en del chips er smakssatt med løk/hvitløk selv om det ikke står på. Dette kan skjule seg under «krydder». F.eks. potetgull med salt og pepper, paprika, holiday. Les ingredienslisten dersom du er usikker
Is:
- Easy vaniljeis (Hennig Olsen)
- Fløteis
- Saftis
- Sorbet av frukt og bær som er høyFODMAP
Sjokolade
- Hvit sjokolade (>5 ruter)
- Melkesjokolade (>5 ruter)
Smågodt, drops, pastiller og tyggegummi
- Sukkerfri tyggegummi
- Sukkerfri pastiller
- Sukkerfri halspastiller
- Sukkerfri drops.
- Fribol
- Smågodt/ vingummi med fruktkonsentrat og/eller sukkeralkohol
Finner du ikke matvaren?
Hvis ikke du finner ønsket matvare i denne listen, er det verdt å sjekke ut de andre listene .