LavFODMAP-dietten og endometriose

av | lavFODMAP-hjelp, Min mening | 6 kommentarer

LavFODMAP-dietten og endometriose har vært diskutert i noen forum der jeg har vært med.

For ikke så lenge siden skrev jeg en bloggpost der jeg argumenterte hvorfor jeg ikke tror at lavFODMAP-dietten er den nye universaldietten. Jeg skrev også at om det skulle dukke opp noe informasjon som belyste temaet ville jeg selvfølgelig skrive om dette. I dag postet forskerteamet for dietten, ved Monash University, en bloggpost som tar for seg lavFODMAP-dietten  og endometriose.

I korte trekk forklares det hva endometriose er (vev av samme type som slimhinnen i livmoren (endometrium) finnes utenfor livmoren (kilde: Norsk Helseinformatikk) og forekommer derfor kun hos kvinner) og at mange med endometriose også har symptomer som ligner på IBS. De har gjort en studie på om disse kvinnene vil få en bedring i symptomene om de følger en lavFODMAP-diett.

However, since symptoms of Endometriosis may also include IBS-like symptoms, the low FODMAP diet is being investigated as a possible dietary therapy for symptom relief and as an adjunct to current therapeutic practices.

Er dette en kontraindikasjon på at dietten kanskje kan være en ny universaldiett? Slik jeg leser dette kan jeg ikke se at det står noe annet her enn det jeg har skrevet tidligere, nemlig at dem med andre sykdommer (her: endometriose) som i tillegg har IBS/IBS-symptomer/fordøyelsesplager også kan ha nytte av å følge lavFODMAP-dietten, men da sammen med annen behandling for grunnsykdommen. Jeg kan aldri tenke meg at dem med endometriose som ikke har IBS-symptomer vil få noe hjelp av å følge lavFODMAP-dietten f.eks. i forbindelse med lange blødningsperioder, at det ekstra vevet vil forsvinne, barnløshet osv… Også her er det IBS-symptomene som står i sentrum og som vil bedres, ikke selve endometriosen. Dette er dog mine tanker omkring dette og jeg er veldig spent på å se resultatetene av undersøkelsen når disse foreligger. Jeg vil selvfølgelig komme med mer informasjon da!

Mitt råd er derfor fortsatt:

 • Har du IBS/symptomer på IBS, uavhegig av hvilken annen diagnose du måtte ha, ville jeg  testet ut lavFODMAP-dietten (da etter at du har vært hos lege og utelukket andre sykdommer).
 • Har du andre sykdommer og ingen symptomer på fordøyelsesplager ville jeg ha brukt energien min på noe helt annet enn lavFODMAP-dietten.

Til slutt: For meg er det ikke viktig å ha «rett eller galt», men å formidle fakta. Skulle det vise seg at lavFODMAP-dietten kan kurere andre sykdommer enn å lindre IBS/IBS-symptomer/fordøyelsesplager er jeg den første til å «heise flagget» og rope hurra, for det ville være jo være helt fantastisk!

NB! Jeg har selv endometriose og har, dessverre, ikke merket noe bedring av symtpomene fra denne, annet enn IBS-symptomene.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

6 Kommentarer

 1. Eva-Merete

  Jeg har hele tiden ment at legene burde skille mellom IBS og IBS lignende symptomer forårsaket av f.eks sykdommer som Endometriose. Jeg har både Endometriose og en del andre sykdommer som har IBS eller IBS lignende symptomer, og verken IBSen eller noen av sykdommene mine ble bedre av low fodmap dietten. Så jeg tenker at kanskje grunnen til at min IBS ikke blir bedre er for at jeg ikke har IBS, men IBS lignende symptomer pga Endometriose eller en av de andre sykdommene

  • Cecilie

   Hei Eva-Merethe,
   Tusen takk for godt innspill. Jeg har dessverre ikke noe annen kommentar, iom. at jeg ikke er lege, enn at det du skriver er veldig interessant, absolutt!

 2. Maria U

  Dette synes jeg er veldig interessant! Både IBS og endometriose er diagnoser det ofte tar _lang_ tid å utrede, og jeg tipper over halvparten av damer med E har fått høre at de har IBS på et eller annet tidspunkt. Jeg har nettopp fått en wake-up-call da både den nye fastlegen min og gynekologen mener at alle mageplagene mine kommer fra E og behandlingen mot det. Den irritable og betente magen min er kanskje egentlig et symptom på E, og ikke en sykdom i seg selv. Men dette er noe jeg følger med på og faktisk kan tenkte å studere mer nøye nå som jeg skal begynne på ernæringsstuder fra høsten av!

  Når det gjelder fodmap har jeg blandede følelser. Jeg føler ikke at det var noen mirakelkur for min mage, men så har jeg ikke fulgt det 100% heller. Det jeg i det minste har funnet ut av er at melk og hvete ikke er bra, men ellers klarer jeg ikke koble symptomene opp mot matvarer og diett.

  Dette ble visst en lang kommentar fra meg igjen, hehe. Men det er så interessant! Og jeg bare elsker bloggen din 🙂 Om det viser seg at jeg ikke har IBS i det hele tatt så kommer jeg uansett til å følge deg videre, fordi du skriver så fint og jeg er så interessert i mat og ernæring.

  • Cecilie

   Ja, jeg synes det er kjempeinteressant, men sitter mye med nye spørsmål. Det som ofte vender tilbake hos meg ihvertfall er: Hva kom først av hønen eller egget? 🙂 Så da regner jeg med at du kan svare meg på alle mine spørsmål ganske snart… Gratulerer med studieplass, hvilken skole er du kommet inn på?
   Tusen takk for gode ord. Akkurat i dag har jeg hatt en litt sånn småkjip dag og da varmet det ekstra godt. TUSEN takk!

   • Maria

    Skal studere samfunnsernæring på høyskolen i Oslo og Akershus 🙂 Vi får se, kanskje jeg løser IBS-gåten om noen år? Hehe. Håper uansett å kunne gjøre noe bra for folk med kjipe mager.
    Sender en god klem på en småkjip dag 🙂

    • Cecilie

     Gratulerer igjen, og takk for klemmen. Sender en klem i retur! 🙂

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg