LavFODMAP-dietten stemmer ikke overens med mine allergier/intoleranser

av | lavFODMAP-hjelp | 4 kommentarer

«LavFODMAP-dietten stemmer ikke med hva jeg reagerer på – den virker ikke på meg!»

Er utsagn jeg hører ganske ofte. Jeg vil her dele mine tanker omkring akkurat dette.

LavFODMAP-dietten ikke er en diett der alle skal ende opp med samme kosthold etter endt reintroduksjon. Tvert imot er målet at man skal finne sin egen, individuelle tålegrense og fortsette med et personlig FODMAP-redusert kosthold etter endt diett.

LavFODMAP-dietten stemmer ikke 100%, men er et godt utgangspunkt

LavFODMAP-dietten er en eliminasjonsdiett og derfor et godt verktøy for å finne ut hva man reagerer på. Man kunne like gjerne startet med andre matvaregrupper, eller for den saks skyld kuttet ut alt og startet helt på null. Men fordi vi vet, ut fra bred forskning både i Norge og utlandet, at 70% av dem med IBS reagerer på matvarer med mye FODMAP er det likevel en god idee å begynne detektivarbeidet med å eliminere FODMAP. LavFODMAP-dietten er derfor et godt utgangpunkt. LavFODMAP-dietten stemmer ikke 100% og det er heller ikke meningen.

Medisin dreier seg ikke om nøyaktige tall – enten eller, men om en viss sannsynlighet. Selv om Paracet ikke hjelper på alle og mot alle smerter, så sier vi likevel at det er et smertestillende preparat – fordi det er en stor sannsynlighet for at det vil hjelpe. Det samme gjelder med lavFODMAP-dietten: 70% vil bli bedre av å begrense inntaket av en eller flere FODMAP og det vil si at det dessverre er 30% som ikke vil merke en bedring. Likevel vil vi si at det er en stor sannsynlighet for at dietten vil ha en effekt.

Dette sier dog ingenting om at det kan være andre matvarer, som er lavFODMAP, man kan reagerer på.

Fordøyelsessystemet vårt er ganske komplisert og blir ikke bare påvirket av maten vi spiser. Livssituasjon, jobb, stress, døgnrytme, spisevaner osv.. er ting som også i aller høyeste grad kan påvirke. I tillegg vet vi at det er noen matvarer, som uavhengig av FODMAP-innhold, kan irritere en sensitiv mage. F.eks. mye fet mat og fiber. Alt dette må man ta i betraktning når man prøver å finne ut om det virkelig er FODMAP (eller mat i det hele tatt) man reagerer på.

Noen må fjerne andre matvarer i tillegg til høy FODMAP-matvarerer. Andre kan tåle opptil flere FODMAP, men må kutte ut andre matvarer, som til og med er lavFODMAP. Atter andre kan klare seg ved å kutte ut flere FODMAP eller bare noen få.

Min erfaring

Selv har jeg funnet ut at magen min er var for fiber og jeg tåler ikke maismel. I tillegg har jeg funnet ut at jeg kan spise litt mer hvete enn det som tilsvarer 23 g. hvetebrød. Vil det si at dietten ikke har virket for meg? Nei, for dietten var utgangspunktet og verktøyet jeg brukte for å eliminere, provosere og finne ut av galskapen! Jeg har måttet kutte ut en del matvarer som jeg overhodet ikke kan spise, som løk og hvitløk, sopp og avokado, og begrenset inntaket av hvetemel og fruktose. Dette hadde jeg neppe funnet ut av om jeg ikke hadde brukt lavFODMAP-dietten som utgangspunkt!

Når noen sier : «LavFODMAP-dietten stemmer ikke» tenker jeg at lavFODMAP-dietten er utgangspunktet, og så må man rett og slett prøve seg frem og lytte til kroppen og magen, men være obs. på at man kan bli lurt av andre faktorer. Det er derfor lurt å teste matvarer flere ganger før man utelukker, i tillegg kan det være lurt å teste ved senere anledninger.

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

4 Kommentarer

 1. Lotta

  Er irriterende når folk bruker forkortelser uten å gidde å i det minste skrive det fullt ut, eller forklare – en eneste gang. Istedet tar man som en selvfølge at alle enten vet hva man snakker om eller går og åpner en ekstra fane for å google og lete etter forklaring… Å forklare en gang er det minste man kan gjøre for sine lesere!

  • Cecilie

   Hei Lotta,
   dette er en lavFODMAP-blog og de fleste av leserne mine vet hva FODMAP står for. For dem som ikke vet det har jeg en fane som heter lavFODMAP. Du finner den her: C.

 2. Amalie

  Helt enig i dette, har sett flere som klager på at fodmap dietten ikke fungerer, og at de ikke greier leve så strengt livet ut, selv om det ikke er meningen med dietten. Jeg tåler veldig godt fruktaner, og kan spise ubegrenset av hvetemel, men tåler ikke hele korn og frø i det hele tatt, selv om det er lavt. Alle er ulike, og ved å bruke fodmap dietten som utgangspunkt kan en enkelt finne ut hva en reagerer på og ikke.
  Hadde aldri funnet ut at jeg ikke tåler hele korn og frø om det ikke var for dietten 🙂
  Takk for en fantastisk og hjelpsom blogg Cecilie, stå på med det gode arbeidet!

  • Cecilie

   Veldig bra at du har funnet ut av hva du kan spise! Alt blir jo så mye lettere da! Tusen takk for fine ord. DET var en superfin start på dagen. C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Myter om lavFODMAP-dietten
lavFODMAP-hjelp

Myter om lavFODMAP-dietten

Jeg må ofte avkrefte myter om lavFODMAP-dietten. Når jeg holder foredrag pleier jeg å gå gjennom hva lavFODMAP-dietten ikke er og det er nå på tide med et blogginnlegg om akkurat dette. Vanlige myter om lavFODMAP-dietten: Lavkarbo: LavFODMAP-dietten er riktignok...

Les mer...