høyFODMAP-matvarer

Matvarelistene er basert på Helse-Bergen sine lister, og er laget på bakgrunn av (og med tillatelse fra) Haukeland Universitetssykehus og Nasjonal Kompetansetjenesten for Funksjonelle Mage- og tarmsykdom. Matvarene under høyFODMAP burde du unngå å spise. Noen ingredienser har ekstra informasjon så det er viktig å lese disse.

Vær bevisst på at ingredienslistene til produsentene kan endre seg. Husk derfor alltid å lese ingredienslisten før kjøp for å unngå å kjøpe feil matvare.

Frukt og grønt

  • Artisjokk, vanlig og syltet (i olje)
  • Asparges
  • Blomkål
  • Brokkoli (stilker)
  • Brokkolini, hel
  • Brokkolini, topper
  • Butternutgresskar
  • Erter, grønne
  • Fennikel
  • Hvitløk (Vær oppmerksom på at løk og hvitløk blir ofte brukt i pulverform og skjuler seg ofte bak ”krydder” i ingredienslisten).
  • Karela
  • Lotusrot, tørket
  • Løk(rød, gul) (Vær oppmerksom på at løk og hvitløk blir ofte brukt i pulverform og skjuler seg ofte bak ”krydder” i ingredienslisten.)
  • Løk (små, syltet)
  • Purre/vårløk (stilk, hvit del)
  • Sauerkraut (fermentert hvitkål)
  • Savoykål (1 dl)
  • Sjalottløk
  • Sopp: sjampinjong, portobello, shiitake, enoki
  • Tomatbønner/baked beans
  • Borlottibønner
  • Favabønner
  • Falafel
  • Kikerter
  • Linser, gule/chana dal
  • Soyabønner
  • Aprikos
  • Aprikos (hermetisk)
  • Banan (svært moden)
  • Custad apple
  • Dadler
  • Feijoa
  • Fersken (ferske, hermetisk)
  • Fiken (ferske)
  • Guava (umoden, hermetisk i sirup)
  • Mango
  • Nektarin
  • Persimon (sharon/kaki)
  • Plomme
  • Pære (alle typer)
  • Rips
  • Tamarillo
  • Tindved
  • Vannmelon
  • Bjørnebær
  • Kirsebær/ moreller
  • Solbær
  • Uansett frukt- og bærtype:

    Tørket frukt og bær
    Fruktjuice
    Større porsjoner frukt og smoothie
    Hermetisk frukt i egen juice
  • Ananas
  • Aprikos
  • Dadler
  • Eple
  • Fiken
  • Mango
  • Korinter (1 ss)
  • Papaya (1 bit)
  • Pære
  • Rips (1 ss)
  • Rosiner (1 ss)
  • Svisker
  • Cashewnøtter
  • Pistasjnøtter

Råvarer

  • Biola
  • Fløte (kaffe-, mat- og kremfløte)
  • Iskrem
  • Kefir
  • Kesam
  • Kjernemelk
  • Melk fra alle pattedyr
  • Tørrmelk
  • Rømme, kesam osv
  • Vaniljesaus
  • Yoghurt
  • Alternativ melk: Soyamelk (Laget av soyabønner. Soyamelk laget av soyaproteiner er lavFODMAP, men vanskelig å få tak i i Norge.)
  • Brunost
  • Fløtemysost
  • Geitost
  • Krydderost med løk/hvitløk
  • Prim
  • Amarant
  • Bulgur (3 ss)
  • Bygg
  • Couscous (2 ss, kokt)
  • Durum
  • Emmer
  • Ertemel
  • Grahamsmel
  • Hvete (mel, kim, kli, flak, kruskakli) (Kommer under flere ulike navn, slik som durum, kamut, triticale, dinkel, semule, bulgur, couscou)
  • Kamut
  • Kikertmel (besan)
  • Kokosmel
  • Linsemel
  • Lupinmel
  • Mais (2 ss)
  • Rug
  • Semulegryn
  • Soya (mel og flak)
  • Spelt (mel og flak)
  • Triticale
  • Glutenfri fiberik pasta (Glutenfrie produkter: Til tross for å være laget på lavFODMAP kornsorter, kan de likevel inneholde andre høyFODMAP-ingredienser. Dette gjelder spesielt grove produkter. Eksempel eplefiber, inulin, soyamel, sikorirot, roefiber, fruktose, honning og løk)
  • Gnocci av hvete
  • Hvetenudle
  • Bjørkesøt (inneholder Xylitol)
  • Crystalline fructose
  • Fruktjuice og -konsentrat
  • Fruktose: Matvarer som er market “naturlig lett” og “naturlig søtet” inneholder ofte fruktose/fruktkonsentrat
  • Honning
  • Laktose (melkesukker)
  • Sirup, agave, lys og mørk (>1 ts)
  • Sirup, eple
  • Sirup, fruktoseglukose: Fruktose og high fructose corn sirup (HFCS) er begge høy FODMAP og bør unngås i restriksjonsfasen
  • Sirup, HFCS: High fructose corn
  • sirup: Vanlig maissirup (cornsyrup) er lav FODMAP, men ikke high-fructose corn syrup.
  • Sirup, melasse (>1 ts)
  • Sirup, yakon
  • Tørket frukt
  • Erytritol (Sukrin) (E938)4
  • Isomalt (E 953)
  • Laktitol (E 966)
  • Maltitol (E 965)
  • Mannitol (E 421)
  • Polydextrose (E 1200)
  • Sorbitol (E 420)
  • Xylitol (E 967)
  • Epleekstrakt
  • Eplefiber
  • Frukto-oligosakkarider (FOS)
  • Fruktan
  • Galakto-oligosakkarider (GOS)
  • Inulin
  • Sukkerbete-/-roefiber

Glutenfrie produkter

 Til tross for å være laget på lav FODMAP kornsorter, kan de likevel inneholde andre høyFODMAP-ingredienser. Dette gjelder spesielt grove produkter. Eksempel eplefiber, inulin, soyamel, sikorirot, (sukker)roefiber, fruktose, honning og løk.

  • Müsli med bær
  • Falafelmiks

BRØD, KNEKKEBRØD ol.

  • Bokhveterundstykke
  • Fiberbrød («Fiber toast»)
  • Familiekneip
  • Grovbrød «Grova»
  • Grove minibaguetter (sukkerroefiber)
  • Grovt surdeigsbrød (sukkerroefiber)
  • Gulrotbrød med nyper
  • Havrerundstykker
  • Lunchbrød
  • Mellomgrovt («Limpan»)
  • Rundstykker med chia
  • Rundstykker med valmuefrø (pose med noe rødt på seg)
  • Svensk julebrød

PIZZA

  • Pizza med skinke og mozarella (hvitløkskrydder)

KAKE, MUFFENS ol.

  • Boller
  • Lussekatter
  • Kanelgriffel
  • Kanelboller
  • Vaniljegiffel

BRØD, KNEKKEBRØD ol.

  • Glutenfri Baguette med hvitløk
  • Glutenfri Pitabrød
  • Glutenfri Rundstykker
  • Glutenfri Fiberrike rundstykker

BRØD, KNEKKEBRØD ol.

  • Chiaknekkebrød
  • Fiberskorper
  • Grovt Knekkebrød
  • Grovbrød XL
  • Havrebrød
  • Landknekkebrød
  • Linfrøknekkebrød
  • Minibaguetter
  • Minibaguetter Fiber
  • Mykt Fjellbrød
  • Mørkt brød med fullkorn
  • Pizzabunn
  • Quinoaknekkebrød
  • Rundstykker med frø
  • Toasty lys
  • Toasty fiber
  • Trio Rundstykker

FROKOSTBLANDING

  • Flakes & Fibre
  • Multimusli, -jordbær, eple og kanel.
  • Special Flakes
  • Zaps

CHIPS

  • Chips Creamy Dill
  • Chips chili og sitron

KJEKS OG KAKER

  • Brownie bites
  • Digestive
  • Kex
  • Marie Kjeks
  • Piruett Bringebær
  • Skorper/ Fiberskorper
  • Treat
  • Triple chocolate cookies
  • White chocolate cookies
  • Vaffelkjeks med sjokolade

MELMIX

  • Bokhvete og teff mel
  • Grov Mix / Mix med fiber
  • Landbrødmix
  • Havre & quinoa brødmix

PASTA

  • Fusilli
  • Gnocchi
  • Maccheroni
  • Spagjhetti

 

MELMIX

  • Glutenfri grov melblanding
  • Glutenfri havrebrød
  • Glutenfri knekkebrød
  • Glutenfri vaflermuffens,
  • Kremet sjokoladeglasur (klar til bruk)
  • Lyse muffins

GLUTENFRIE PRODUKTER:

Lav FODMAP kun inntil en liten mengde (40-60 g) av melblandingen pga. mengdebegrensning på havre:

  • Grov melblanding
  • Grove rundstykker

 

PASTA

  • Fusilli laget av linser
  • Nudler med biffsmak
  • Nudler med kyllingsmak
  • Penne laget av erter
  • Spagetti laget av linser

BRØD OG KNEKKEBRØD

  • Knekkebrød
  • Knekkebrød med tomat

Påleggg, krydder, urter og sauser med hvitløk/løk

Blandingskrydder inneholder veldig ofte løk/hvitløk. Vær oppmerksom på at pålegg, krydder og sauser kan være smakssatt med løk/hvitløk selv om det ikke står på. Dette kan skjule seg under «krydder». Les ingredienslisten dersom du er usikker

  • Brunost, alle typer
  • Hapå
  • Kjøttpålegg med hvitløk/løk
  • Krydderost med løk/hvitløk
  • Leverpostei med løk/hvitløk/melk
  • Nugatti
  • Prim
  • Sjokade
  • Sjømatpålegg med løk/hvitløk
  • Syltetøy (sukkerfritt)
  • Syltetøy søtet med høy FODMAP bør/frukt, f.eks eple/pærekonsentrat.
  • Buljong
  • Currypaste
  • Grillkrydder
  • Hot curry
  • Hvitløkspulver
  • Løkpulver
  • Sitronpepper
  • Tacokryddermix
  • Hummus
  • Ketchup (Heinz)
  • Mangochutney
  • Pesto (>1 ss)
  • Tahini (sesampasta) (>1 ss)
  • Tzatziki
  • Fiskefond (Touch of taste, versjon med løk)
  • Grønnsaksfond (Touch of taste)
  • Grønnsaksfond, økologisk (Änglamark)
  • Kjøttbuljond, cups (Magi)
  • Kyllingfond (Knorr)
  • Kyllingfond, økologisk (Maggi)
  • Oksefond (Toro, Touch of taste)
  • Oksefond, økologisk (Maggi)

Drikke, snop og snacks

Melk

  • Laktoseholdig melk
  • Soyamelk

Kaffe og te:

  • Kaffe med laktoseholdig melk eller soyamelk
  • Kombucha te (> 1,5dl)

Svak te:

  • Fennikel

Sterk te:

  • Chai (Uten kumelk)
  • Fennikel
  • Kamille
  • Oolong
  • Urtete

Kaffe og te inneholder koffein, som kan virke drivende for mange uavhengig av FODMAP innhold.

JUICE

  • Juice av konsentrat (uansett frukt)
  • Juice som er ferskpresset av høy
  • FODMAP-frukt/bær/grønnsaker
  • Tropisk juice

Mineralvann:

  • Brus med fruktkonsentrat eller høyFODMAP-frukt

De fleste er lav, med unntak av dem som inneholder fruktkonsentrat el. høy FODMAP -frukt slik som Mozell. Vær oppmerksom på at kullsyre kan medføre mer gass/oppblåsthet.

ALKOHOL

  • Cider
  • Dessertvin, søt vin, likør
  • Rom
  • Rusbrus

Monash anbefaler generelt at man begrenser inntaket av alkohol til 1-2 enheter ettersom alkohol kan for
mange virke irriterende på magen uavhengig av FODMAP-innhold. Dette er i samsvar med hensyn til
generell helse og Helsedirektoratets anbefalinger vedr. alkoholinntak.

Chips og potetgull med hvitløk/løk: Vær oppmerksom på at en del chips er smakssatt med løk/hvitløk selv om det ikke står på. Dette kan skjule seg under «krydder». F.eks. potetgull med salt og pepper, paprika, holiday. Les ingredienslisten dersom du er usikker

Is:

  • Easy vaniljeis (Hennig Olsen)
  • Fløteis
  • Saftis
  • Sorbet av frukt og bær som er høyFODMAP

Sjokolade

  • Hvit sjokolade (>5 ruter)
  • Melkesjokolade (>5 ruter)

Smågodt, drops, pastiller og tyggegummi

  • Sukkerfri tyggegummi
  • Sukkerfri pastiller
  • Sukkerfri halspastiller
  • Sukkerfri drops.
  • Fribol
  • Smågodt/ vingummi med fruktkonsentrat og/eller sukkeralkohol

Finner du ikke matvaren?

Hvis ikke du finner ønsket matvare i denne listen, er det verdt å sjekke ut de andre listene .