FODMAP med mengdebegrensning
Matvarelistene er basert på Helse-Bergen sine lister, og er laget på bakgrunn av (og med tillatelse fra) Haukeland Universitetssykehus og Nasjonal Kompetansetjenesten for Funksjonelle Mage- og tarmsykdom. Når man tester en lavFODMAP -diett velger man mat fra listen med lavFODMAP. Du kan også inkludere matvarer under mengdebegrensing i den mengden som er oppgitt, men du må huske å begrense disse til 1 matvare per måltid.
Vær bevisst på at ingredienslistene til produsentene kan endre seg. Husk derfor alltid å lese ingredienslisten før kjøp for å unngå å kjøpe feil matvare.
- Brokkoli, hel (1,5 dl)
- Erter, grønne (hermetiske) (45 g)
- Flaskegresskar (0,75 dl)
- Maiskolbe (0,5 stk)
- Paprika, grønn (1 dl)
- Rosenkål (2 stk)
- Rødbeter, fersk (20g)
- Stangselleri (<7 cm)
- Sukkererter, flate (4 stk)
- Squash, zucchini (0,75 dl)
- Søtpotet (75 gram)
- Tare: japansk wakame (1 ts)
- Tomat, soltørket (3 stk)
- Kikerter, hermetisk (4 ss)
- Linser, grønne, kokt (4 ss)
- Linser, rød, kokt (4 ss)
- Garbanzobønner (hermetisk) (4 ss)
- Bønner, svarte, kokt/hermetisk (3 ss)
- Limabønner, kokt (5 ss)
- Store hvite bønner, hermetiske (3 ss)
- Avokado (1/8 av hel)
- Eple, Granny smith/Pink lady (1 båt)
- Granateple (0,5 dl)
- Grapefrukt, skrellet (< 0,5 medium stk)
- Kokoskjøtt (1,5 dl)
- Honningmelon (1 dl)
- Litchi (lychee) (3 stk)
- Longan (2,5 stk)
- Mango (0,5 dl)
- Persimon/sharon/kaki (7/8 stk)
- Rambutan (3 stk)
- Blåbær, amerikanske (hvite inne) (40 g)
- Bringebær (30 stk / 60 g)
- Tørket tranebær (1 ss)
- Hasselnøtter (10 stk)
- Mandler (10 stk)
Melk
- Havremelk (1,25 dl)
- Hempmelk (1,25 dl)
- Kokosmelk, (0,6 dl)
- Mandelmelk (2,5 dl)
- Rismelk (2 dl)
OST:
- Haloumi (2 skiver)
- Kremost (2-3 ss)*
- Queso Fresco (2-5 skiver)
*Smørbar ost (eks tubeost): Flere smøroster er lav FODMAP, men sjekk for løk og andre FODMAP-kilder i produktet. Obs! Smørost er ikke det samme som kremost. Kremost inneholder noe laktose, men kan spises i mindre mengde.
- Bokhvete, kjerner/hel (2 ss, kokt)
- Johannesbrødkjernemel (1 ts)
- Puffet ris (1 dl)
- Eggnudler (40 g, kokt)
- Pasta/ spagetti av hvete (75 g, kokt)
- Speltpasta (75 g, kokt)
- Kikertpasta (100g, kokt)
- Jaggery (0,5 ss)
- Sirup, sorghum/durra (2 ts)
- Sukker, kokosblomst (1 ts)
TE:
- Kombucha (1 tekopp)
SVAK TE: 1 tekopp
- Kamille
- Krysantemum
- Oolong
- Urtete
STERK TE: 1 tekopp
- Chai (med 1 ss kumelk)
- Krysantemum
- Løvetann
- Svart
Kaffe og te inneholder koffein, som kan virke drivende for mange uavhengig av FODMAP innhold.
JUICE
- Juice som er ferskpresset (100%) av lav FODMAP-frukt/bær, f.eks appelsinjuce, sitronjuice (1 dl)
- Smoothie av lav FODMAP frukt/bær (uten juicekonsentrat) (1 dl)
ALKOHOL
- Musserende vin (1 glass): Bør velge merket «brut nature» (uten tilsatt sukker)
Monash anbefaler generelt at man begrenser inntaket av alkohol til 1-2 enheter ettersom alkohol kan for mange virke irriterende på magen uavhengig av FODMAP-innhold. Dette er i samsvar med hensyn til generell helse og Helsedirektoratets anbefalinger vedr. alkoholinntak.
MINERALVANN: De fleste er lav, med unntak av dem som inneholder fruktkonsentrat el. høy FODMAP -frukt slik som Mozell. Vær oppmerksom på at kullsyre kan medføre mer gass/ oppblåsthet.
Finner du ikke matvaren?
Hvis ikke du finner ønsket matvare i denne listen, er det verdt å sjekke ut de andre listene .