Pent og tørt spelt surdeigsbrød, eller mindre pent, kjempesaftig og godt?

av | lavFODMAP oppskrifter, Surdeig av spelt | 0 kommentarer

De siste dagene har jeg lest og lest og sett på youtube-videoer til øyet er blitt stort og vått. Hvorfor? Fordi jeg ble utfordret av en venninne til å lage et pent surdeigsbrød av spelt. Mine brød har ikke vært av de peneste (ihvertfall ikke slik som de i butikken ser ut), men de har vært så gode at jeg ikke har brydd meg med å lage de finere. I tillegg synes jeg det er enkelt med bare en heving og å hive deigen rett i brødformen med en gang den er ferdig. I går skulle jeg altså teste ut om det var mulig å lage et rundt, fint brød.

Tidligere har jeg lest at spelt ikke tåler så mye elting i tillegg til at spelt trenger mer væske enn hvetemel. Derfor har jeg laget surdeigsbrødene mine av spelt relativt «løse». Så løse at det har vært umulig å skjære i brødene før jeg har satt de i ovnen (deigen henger fast i kniven). Min største frykt var derfor at jeg måtte bruke mer speltmel for å få deigen fast nok til å holde formen, uten form.

Jeg laget deigen en del fastere enn jeg pleier. Lot den heve i ca. 10 timer. Tok den ut av bollen, eltet den litt med mer mel fordi den var veldig klissete og formet den til et rundt brød. Jeg la deigen i en stor bakebolle, men med et kjøkkenhånkle med MYE mel på, for at det ikke skulle henge fast i deigen etter heving.

Etter to timer var deigen hevet til det dobbelte og jeg veltet den forsiktig over på et bakepapirkledd stekebrett. Deigen hadde klistret seg fast til kledet, men bare litt, så det gikk bra.

lavFODMAP surdeigsbrød av speltJeg snittet brødet med en skarp kniv og satte det i ovnen på 250 grader, med dampfunksjon. Jeg satte temperaturen ned til 220 grader etter 5 min. Til sammen stod brødet i ovnen i ca 45 min.

lavFODMAP lowfodmap surdeigsbrød av speltJeg burde sikkert være veldig fornøyd med dette brødet. Hun som utfordret meg mener at oppdraget er utført og vellykket MEN… og det er et stort MEN her…

Pga. mer mel enn normalt ble brødet også tørrere enn det pleier og det smakte rett og slett mer mel. I tillegg var det muligens litt mer syrlig i smaken. Så selv om brødet SER perfekt ut, tror jeg at jeg foretrekker brødet som ikke ser fullt så pent ut, men som er både saftigere og bedre i smak. Konklusjonen er derfor: Heller et brød som ikke ser perfekt ut, men som smaker helt fantastisk, enn et brød som ser perfekt ut, men som er både tørt og litt kjip i smaken!

Fordelen med dette er jo at min opprinnelige oppskrift er både lettere, tar kortere tid (bare en heving), lager mindre oppvask og vask av kjøkkenhåndklær og til og med er bedre! Jeg er riktignok en nerd når det gjelder matlaging, men jeg er også opptatt av å gjøre ting enklest mulig, så dette passer meg godt. Det skal VELDIG mye til for at jeg skal gidde å lage brød over mange dager og jeg bukker IKKE under for «skjønnhetsidealet» så lenge det indre er bedre enn det ytre!

(PS: Mamma’n min synes de «mindre pene» brødene ser så bra ut at hun må vise de frem til gjestene når jeg har bakt brød, så de ser nok ikke forferdelige ut, det er bare det at de ikke ser så proffe ut som dette tørre brødet på bildet… )

For de som er interessert i å prøve surdeigsbaking har jeg startet en Facebookgruppe, «Speltsurdeig for lavFODMAP» det er bare å melde seg inn!

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.