Trenger man oppskrift på eggerøre og tomat? Tja…. kanskje? Jeg tenkte uansett jeg skulle benytte anledningen til å skrive litt om egg. Men først «oppskriften, som er inspirert av oppholdet mitt i Kina. Der får man eggerøre og tomat som en egen rett, både til frokost og middag.

Du kan også lage pai uten paiskall.

Eggerøre og tomat

2 egg

1 ss laktosefri fløte

1 tomat

Salt og pepper.

Visp sammen eggene, laktosefri fløte og litt salt og pepper. Stek eggerøren så mye som du ønsker den stekt. Iflg. ekspertene skal eggerøre være litt «våt», nesten flytende. Jeg synes ikke noe om det og må steke eggerøren min litt lenger.

Skjær tomaten i biter og stek den på middels til sterk varme med litt salt og pepper.

Legg eggerøren på et fat/i en skål og hell tomaten over.

En lifesaver

Da jeg startet på lavFODMAP-dietten spiste jeg mye egg både til frokost og lunsj. Jeg fant ikke noe lavFODMAP-brød jeg likte, dessuten var jeg redd for å spise «feil», så da ble det mye egg og skinke, uten brød. Man kan vel trygt si at jeg hadde et svært begrenset kosthold. Det var ikke mange lavFODMAP-blogger og veldig få bøker. Jeg måtte derfor lage mine egne oppskrifter, som ble til denne bloggen.

Fortsatt en lifesaver

Spesielt når jeg er ute og reiser er egg bankers. Da blir det fort egg til frokost og så hender det at jeg «låner» ett eller to kokte egg til lunsj.

Noen ganger får jeg spørsmpål om oppskriftene mine kan lages uten egg. Etter min erfaring kan man ikke bare ta ut eggene fra en oppskrift. Spesielt når man baker med glutenfritt er det vanskelig å bake uten egg fordi eggene får litt «bindefunksjonen» som gluten har. Jeg kunne helt sikkert laget oppskrifter uten både egg og sukker, men siden dette er en lavFODMAP-blogg føler jeg man må bruke de ingrediensene som er tilgjengelig innen dietten. Derfor anbefaler jeg heller andre bloggere om man trenger egge- og sukkerfritt. Husk at både honning, agavesirup, kokosblomstsukker, sukrin og kunstig søtning som slutter på -ol er høy FODMAP!

Hvor lenge holder egg seg?

I Norge holder eggene seg veldig lenge etter «best før» datoen, så lenge de er intakte selvfølgelig. For å være sikker, og for å ikke ødelegge bakst, kan du knekke ett og ett egg i en separat kopp før du slipper egget i bakebollen. (Dette lærte jeg på skolekjøkkenet etter at en i gruppen min fikk et råttent egg i bakebollen og måtte starte helt på nytt…)

Jeg pleier å kjøpe egg til halv pris fordi de går ut på dato samme dagen, hvis ingen har tatt de før meg da. Dette er et supert matreddertips, men også fint for oss som må følge lavFODMAP-dietten og synes det er fordyrende med glutenfritt/spelt/laktoseredusert/laktosefritt.

Kokte egg holder seg ihvertfall i noen dager i kjøleskapet. I romtemperatur har jeg ingen aning, men ihvertfall noen timer, vil jeg tro?

 

 

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.