I dag leste jeg en artikkel i VG om årets, altså 2016, mattrender. Selvfølgelig er den «magevennlige lavFODMAP-dietten» nevnt som en av trendene. På mange måter er det jo synd at dietten er blitt trendy siden det indikerer at det er mange som sliter med sensitive mager. Likevel er det bra at fler og fler får kunnskap om dietten slik at de kanskje kan få hjelp for mageproblemene sine. Ut i fra artikkelen kan man få inntrykk av at lavFODMAP-dietten også er en melkefri diett.

Er lavFODMAP-dietten melkefri?

Jeg er en av dem som misliker at lavFODMAP-dietten blir tolket som melkefri (og sukkerfri). Ikke fordi jeg har noe imot dem som trenger en melkefri diett, men fordi jeg ikke ønsker at lavFODMAP-dietten skal gjøres mer komplisert og «spesiell» enn den allerede er.

På spørsmålet «Er lavFODMAP-dietten melkefri?» er scaret derfor følgende: LavFODMAP-dietten er laktosefri. Det er stor forskjell på laktosefri og melkefri diett. Vi som bare trenger laktosefrie melkeprodukter kan benytte oss av alle de laktosefrie/reduserte melkeproduktene som nå er kommet på markedet. Flere produsenter har valgt å lage de laktosefrie produktene som «vanlige» produkter og ikke «allergiprodukter». Dette gjør at alle kan spise dem, noe som igjen gjør at produktene ikke blir undøvendig dyre, som igjen øker sjansene for at produktene ikke forsvinner.

På lavFODMAP-dietten kan man også spise vanlig hvite, harde oster og vanlig smør. Dette gjør at man unngår å måtte kjøpe dyre spesialproduker som bare finnes i et fåtall butikker.

Følger man en melkefri diett kan man ikke bruke noen melkeprodukter i det hele tatt og det sier seg selv at det gjør matlagingen og hverdagen mer komplisert. I tillegg er det også fordyrende. En annen fordel ved å kunne drikke vanlig,laktosefri/redusert melk er at man får både mineraler og vitaminer som er bra for oss gjennom vanlig melk. (Ja, man kan også få mineraler og vitaminer gjennom andre kilder og man MÅ ikke drikke melk. Om man tåler laktosefri/redusert melkeprodukter ser jeg likevel ingen grunn til å ikke bruke det. Her får folk selv velge, men jeg ønsker altså ikke å kutte det ut siden laktosefrie melkeprodukter er lavFODMAP. Det samme gjelder forøvrig vanlig sukker….)

Hva lavFODMAP-dietten ikke er!

Er hjemmelaget mandelmelk og havremelk lavFODMAP?

I artikkelen til VG står det videre at lavFODMAP-dietten har fått oss til å lage egne, hjemmelagede alternativer til melk, som mandelmelk og havremelk. Som skrevet over, så er vanlig laktosefri/redusert melk lavFODMAP og om man ikke har melkeallergi er det ingen grunn til å unngå det. Likevel kan jeg nevne at havremelk har en mengdebegrensing på bare 30 g. Mandelmelk derimot kan man drikke minst 240 g. av. (Når det er sagt, så er det ikke hjemmelaget mandelmelk som er testet og det kan godt hende hjemmelaget mandelmelk har et annet FODMAP-innhold enn kjøpt. Minner om at mandler har en mengdebegresning på bare 10 stk. pr. måltid.)

Hva er FODMAP-grensen for laktose?

De aller fleste vil tåle små mengder av laktose, også dem som har laktoseintoleranse. Dette er grunnen til at vi kan bruke laktosereduserte melkeprodukter samt harde hvite oster, samt vellagrede oster og vanlig smør. Disse er naturlig lave på laktose. Cottage cheese er også listet som lavFODMAP i Monash sin applikasjon, selv om den inneholder 1,5 g. laktose pr. 100 g. FODMAP-grensen for laktose er på 1 g. pr. måltid (kilde: IBS-skolen på Haukeland Sykehus) og man bør derfor ikke spise ubegrenset av cottage cheese, tenker jeg.

Hvilke matvarer er høy, lav og moderat på FODMAP?

Er du en av dem som trenger en melkefri diett i tillegg til lavFODMAP-dietten?

Da kan du fint erstatte vanlig laktosefri melk med f.eks. rismelk, mandelmelk eller kokosmelk i oppskriftene mine. Smør kan erstattes med melkefritt smør. Noen ganger kan laktosefri fløte erstattes med havrefløte eller kokosmelk, avhengig av mengde og konsistens.

Les mer om lavFODMAP-dietten