Myter om lavFODMAP-dietten

av | lavFODMAP-hjelp | 0 kommentarer

Jeg må ofte avkrefte myter om lavFODMAP-dietten. Når jeg holder foredrag pleier jeg å gå gjennom hva lavFODMAP-dietten ikke er og det er nå på tide med et blogginnlegg om akkurat dette.

Vanlige myter om lavFODMAP-dietten:

Lavkarbo:

LavFODMAP-dietten er riktignok lav på visse typer karbohydrater, nemlig de tungtfordøyelige som inneholder FODMAP, derfor er det mange som blir bedre av å følge et lavkarbo-kosthold. Samtidig er det fullt «lov» å spise både sukker, potet, ris og mel, så lenge det er mel som er lavt på FODMAP. Å si at lavFODMAP er lavkarbo er derfor helt feil.

Slankemat:

Mange forbinder diett med slanking. LavFODMAP-dietten er er ikke slankende i seg selv. Ønsker man å gå ned i vekt må man enten minske kaloriinntaket eller øke uttaket, på akkurat samme måte som ellers.

Sunt:

Det er ingen som sier at du ikke kan spise sunt på lavFODMAP, men kostholdet i seg selv er ikke nødvendigvis sunt. Man kan spise både kaker, sauser og godteri, så lenge det er lavFODMAP. Hvor sunn man vil være bestemmer man derfor selv.

Økologisk:

Dette henger nok sammen med at enkelte tror at lavFODMAP er supersunt. FODMAP-innholdet i matvarene er nok det samme i økologiske matvarer som i vanlige. Her kan folk selv velge hva/hvordan de ønsker å spise så lenge det er innenfor lavFODMAP.

En universaldiett:

Dessverre hører jeg om fler og fler som har blitt anbefalt lavFODMAP-dietten mot forskjellige sykdommer.

Les også: Er lavFODMAP-dietten den nye unversaldietten?

LavFODMAP-dietten, slik den er forsket på, hjelper dem med IBS-plager. Det er ikke bevist at den hjelper mot hverken muskelsmerter, migrene, fibromyalgi, ME eller andre sykdommer (mange har IBS som en tilleggsdiagnose og da er det selvfølgelig smart å teste ut lavFODMAP-dietten, men om man ikke har IBS anbefales det ikke).

Jeg anbefaler alle som har IBS og som ønsker å teste ut om de reagerer på en eller flere FODMAP å lese seg opp på dietten før de setter i gang. Har man rett kunnskap er det lettere å både forstå og å følge opplegget og myter om lavFODMAP-dietten vil avkreftes ganske raskt.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg