IBS-kurs

av | feb 3, 2017 | lavFODMAP-hjelp | 0 kommentarer

Annonse

Fordi mange vet at jeg har holdt/holder foredrag ved flere av landets IBS-kurs samt ved Nasjonal kompetansetjenste for funksjonelle mage og tarmsykdommer i Bergen, får jeg ofte spørsmål om akkurat dette.

Hvor og hvordan kan jeg melde meg på IBS-kurs?

IBS-kurs blir holdt ved flere av landets sykehus. Kursene er noe ulikt lagt opp, men det som er felles for alle er at kursene er et samarbeid mellom Landsforeningen Mot Fordøyelsessykdommer og lærings- og mestringssentrene på sykehusene. I tillegg må man melde seg på ved at fastlegen sender en henvisning. Ved følgende sykehus blir det holdt IBS-kurs:

Les mer: Mat som er lavFODMAP

På IBS-kurset kan man ha med seg pårørende. Pårørende skal ikke melde seg på via henvisning, men man må gi beskjed til sykehuset etter man har fått tildelt plass.

Hva lærer man?

Jeg har kun erfaring fra IBS-kursene fra Haukeland sykehus i Bergen, Stord sjukehus, Ullevål sykehus og Ålesund sjukehus, der jeg har holdt foredrag. Ålesund sjukehus bruker samme opplegget som i Bergen, men med andre forelesere, mens Stord sjukehus hittil har brukt samme opplegget og foredragsholdere som i Bergen. Alle disse kursene går over to dager og inneholder følgende foredrag:

  • Lege/gastroenterolog
  • Psykolog/psykiater
  • Klinisk ernæringsfysiolog (lavFODMAP-dietten)
  • Brukerrepresentant (mitt foredrag)
  • Fysioterapeut

De resterende kursene går over en dag og har et litt annet opplegg. Det som er felles for disse endagskursene er foredrag med lege, klinisk ernæringsfysiolog og en brukerrepresentant fra LMF.

Les mer: LavFODMAP-dietten trenger ikke å bety kjip mat, lag din egen sweet chili saus!

Mange med IBS kan mye om sykdommen sin, hva som virker/ikke virker, lavFODMAP osv… Noen spør meg om jeg vil anbefale dem å melde seg på IBS-kurs likevel. Til det vil jeg si et absolutt ja. Selv om man har mye kunnskap, så kan man plutselig oppdage enten at det man trodde faktisk var feil, eller at man får mer «input» og derfor forstår sitt eget sykdomsbilde bedre. Veldig mange føler også at det er godt å få snakke med helsepersonell som forstår, samt andre pasienter.

Hvor viktig er det å ha med pårørendepå IBS-kurs?

De fleste som kommer på kursene kommer alene. Noen har ikke mulighet til å ha med seg følge, men jeg vet også at det er mange som ikke vet at dette er en mulighet. Jeg tror dog at slike kurs kan være greie for at pårørende kan få et litt mer objektivt syn på IBS. Det er fort gjort at nærmeste familie får overdose av magene våre og da kan det være greit for dem å vite at dette er plager mange sliter med og som er høyst reelle.

Er det lang ventetid?

Mange spør meg om de kan få henvisning fra legen omgående for å komme med på neste kurs. Jeg vet ikke hvor lang ventetiden er i andre byer, men jeg vet at ventetiden er på ca. 3-5 måneder i Bergen. Det vil si at man ikke kan regne med å komme til med en gang etter at man har søkt.

Annonse
Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Annonse

Flere historier

lavFODMAP-hjelp

Vårløk

  For noen uker siden postet jeg et bilde av vårløk som noen hadde satt i et glass med vann. Dette har jeg også prøvd på, med godt hell. Vårløken fikk røtter i ene enden og det kom ny vårløk, mye grønt, i andre enden. Perfekt siden vi bare kan spise det...

Les mer...

Melk og laktose
lavFODMAP-hjelp

Melk og laktose

Melk og laktose I det siste har jeg fått noen spørsmål om melk og laktose og tenker derfor at jeg vil oppklare litt i dette. Mange av de som følger lavFODMAP-dietten har ikke fått påvist laktoseintoleranse, men opplever likevel at laktose skaper trøbbel i magen....

Les mer...

Annonse