Før jeg begynte på lavFODMAP-dietten brukte jeg sweet chili saus til det meste. Jeg har prøvd å spise sweet chili saus mange ganger og det ender, dessverre, alltid like dårlig. Jeg hadde derfor gitt opp å kunne spise sweet chili saus inntil nylig. Jeg fant flere oppskrift på nettet, tok vekk hvitløken, tilsatte litt andre ingredienser, litt mindre av noe, litt mer av noe annet og fikk en lavFODMAP hjemmelaget sweet chili saus som jeg virkelig digger!

Oppskrift på lavFODMAP vårruller

Hjemmelaget sweet chili saus

50 g. vann

50 g. riseddik

35 g. sukker

20 g. ketchup

1 ts. soyasaus

1/2 ts. limesaft (kan droppes)

Litt saft fra fersk ingefær

2 ts. sambal oelek (her må du smake deg frem da det er individuelt hvor sterk man ønsker sausen)

30 g. vann

12 g. Maizena

Fremgangsmåte

Kok opp vann, sukker, eddik, ketchup, soyasaus, sambal oelek og limesaft. Mens blandingen står og småkoker blander du vann og Maizena til en klumpefri blanding. Ta sausen vekk fra platen og tilsett maizenablandingen. Gi blandingen et oppkok mens du rører. Kjøl ned sausen og oppbevar den kaldt.

Denne sausen er kjempegod til laksekaker!

TIPS: Bruke hvitløkspressen til å presse saften ut av ingefæren.

 

 

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

14 Kommentarer

 1. Åse

  Hei igjen, lurer bare på en ting og to, finner ikke ut av det selv

 2. Unn

  Hei. Flott bok du har laget. Hvor lenge vil denne sausen holde seg i kjøleskap? Kan den fryses?

  • Cecilie

   Tusen takk for det! Vet du, jeg er litt usikker på hvor lenge den vil hode seg, men jeg vil tro den holder ihvertfall i noen uker, iom. at det er både eddik og sukker, som er konserverende i seg selv. Jeg tror ikke jeg ville frosset den, jeg er redd den vil miste teksturen i prosessen.

 3. Åse

  Hele kommentaren har ramlet ut, hvorfor det mon tro? Prøver på nytt, mandelmel og kokos mel, har du noen erfaringer?
  Åse

  • Cecilie

   Mandler er det noen vil kalle for moderat. Dvs. at den er merket som «rød» i Monash sin app’, men er «grønn» ved inntil 12 gram (ca. 10 mandler). Jeg vet dog at noen tåler mer enn 12 gram. Kokos («shredded, dried) har en begrensing på 18 g. Når det er sagt er det bare å prøve seg frem. Jeg var veldig var for både havre og mandler det første halve året etter at jeg begynte på lavFODMAP, men har merket at min tålegrense har økt for begge deler. Lykke til!

 4. Åse

  Og så lurer jeg på fra jeg har spist til magen slår seg vrang med diaré går det kanskje 10-15 min, er det det siste måltidet som gjør det? Eller er det noe jeg har spist tidligere? Har du noen erfaringer der? Ser jeg har lik din mage med masse do springing. Er du helt symtomfri nå?
  Åse

  • Cecilie

   Det er litt delte meninger om man får reaksjon så fort og jeg er ikke lege eller ernæringsfysiolog, så jeg kan ikke med sikkerhet si at *slik er det*, men jeg merker ihvertfall en rask reaksjon, dvs. innen 15-30 min, om jeg spiser hvitløk/løk, sopp, avocado og laktose – det jeg reagerer aller verst/mest på. Andre ting som jeg ikke reagerer så kraftig på kan jeg få reaksjon dagen etter. Ikke helt lett å bli klok på nei… Jeg er mye bedre enn jeg var og det kan diskuteres om jeg er symptomfri eller ikke. Når man går på lavFODMAP-dietten er det fort gjort å tenke at alle bevegelser i «mageregionen» er et symtpom av noe vi har spist/IBS og det er fort gjort å glemme at de aller fleste har både luft og «spetakkel» i magen uten at det er noe unormalt. Så ja, jeg vil si jeg er symptomfri så lenge jeg holder meg til det jeg vet jeg ikke reagerer på selv om jeg av og til opplever at magen lager lyder og litt knip/løs mage.

 5. Ylva

  Hei! 🙂 Har prøvd å lage denne før, men da ble den altfor tykk, helt gele da den ble kald. Men tror jeg tilsatte mer maizenna enn du skrev, fordi den ikke ble noe særlig tykk under oppkokingen. Men jeg har lite erfaring med maizenna – er det sånn at den tykner mer når den blir kald, sånn at den godt kan være tyntflytende fortsatt når den koker opp? Håper spørsmålet mitt var forståelig 🙂

  Ser forresten at du skriver over her at du reagerer raskt på avokado. Jeg er også rimelig sikker på at jeg tåler avokado dårlig (etter 2 forsøk på reintrodusering). Men tåler du det så lenge du holder deg under mengdebegrensning? Jeg er nemlig usikker på om jeg tåler det i det hele tatt, men da blir det jo pga noe annet en fodmaps.. Men det kan jo kanskje forklare hvorfor reaksjonen er raskere enn det som kanskje forventes pga fodmaps.. Bare litt spekulering 🙂

  • Cecilie

   Hei!
   Ja, jeg tror maizena blir litt tykkere når den blir kald. Prøv med mindre maizena ja!

   Avocado: sopp og avocado er noe av det jeg reagerer veldig raskt på. Disse inneholder polyoler og polyoler er altså ikke min greie. Jeg tenker det har med FODMAP å gjøre, at jeg er mer sensitiv for polyoler, men kan selvfølgelig ha med andre ting å gjøre i tillegg.

   Xxx.

 6. Anniken

  Hei, hvor får man kjøpt sambal oelek? Leste på nettet at den inneholdt hvitløk?

  • Cecilie

   Beklager sent svar! Den er uten hvitløk, ihvertfall sist jeg sjekket Blue Dragon sin, som de har på vanlige dagligvarebutikker.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.