Denne oppskriften på glutenfrie vårruller står i «lavFODMAP god mat for sensitive mager» og er bare kjempegod.

Perfekt som fredagskos, lørdagskos, middag eller bare når du har lyst på noe godt.

Vil du ha sweet chili saus til vårrullene? Slik lager jeg lavFODMAP sweet chili saus

Det er litt jobb med å lage vårruller, men lager du en stor porsjon når du først holder på, kan du putte restene i frysen. Jeg kan anbefale å fryse vårrullene før du steker dem.

LagreLegg vårrullene på et stekebrett, sett hele brettet i fryseren og putt i poser etter at de er frosset. Da slipper du at de kleber seg fast i hverandre!

Glutenfrie vårruller

(ca. 20 stk)

Tørket rispapir

Olje til steking

Til marinaden:

125 g. Ketchup

40 g. Balsamicoglaze

45 g. Olivenolje

15 g. salt

15 g. Soyasaus (med mindre du har cøliaki trenger du ikke glutenfri soyasaus. Vanlig soyasaus er lavFODMAP!)

1 ts. pepper

1 ts. ingefær

1 ts. sesamolje

1 ts. cayennepepper

2 ts. chili

Til fyllet:

1 issalat

5-6 store gulrøtter

Vårløk, om du tåler og så mye du selv vil ha

1 pk. (min var 7 porsjoner) risnudler

5-600 g. svinekjøtt ev. kjøttdeig

Fremgangsmåte

Begynn med å lage marinaden. Bland alle ingrediensene og smak til om du trenger mer krydder. Husk at dette skal holde til en stor panne med fyll!

I mine vårruller brukte jeg svinekjøttdeig som jeg laget selv, men du må gjerne bruke ferdig kjøttdeig. Bruk ca 5-600 g. svinekjøtt (gjerne med litt fett), kjør det i foodprosessoren med kniver og tilsettI 3-4 ts. med marinaden.

Lagre

Kok nudlene i 2-3 min. Sil av og skyll med kaldt vann for at de ikke skal klebe for mye.

Skrell og riv gulrøttene.

Skjær opp issalaten slik at du får tynne strimler: Del hodet i to. Del det halve hodet i tre og skjær tynne strimler ved å skjære tett i tett på tvers av de tre bitene.

Stek kjøttdeigen, bland inn nudlene sammen med resten av marinaden samt issalaten, gulroten og vårløken.

Skyll risplatene en og en ev. dypp de i en stor bolle med vann. Legg de på et vått klede, en og en, IKKE oppå hverandre, med mindre du har et vått klede mellom. Jeg bruker disse risplatene fra «innvandrerbutikken:

Når risplatene er blitt helt myke og geleaktig, etter ca. ett minutt, legger du ca. 50 g (ca. 1,5 ss) med fyll på midten. Ta tak i rispapiret som er nærmest deg og rull det rundt fyllet. Brett hver av sidene inn og rull sammen.

Lagre

Jeg hadde kjøpt både store og små plater, men fant fort ut at jeg foretrakk å bruke to små utenpå hverandre fremfor en stor. Jeg legger IKKE risplatene utenpå hverandre når jeg pakker inn fyllet, men pakker inn to ganger.

Lagre

 

Steking:

Varm opp godt med maisolje ev. annen olje som tåler sterk varme. Stek vårrullene 2-3 min. på hver side. Vær forsitkig så de ikke kommer borti hverandre når du legger de i pannen, da vil de veldig fort klistre seg sammen!

Det er vanskelig å få vårrullene gyldne når man bruker rispapir, men de blir gode selv om de ikke er gyldne også! Jeg har lest et tips om å ha litt sukker i «bløtgjøringsvannet», men det har jeg ikke prøvd selv.

Legg de ferdige vårrullene på litt papir, men ikke la de ligge for lenge, da de fort vil klistre seg fast til papiret.

Lagre

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

5 Kommentarer

 1. Kristine

  Hei! Brukte du rispapir til ferske vårruller med vilje? Var nemlig i innvandrerbutikken i dag, så spurte hun i kassa meg om jeg skulle steke vårrullene og at da hadde jeg valgt feil. Det var visst forskjell på fresh rice paper og rice paper :S bare lurer altså 🙂

  • Cecilie

   Hei Kristine,
   Ja, for jeg tror det andre inneholder hvete. Er ikke 100% sikker her, men ganske sikker… Vårrullene blir derfor ikke helt som vanlige vårruller, men jeg synes det fungerer veldig bra så lenge de blir spist med en gang de er stekt. Om de blir liggende etter at de er stekt kan de bli litt «vassne». 🙂

  • Christina Bakken Gjesbakk

   Jeg ser at all rispapir som er registrert i Noba- appen er lav foodmap.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.