Hva gjør man når man skal i store dager når man følger lav FODMAP?

av | lavFODMAP-hjelp | 2 kommentarer

Jeg er med i en del fora for allergikere og folk som følger lav FODMAP. Stadig dukker spørsmålet opp: Hva gjør man når man skal i store dager og er intolerant/allergisk og må ha tilpasset mat? Man vil ikke lage styr (ihvertfall vil ikke jeg det) samtidig som at man ikke vil gjøre verten/vertinnen lei ved å ikke spise…

Så langt har ikke jeg vært i noen store dager, men til helgen skal jeg til Oslo, i 50-års dag og endte brått opp i dilemmaet. Da jeg spurte om menyen fikk jeg vite at det skal serveres tapas og at all maten skal være merket. En av gjestene har glutenallergi og en annen har nøtteallergi. Vel… Det holder ikke for meg, spesielt ikke når jeg heller ikke tåler maismel, så glutenfritt tør jeg ikke å spise uten at jeg har laget det selv eller kan lese innholdsfortegnelsen. Og så tapas da…. Å spørre noen om å lage løk- og hvitløksfri tapas er, etter min mening, for mye forlangt. Spesielt når det er stort selskap. I tillegg vil jeg ikke lage noe styr med så mange gjester….

Om jeg hadde vært hjemme og hadde hatt tilgang til kjøkken hadde jeg muligens laget noe mat og tatt med meg. Nå skal jeg bo på hotell og har derfor ikke tilgang til kjøkken, så den opsjonen faller bort.

Da har jeg noen alternativer igjen: Spise på forhånd eller be hotellet steke opp noen koteletter, koke litt potet og ta dette med meg eller kjøpe med meg noe sushi. (For meg er sushi en bankers så lenge det ikke er avokado i og jeg lar være å spise ingefæren, som inneholder sorbitol.) Jeg har enda ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre, jeg vet bare at jeg IKKE skal spise tapas. I helgen prøvde jeg meg på litt hvitløk igjen og jeg ble så dårlig at jeg lovet på tro og ære at jeg aldri mer skal spise hvitløk. Nå vet jeg at det ikke er alltid jeg blir like dårlig, men jeg vil ikke ta noen sjanser når jeg er i besøk!

I morgen pakker vi i bilen og kjører over fjellet. Jeg har laget litt risnudler med skinke og egg som jeg har frosset. Dette vil tine på veien og vil derfor holde seg litt lenger. I tillegg har jeg tenkt å lage gluten- og laktosefrie pannekaker i langpanne, noen med bacon og noen som jeg skal smøre med smør, sukker og kanel. (Disse holdt seg forbausende bra og jeg har til og med spist litt av gårdsdagens nå nettopp!) Jeg har ikke med meg eggkoker denne gangen da jeg regner med jeg får egg til frokost.

Ha en fin helg!

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

 1. Randi

  Denne følger jeg spent med på. Håper noen der ute kommer med gode forslag til deg! Ikke lett med sånne tilstelninger. Ønsker deg lykke til

  • Cecilie

   Hei Randi,
   Den endte med at jeg spiste mye sushi. Første kvelden var jeg totalt utslitt etter kjøringen og jeg fikk min bror til å kjøpe sushi til meg, levert på døren. Fredagen spiste jeg lunsj på Grand, biff med pommes-frites og middag ble medbragt sushi… Lørdagen fant jeg veldig god sushi på et senter nede ved jernbanen og spiste det både til lunsj og som medbragt på festen. Jeg er heldig som elsker sushi! Selvfølgelig fikk jeg spørsmål om hvorfor jeg spiste sushi og ikke tapas, men slikt må man bare regne med. Jeg ville sikkert spurt selv og, for det *er* jo underlig å ta med seg sushi når det serveres digg tapas… 🙂 På bilturen hjem hadde jeg med meg en banan, litt glutenfrie kjeks, en pose med potetgull med salt og så visste jeg at det var en Mc. Donalds på veien. Da tok jeg sjansen på å kjøpe kyllingnuggets og pommes-frites. Jeg har vært litt merkelig i magen siden jeg kom hjem, men jeg tror ikke det har noe med det lille hvetemelet i nuggetsene å gjøre, mer at magen min bare er litt rar for tiden. 🙂

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

lavFODMAP for veggiser
lavFODMAP-hjelp

LavFODMAP for veggiser

Maria, som driver bloggen Marias Matglede, er vegeterianer. For noen uker siden skrev hun om lavFODMAP for veggiser. I den forbindelsen lurte hun på om jeg kunne lese gjennom innlegget hennes. Dette sa jeg selvfølgelig ja til. For en ekte kjøtteter var det...

Les mer...