I forrige innlegg lovet jeg å komme med oppskrift på glutenfrie croissanter. Dette har jeg prøvd før, men det gikk heller dårlig. Denne gangen gikk det VELDIG bra og selv mannen, som ikke trenger å spise glutenfritt, likte disse veldig godt.

Glutenfrie croissanter

400 g. glutenfri melblanding + litt til utbaking (jeg bruker TORO lys glutenfri melblanding)

20 g. sukker

2 ts. fiberhusk

2/3 ts hornsalt

1 pakke tørrgjær

20 g smør

2 dl. laktoserfri yoghurt naturell

2,5 dl. laktosefri melk

ca. 100-150 g. kjøleskapskaldt smør

Kokesjokolade uten laktose (Coop sin er helt uten melk, og er derfor også uten laktose.)

Fremgangsmåte

Smelt 20 g. smør og tilsett laktosefri melk og laktosefri yoghurt. Varm blandingen opp til ca. 37 grader. Tilsett gjæren og rør godt, gjerne med en visp, slik at gjæren løser seg opp. Tilsett sukkeret. Bland den glutenfrie melblandingen med fiberhusk og hornsalt og bland det tørre med melkeblandingen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og elt deigen i ca. 5-10 min. Sett deigen til heving på det lunt sted. (NB! Bildene av fremgangsmåten er som illustrasjon, og med speltsurdeig. Jeg gjorde akkurat det samme da jeg laget glutenfrie croissanter, men fikk ikke tatt bilder. Bildene av de ferdige «sjokoladerullene», det øverste bildet og de to nederste, er glutenfrie.)

Glutenfrie croissanter

Når deigen har hevet kan du kna den litt før du kjevler den ut til et kvadrat, med ca. 1/2 cm. tykkelse. Bruk en ostehøvel og lag skiver av smøret. Smøret skal legges i et kvadrat, men slik at spissen på kvadratet kommer midt på siden av deigkvadratet.

Glutenfrie croissanter

Da skal du kunne brette alle hjørnene på deigkvadratet inn mot midten, slik at smøret bli pakket inn, som en konvolutt.

 

 

Brett deigen først en gang, slik at du får en avlang firkant og brett den en gang til, slik at du får et mindre kvadrat. Pakk deigen inn i folie eller i en pose og legg den kaldt i ca. en times tid.

Nå skal du kjevle deigen ut til en avlang firkant. Brett deigen den ene enden inn mot midten, og så den andre, slik at deigen blir brettet tre ganger. Hvis det er veldig varmt på kjøkkenet kan du legge deigen i kjøleskapet igjen, men om det ikke er så varmt kian du fortsette med å kjevle og brette en gang til.

Glutenfrie croissanter

Ved siste kjevling skal du kjevle deigen ut til en lang firkant, til ca. 1/2 cm tykkelse på deigen. Nå kan du velge om du vil lage glutenfrie croissanter eller «sjokoladeruller».

Glutenfrie croissanter

Glutenfrie croissanter

Nå skal du skjære deigen slik at du får trekanter, som du skal rulle inn til horn.

«Sjokoladeruller»

Hvis du heller vil lage «sjokoladeruller» skjærer du deigen i remser, legger litt hakket kokesjokolade i midten og ruller sammen.

La deigen heve i ca. 1 time og stek i 200 grader i ca. 12-15 min.

 

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.