I forrige innlegg lovet jeg å komme med oppskrift på glutenfrie croissanter. Dette har jeg prøvd før, men det gikk heller dårlig. Denne gangen gikk det VELDIG bra og selv mannen, som ikke trenger å spise glutenfritt, likte disse veldig godt.
Glutenfrie croissanter
400 g. glutenfri melblanding + litt til utbaking (jeg bruker TORO lys glutenfri melblanding)
20 g. sukker
2 ts. fiberhusk
2/3 ts hornsalt
1 pakke tørrgjær
20 g smør
2 dl. laktoserfri yoghurt naturell
2,5 dl. laktosefri melk
ca. 100-150 g. kjøleskapskaldt smør
Kokesjokolade uten laktose (Coop sin er helt uten melk, og er derfor også uten laktose.)
Fremgangsmåte
Smelt 20 g. smør og tilsett laktosefri melk og laktosefri yoghurt. Varm blandingen opp til ca. 37 grader. Tilsett gjæren og rør godt, gjerne med en visp, slik at gjæren løser seg opp. Tilsett sukkeret. Bland den glutenfrie melblandingen med fiberhusk og hornsalt og bland det tørre med melkeblandingen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og elt deigen i ca. 5-10 min. Sett deigen til heving på det lunt sted. (NB! Bildene av fremgangsmåten er som illustrasjon, og med speltsurdeig. Jeg gjorde akkurat det samme da jeg laget glutenfrie croissanter, men fikk ikke tatt bilder. Bildene av de ferdige «sjokoladerullene», det øverste bildet og de to nederste, er glutenfrie.)
Når deigen har hevet kan du kna den litt før du kjevler den ut til et kvadrat, med ca. 1/2 cm. tykkelse. Bruk en ostehøvel og lag skiver av smøret. Smøret skal legges i et kvadrat, men slik at spissen på kvadratet kommer midt på siden av deigkvadratet.
Da skal du kunne brette alle hjørnene på deigkvadratet inn mot midten, slik at smøret bli pakket inn, som en konvolutt.
Brett deigen først en gang, slik at du får en avlang firkant og brett den en gang til, slik at du får et mindre kvadrat. Pakk deigen inn i folie eller i en pose og legg den kaldt i ca. en times tid.
Nå skal du kjevle deigen ut til en avlang firkant. Brett deigen den ene enden inn mot midten, og så den andre, slik at deigen blir brettet tre ganger. Hvis det er veldig varmt på kjøkkenet kan du legge deigen i kjøleskapet igjen, men om det ikke er så varmt kian du fortsette med å kjevle og brette en gang til.
Ved siste kjevling skal du kjevle deigen ut til en lang firkant, til ca. 1/2 cm tykkelse på deigen. Nå kan du velge om du vil lage glutenfrie croissanter eller «sjokoladeruller».
Glutenfrie croissanter
Nå skal du skjære deigen slik at du får trekanter, som du skal rulle inn til horn.
«Sjokoladeruller»
Hvis du heller vil lage «sjokoladeruller» skjærer du deigen i remser, legger litt hakket kokesjokolade i midten og ruller sammen.
La deigen heve i ca. 1 time og stek i 200 grader i ca. 12-15 min.
0 kommentarer