Reultatet av en del ukers karantene førte til at jeg endelig fikk eksperiementert med å lage croissanter av surdeig med spelt. Jeg har tidligere, uten problemer, laget croissanter med vanlig gjærdeig. Da jeg, for en stund siden, prøvde å lage croissanter av surdeig med spelt, gikk det ikke så bra og jeg lot det ligge. Siden jeg er ganske sta, måtte jeg prøve igjen, og her er resultatet.

Croissanter av surdeig med spelt

3 dl. laktosefri melk

2-3 ss. surdeigsstarter

20 g. sukker

En liten klype salt

30 g. smeltet smør

450-550 g. speltmel (avhengig av hvor flytende starteren din er)

Ca. 100 g. kjøleskapskaldt smør

Fremgangsmåte:

Bland surdeigsstarteren ut i melken og tilsett sukker, 30 g. smeltet smør og salt. Bland inn speltmelet til du har fått en litt fastere deig enn når du lager vanlig surdeigsbrød av spelt.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 7-8 timer, eller til den har begynt å heve. Hvis det er varmt går det raskere, er det kaldt går det senere.

Legg deigen på bakebordet og strekk og brett den noen ganger. Da blir deigen fastere og mindre klissete.

Kjevling:

Kjevle ut deigen til et rektangel, til ca. 1/2 cm tykkelse. Bruk en ostehøvel og lag skiver med smør av det kalde smøret. Legg skivene med smør i et nytt rektangel, på deigen, men «snu» rektangelet slik at hjørnene kommer midt på langsiden av deigen. Da skal du kunne brette de fire hjørnene med deig rundt smør-rektangelet slik at du får et nytt rektangel med smørrektangelet pakket inn i deigen. (Ja, jeg skulle tatt bilde av dette og skal se om jeg kan ta bilde av det neste gang…) Hvis du har kommet så langt: Brett deigen en gang. Pass på at det er nok mel på deigen, slik at den ikke er klissete, og pakk den inn i litt plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet i ca. en time.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den ut til en avlang firkant (hva het det igjen? 🙂 ).  Du skal ikke kjevle deigen helt tynn, men ca. 3/4 cm. tykkelse. Ta tak i kortsidene og brett først den ene siden mot midten og så den andre, slik at deigen blir brettet i 3 deler. Legg deigen i kjøleskapet igjen og gjenta dette to ganger. Hvis du er raskt, og deigen fortsatt er kald, kan det være du klarer å ta alle brettingene og kjevlingene med kun en runde i kjøleskapet. Det gjorde jeg, og det gikk fint, men første gang kan det være lurt å ta alle rundene med kjøling. Jeg brukte ikke kjøling første gangen jeg prøvde meg på croissanter av surdeig, og det var nok der det gikk galt for meg.

Etter siste bretting skal du kjevle ut deigen til en ny avlangt firkant. Skjær ut trekanter og rull de sammen, slik at du får et horn.

Sett croissantene til heving i ca. 2 timer.

Pensle med et sammenvispet egg (jeg glemte det….) og stek i 2oo grader i ca. 15-20 min.

Etter å ha skrevet meg gjennom fremgangsmåten innser jeg at jeg må lage en ny batch og ta bilder. To be continued! 🙂

(Oppskrift på glutenfrie croissanter kommer!)

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.