Kan man bruke glutenmel sammen med glutenfrie melblandinger?

av | Frokost og lunsj, Glutenfri bakst, lavFODMAP oppskrifter, lavFODMAP-hjelp | 3 kommentarer

Kan man bruke glutenmel sammen med glutenfrie melblandinger? lurer jeg litt på siden det ikke er gluten i seg selv, men hveten i mel- og kornprodukter som er høy FODMAP.

Etter å ha lest om den nye undersøkelsen som støtter lav FODMAP-teorien om at det er fruktanene i melet, og ikke glutenet, som gjør oss dårlige, fant jeg ut at jeg ville ta en liten testrunde.

Da dette bare var en prøverunde, brukte jeg «slumpmetoden», dvs. jeg tok utgangspunkt i litt vann, litt gjær, litt sukker og litt TORO glutenfri melblanding + ca. en liten teskje glutenmel. Jeg rørte godt, men brukte ikke kjøkkenmaskin. Deigen hadde litt av den samme konsistensen som glutenfri deig har, samtidig som jeg merket at den var litt seigere, antageligvis pga. glutenmelet.

Jeg beholdt deigen like klissete som glutenfri gjærdeig skal ha og lot den forhevet i ca. 1,5 timer. Etterheving ble på ca. 1 time.

Resultatet?

Etter å ha stekt rundstykkene i 10 min. må jeg innrømme at jeg ble litt skuffet over utseendet: De så ut omtrent så miserable ut som glutenfrie rundstykker ofte ser ut (litt sprukne og ikke glatte og fine) og jeg fryktet at glutenmelet til 105 kroner var penger rett i bosset, som vi sier i Bergen.

Overraskelsen var derfor stor da jeg tok den første biten. Smaken var ganske lik til glutenfri melblanding, naturligvis, men konsistensen var en HELT annen og mye nærmere «vanlig» bakst! Grunnen til at jeg ikke har noe bilde? Fordi alt (3 stykker, hehe, jeg sa at det var en testrunde) ble spist opp!

Jeg spiste rundstykkene til lunsj og har så langt ikke merket noe på magen. Nå skal det sies at jeg har en mistanke om at jeg kan spise litt hvete så det er vanskelig å komme med noe konklusjon om at dette vil fungere, men for meg ser det ihvertfall ut for at dette kan være en løsning, om jeg absolutt ha gjærbakst!

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

3 Kommentarer

  1. Marit

    Jeg har tenkt på akkurat det samme, vet du om glutenmel er blitt testet for innhold av FODMAPs?

    • Cecilie

      Nei, det er det nok ikke, men gluten er et protein, FODMAP er alltid et karbohydrat, så om det er rent glutenmel vil jeg tro det er lite FODMAP i. I tillegg bruker man jo ikke bare glutenmel her, så prosentvis vil det antageligvis bli lite FODMAP, men dette er mest synsing fra min side. 🙂 Xxx.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.