Laktase for å spalte laktosen

av | lavFODMAP-hjelp | 2 kommentarer

For en stund siden skrev jeg om flytende laktase for å spalte laktosen i melk og meieriprodukter og jeg lovet å fortelle om det virker.

Først må jeg si at jeg er veldig laktoseintolerant. Dette har jeg også fått bekreftet via blodprøve. Likevel tålte jeg litt laktose da jeg var yngre og for noen dager siden ville jeg derfor teste hvor lite jeg egentlig tåler.

Lagre

Jeg drakk 1 dl. melk i kaffen min. 1-1,5 timer etterpå satt jeg på do og resten av dagen var ødelagt med mageknip. Jeg visste egentlig om dette, men tenkte altså at jeg ville teste bare for å være helt sikker.

Flytende laktase

Jeg har drukket 2-3 kopper med kaffe, med ca. 1 dl. melk i hver enste dag i flere uker nå. Jeg har brukt vanlig melk med  flytende laktase for å spalte laktosen, ca. 20 dråper i en melkekartong på 1,75 ml. Siden jeg ble ganske dårlig av 1 dl. vanlig melk, uten laktase, tror jeg derfor jeg kan konkludere med at det fungerer veldig bra med flytende laktase!

I tablettform

Laktase finnes også i tablettform. Du får kjøpt laktasetabletter på apoteket, men også på iHerb.  Jeg har dog vært litt feig, jeg har ikke testet de ut, inntil i morges.

Lagre

1 dl. vanlig melk ble laget til kaffe-latten min i morges. Før jeg drakk kaffen tok jeg en laktasetablett. Nå er det ettermiddag og jeg har fortsatt ikke merket noe ubehag og jeg tror derfor jeg kan konkludere med at tablettene også fungerer.

(Dette innlegget ble skrevet for en stund siden og siden den gangen har jeg også testet med is og sjokolade. Laktasetablettene som selges her i Norge inneholder ca 5000 FCC enheter med laktaseenzym. Når jeg har spist melkesjokolade, som inneholder relativt mye laktose, har ikke dette vært nok. Om du drikker mye melk, spiser brunost, melkesjokolade etc… kan det derfor være du må ha 2 tabletter. I utlandet kan du få kjøpt laktasekapsler med høyere FCC. Jeg har kjøpt noen i Tyskland med 14500 FCC og i England med 7500 FCC.)

Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har testet dette før, det gjør nemlig livet mitt mye enklere. Tenk, nå kan jeg spise både is og andre matvarer med melk i når jeg f.eks. er på ferie! Jeg anbefaler derfor ALLE å teste ut laktase, enten i flytende form og/eller tablettform (nei, jeg tjener ingenting på dette, så det er ikke reklame….).

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

 1. Kathrine

  Hei! Først og fremst, takk for masse inspirasjon og gode oppskrifter! 🙂
  Jeg er i startfasen av lavFODMAP-dietten (ca 1 uke siden jeg startet ordentlig) og lurer på om det er greit å spise/drikke varer med laktose og da bruke laktasetabletter i denne perioden eller om jeg burde vente med dette noen uker? Jeg er laktoseintolerant fra tidligere og har brukt laktasetabletter en god del med god effekt.
  Hilsen Kathrine

  • Cecilie

   Hei Kathrine,
   hvis du vet at laktasetabletter fungerer godt, ser jeg ingen grunn til at du ikke kan fortsette med det. Det blir jo i realiteten det samme som å drikke laktosefrie produkter. C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg