LavFODMAP i ferdige kjøttvarer – hvordan forstå innholdsfortegnelsen

av | lavFODMAP-hjelp | 21 kommentarer

Ganske ofte får jeg spørsmål om hvilke typer pølser og kjøttpålegg man kan spise. Alle vet at rent kjøtt ikke inneholder hvitløk/løk, men problemene oppstår når det står «krydder» i innholdsfortegnelsen. Da kan man ikke vite om det er hvitløk eller løk i. Fordi løk og hvitløk er naturlige smaksforsterkere blir det også flittig brukt, og man kan nesten anta at om det bare står «krydder» at det da er brukt løk og/eller hvitløk i produktet.

Når man leser ingredienslisten er den laget slik at den ingrediensen det er mest av, vil stå først. Står en ingrediens sist på listen kan man anta at det er lite av denne ingrediensen i produktet i forhold til det som står først. Det sier likevel ikke så mye om mengden som er brukt.

Om løk og hvitløk sier Sue Sheperd følgende:

The one exception to the rule that small amounts of FODMAP ingredients are suitable to eat is onion. We recommend you avoid all foods containing onion, even if it is oresent in minimum amounts. Since onion is one of the major triggers of IBS symptoms it is important to be on the «onion lookout» when purchasing packaged food such as stocks, gravies, marinades….

Om du er interessert i å lese mer står det på s. 79 i boken «The low FODMAP-diet».

LavFODMAP i ferdige kjøttvarer – hvordan forstå innholdsfortegnelsen

Kan man da tenke at om «krydder» står sist i ingredienslisten, så vil produktet være lavFODMAP fordi det antageligvis ikke vil være så mye løk og/eller hvitløk i produktet? Etter min mening kan man ikke det. For det første fordi krydder veldig ofte vil stå sist fordi krydder, naturlig nok, både vektmessig og volummessig, er den ingrediensen det er minst av i et produkt. For det andre fordi løk og hvitløk er ingredienser som veldig mange reagerer på ved veldig liten mengde.

Mitt råd er derfor: IKKE spis produkter med «krydder» selv om det står som siste ingrediens, uten at du har spurt produsenten om hva «krydder» består av, hvis du vil følge lavFODMAP-dietten! Spesielt om du er i eliminering. Er du ferdig med elimineringen kan du alltid ta en sjanse, men da må du kalkulere med at du kan bli dårlig.

Hvilke kjøttpølser og ferdigprodukter er lavFODMAP?

Leiv Vidar sine wienerpølser og julepølse

Finsbråten sin serie «for alle» skal være lavFODMAP.

Gilde sine «Go og mager» wienerpølser («go og mager grillpølse og kjøttpølse inneholder løk)

Gilde sin Eldhus Vossakorv

Gilde naturlig godt spekepølse

Gilde kjøttpudding

Gilde julepølse

Vossafår

Picnic skinke på boks

Grøstadgris økologisk skinkeburger

Grøstadgris økologiske baconpølser

Grøstadgris Italiens landpølse NB! Inneholder soltørket tomat som er moderat på FODMAP. 2 stk er lav. Spis derfor disse pølsene med «moderasjon».

Grøstadgris engelsk frokostpølse

Grøstadgris leverpostei. NB! Denne inneholder gluten og fløtepulver. Jeg tror likevel det er så pass lite at om du ikke er i eliminasjon så kan du teste ut om du tåler denne. Fordelen er at det ikke er løk eller hvitløk i denne! (Hvetemel er faktisk lav inntil en skive med hvetebrød og de aller fleste tåler litt laktose.)

Prior sine kyllingpølser, både wiener og grillpølser

Coop sine egne pølser: Salsicha, ventegrill, Bratwurst

First price sine grillpølser

NB! Oppskriftene kan endres. Les derfor alltid innholdsfortegnelsen!

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

21 Kommentarer

 1. Malene

  Hei! Først og fremst, veldig fin blogg som er til GOD hjelp for en nybegynner. Har et spørsmål angående laktose, som jeg håper du kan svare på. vært mye hos legen, som konkluderte med IBS da ingenting slo ut på prøver (har altså ikke laktoseinntoleranse). Mitt problem er hard mage, som ikke er ditt problem har jeg skjønt, haha:D har derfor ikke symptomene som ligner på laktoseinntolleranse heller. Startet i dag og kutte ut alle høy fodmap varene, men lurer på hva jeg skal gjøre med produkter som inneholder laktose, trenger jeg ikke unngå de, da jeg har testet meg?:)

  • Cecilie

   Hei Malene,
   Tusen takk for positive tilbakemeldinger. Veldig fint at bloggen kan hjelpe deg! Laktoseintoleranse gir i første omgang veldig mye luft, så du kan likevel reagere på laktosen selv om du reagerer motsatt. Hadde jeg vært deg ville jeg kuttet ut laktose i elimineringen og heller gjeninnført det med en gang, iom. at du ikke er sikker på om du reagerer på laktose. Selv om testen ikke slår ut, kan du reagere på laktose, spesielt sammen med andre FODMAP (FODMAP-bøtten blir fortere full). Laktoseredusert melk er det veldig lite laktose i, så du trenger ikke å kjøpe laktosefri melk (som er 10 kroner dyrere enn den laktoseredusert… grrrrr….), men ellers anbefaler jeg deg å bruke laktosefri rømme, fløte, kremost, osv… Lykke til, og bare spør om det er noe mer du lurer på!

 2. Mathilde Dahl Igland

  Hei Cecilie 🙂 Etter mange år med mageproblemer skal jeg prøve meg på lavFODMAP. Jeg har lest gjennom alle listene dine med hva som inneholder mye/lite FODMAP, men synes det er litt vanskelig å vite hva jeg burde handle inn for å komme i gang. Hadde vært supert om du vil skrive et innlegg for nybegynnere over de mest nødvendige varene å ha i hus, og ellers andre tips om du har det. Bloggen (og snart boken din – gratulerer så mye!) blir veldig god å ha fremover!
  Håper alt står bra til 🙂

  • Cecilie

   Hei Mathilde,
   I boken ligger det en handleliste! 🙂 Går bare bra her! Vi burde jo treffes en dag, du er i Bergen nå, er du ikke? Om du vil kan jeg ta en liten «lavFODMAP-innføring» over en kopp kaffe en dag. Jeg er i London akkurat nå, men er hjemme igjen på fredag. Da har jeg en del møter, men over påske kan vi sikkert få ta en prat, om du har lyst. Jeg har «kontor» på Bryggen, så vi kan treffes der. Jeg kan lage litt lavFODMAP-lunsj til oss. 🙂

 3. Malene

  Tusen takk. Det er virkelig ikke lett å skjønne hva man kan spise/drikke av melkeprodukter når både tine sin naturelle yoghurt og tine sin laktosefrie yoghurt har helmelk som første ingrediens(som jeg ved første tanke tenker laktose, men da visst feil)! Haha, jeg føler meg virkelig fortapt, og har vel misforstått hele laktosesystemet. Trenger en innføring, har du skrevet om det før eller vet du om en god artikkel? Godt å ha et leksikon som denne bloggen:)

  • Cecilie

   Hei Malene,
   Vet du, jeg har ikke noe innlegg om dette med melk, men jeg skal skrive litt om det i innlegget der jeg har skrevet listen med melk og melkeprodukter. Skal gjøre det om 10 min. sånn ca…. 🙂

  • Cecilie

   Hei Malene, da har jeg skrevet litt mer om melk. Det ligger som siste innlegg. 🙂

 4. Anette

  Super liste, men finnes det ingen grillpølser man kan spise?

  • Cecilie

   Kanskje «For alle» fra FInsbråten har? Jeg har ikke selv prøvd eller sett produktene og jeg har skrevet en meldinge på Facebook til de, for litt mer informasjon, men jeg tror ikke de svarer på meldinger der… Har også sendt en mail, så vi får vente å se hva de svarer!

 5. Hege Waagen

  Jeg prøvde finsbråtens sine pølser, men ble kjempedårlig. Kan jo være andre tåler de, men jeg ville vært litt obs der. Jeg spiste ikke så veldig mye heller?

  • Cecilie

   Hei Hege,
   Sjekket du ar de var uten løk/hvitløk? Jeg har skrevet at de har sagt at de skal være uten løk/hvitløk, melk og gluten, men jeg har ikke sjekket alle produktene! 🙂

   • Hege Waagen

    Jeg brant nok meg på at det står «krydder» som ingrediens. ?

 6. Kristin

  Sommerens store skuffelse er at Grøstad Gris nå har tilsatt både løk og hvitløk i baconpølsene. Vi oppdaget dette i dag, så det må være noe de har gjort helt nylig.

  Det er en stor nedtur hver gang en produsent gjør slike «stunt», og skaper både ekstra trøbbel på handleturen og snevrer inn mange middagsbord. Vi er veldig skuffet her, for det var så fint å ha gode, kjøttrike pølser som et godt middagsalternativ.

  Takk ellers for en fin blogg og nyttig kokebok. God sommer.

  • Cecilie

   Huffda, takk for informasjonen! Og ja, irriterende når de endrer med å putte løk/hvitløk i… 🙁

 7. Lene

  Hei
  Kom over en pakke med First Price Grillpølser i dag som jeg lurer på om er lavfodmap. Har du vært borti de? På ingredienslisten står det i tillegg til kjøtt: tapioka- og potetstivelse, konserveringsmiddel (E326 og E250), salt, glukose, svineprotein, vegetabilsk fiber (potet, gulrot, bambus), pepper, muskat, stabilisator (E450, E451), antioksidant E301 og røykaroma. Jeg så også på pakken de hadde med kjøttpølse, og der var ingredienslisten ganske lik, men med løk som et eget punkt. Burde ikke disse grillpølsene da være trygge å spise?

  • Cecilie

   Denne er nok lav, iom. at det ikke står «krydder»! Tusen takk for tipset! Skal få den inn på listen med en gang. C.

 8. Janne

  Hei Cecilie?
  Det er strek over Go og Mager wienerpølse fra Gilde og jeg lurer på om dette betyr at de ikke lenger er lavFODMAP?

  Mvh
  Janne

  • Cecilie

   Er det? Hmm.. rart. Rekker ikke å se på det nå, men de er lave! 🙂 og takk for at du ga beskjed! C.

 9. Camilla

  Hei!

  Skulle legge igjen en kommentar/spørsmål på det nyeste innlegget om lavfodmap i ferdige kjøttvarer, men det fikk jeg ikke gjort! Så legger igjen her istedenfor!

  Jeg skal over på en diett som innebærer at jeg ikke kan spise gluten, melk eller sukker i 6 uker, og deretter skal jeg over på lavfodmap!!
  Jeg har kikket litt på pølsene som er inkludert her, og ser at samtlige har krydder i ingredienslisten, blant annet go og mager wienerpølser, og kylling og kalkunpølsene fra prior. Du skriver både her og i ett nyere innlegg at man skal unngå produkter dersom det står krydder i ingredienslisten. Derfor lurer jeg på om disse fremdeles er lavfodmap?? Er det sjekket opp av deg eller andre at «krydder» ikke inneholder løk?
  Jeg har kjøpt meg boka di «Lavfodmap – god mat for sensitive mager», og den ser helt super ut 🙂

  Mvh Camilla

  • Cecilie

   Hei! Ja, det stemmer at «krydder» er klarert som lavFODMAP! 🙂 C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg