Spelt, høy eller lavFODMAP?

av | feb 15, 2015 | lavFODMAP-hjelp | 2 kommentarer

Er spelt høy eller lavFODMAP? Spelt er en av de matvarene det er mest forvirring om, og jeg får ofte dette spørsmålet. Før jeg fortsetter er det viktig for meg å presisere at jeg ikke er klinisk ernæringsfysiolog eller helsepersonell. Selv om jeg jobber tett med både leger og klinisk ernæringsfysiologer ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funskjonelle Mage- og tarmsykdommer, så er mine råd alltid fra pasient til pasient.

Jeg skal prøve å forklare:

Er spelt høy eller lavFODMAP?

Spelt inneholder mindre fruktaner enn hvete, men er likevel høy FODMAP. MEN mange har hørt at de likevel kan spise surdeigsbrød av spelt, og det stemmer. Surdeigsbrød blir anbefalt fordi fermenteringsprosessen bryter ned en del av fruktanene og gjør baksten lavFODMAP.

Kan man da spise hvetebrød laget med surdeig? Nå er litt hvete lavFODMAP og fermenteringsprosessen vil nok gjøre at det blir litt lavere på FODMAP. MEN ikke lavt nok til at du kan spise mye. Får du ikke tak i surdeigsbrød av spelt, så er surdeigsbrød av hvete bedre enn vanlig hvetebrød. Husk at det heter low FODMAP og ikke no FODMAP!

Les også: Lavfodmap og gjeninnføring

Kan man spise spelt da?

Nei, jeg ville ventet med å spise spelt til gjeninnføringen.

Les også: LavFODMAP reintroduksjon

Begynn så med litt og øk gradvis, slik som med andre matvarer du skal gjeninnføre. Kanskje du tåler litt eller kanskje du ikke tåler det i det hele tatt. OM du tåler spelt vil jeg også anbefale deg å kutte ut spelt en periode og så gjeninnføre hvete. Mange går aldri videre til gjeninnføring av hvete om de oppdager at de tåler spelt. Grunnen til at jeg vil anbefale å teste også hvete er at livet vil bli mye enklere om du tåler litt hvete!For noen dager siden dukket dette opp i innboksen min på Facebook (og dette er grunnen til at jeg ikke anbefaler spelt i eliminasjonsfasen):

Må bare si takk for tips og inspirasjon!!! Jeg var så sikker på at jeg tålte spelt, og hadde ikke klart å fange opp at det er fruktaner i spelt. Oppfattet spelt som trygt. Til tross for at jeg opplevde mindre effekt av dietten. Etter å ha pratet med deg på lørdag kuttet jeg ut spelt fra søndag. Fra torsdag har magen min vært som NY

 

Spelt er ikke lav FODMAP og mange reagerer på det

Jeg kan ikke si annet enn at jeg synes det er synd at spelt oftere og oftere dukker opp som lavFODMAP (og ja, til og med i mitt eget intervju i VG har det dukket opp spelt som lavFODMAP i matvaretabellen, som ikke var min) når det er så pass mange som faktisk reagerer på det. Det er trist om disse forkaster dietten fordi de tror at den ikke virker, mens det egentlig bare er spelt de blir dårlige av.Kort oppsummert: Speltbrød laget med 100% spelt og surdeig er lavFODMAP. Vanlig spelt er moderat-høy FODMAP og man bør derfor ikke spise annet enn små mengder av det (litt hvetemel er lavFODMAP).

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

 1. Sølvi

  Det nettbaserte tradisjonsbakeriet Bakerrebellene.no har 2 brød som både er syrna etter alle kunstens reglar og som er bakt på spelt! Eg er ein svært fornøgd kunde 🙂

  Svar
  • Cecilie

   Jeg søkte kjapt gjennom, og det virker ikke som om de har mye spelt? Dessuten er surdeigen laget på rug… så jeg er litt usikker her…

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Flere historier

Endringer i FODMAP appen
lavFODMAP-hjelp

Endringer i FODMAP appen

Monash university har nå gjort noen endringer i FODMAP appen sin. Flere matvarer har nå fått «trafikklys» for tre porsjonsstørrelser. Det vil si at noen matvarer som tidligere var grønne har blitt røde i hovedmenyen. Mange av disse har fått en grønn porsjon hvis...

Les mer...

Myter om lavFODMAP-dietten
lavFODMAP-hjelp

Myter om lavFODMAP-dietten

Jeg må ofte avkrefte myter om lavFODMAP-dietten. Når jeg holder foredrag pleier jeg å gå gjennom hva lavFODMAP-dietten ikke er og det er nå på tide med et blogginnlegg om akkurat dette. Vanlige myter om lavFODMAP-dietten: Lavkarbo: LavFODMAP-dietten er riktignok...

Les mer...