Om spelt fra Monash University

av | lavFODMAP-hjelp | 2 kommentarer

Om spelt fra Monash University

På NRK Puls ble det sagt at spelt ikke inneholder FODMAP. Selv om jeg undersøkte dette veldig nøye før jeg skrev det forrige innegget mitt om spelt, tenkte jeg at jeg ville undersøke dette nærmere. Fordi jeg hele tiden bruker Monash University som kilde skrev jeg til dem for å få en oppklaring. Her er svaret jeg fikk:

Spelt ( an ancient wheat) has lower FODMAPs than modern wheat but actually is still high in FODMAP. It actually needs to be processed in some way to bring the FODMAP level down.  

Bread from 100% spelt flour that uses modern fast proofing methods will still be high FODMAP and will not meet our criteria for low FODMAP. If the same flour is used to make a bread using a very traditional sourdough process with a long proofing time  then this tends to be lower FODMAPs and meets our low FODMAP criteria. The FODMAPs are used by the organisms in the fermentation process.

We are still discussing whether we should include information about different flours in the app. The problem is that the final FODMAP levels depends so much on the type of processing and other ingredients used in the recipe. The app does list pasta made from spelt- this is high FODMAP.  We have tested rolled spelt flakes – which was also high. So we are not surprised that people have had problems with spelt.

So in summary- if you are going to have spelt- it will only be Low FODMAP if it is used in a traditional sourdough spelt bread product.

Kort oppsummert: Spelt er IKKE lavFODMAP med mindre det er surdeigsbrød av spelt. Selv da kan det være problematisk fordi man ikke vet om det er brukt ekte surdeig eller en kortere prosess. (Ekte surdeig tar mange dager å lage.)

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

 1. Villkatta

  Takk for oppklaring! Det var gode nyheter for min del 🙂 Jeg har hatt lyst til å lage min egen surdeigsstarter av spelt, men var usikker på om det var vært bryet, ettersom jeg har reagert på «butikk-spelt». Men da prøver jeg, da! 🙂

  P.S: Jeg tåler havre mye bedre når jeg har bløtlagt det i endel timer. Kanskje det bryter ned fodmap også…? (eller er bare mer mage-vennlig generelt).

  • Cecilie

   Bare hyggelig! Og ja, det er verdt det å teste ut om du tåler surdeigsbrød av spelt. Hadde gjort livet en del enklere ja!

   Jeg tror ikke bløtleggingen bryter ned FODMAP, men jeg tror at bløtlegging kan gjøre havren lettere fordøyelig.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg