Mat med konsentrat av fruktjuice

av | lavFODMAP-hjelp | 0 kommentarer

Juice laget av fruktjuicekonsentrat er listet som høy FODMAP av Monash University. Det står derfor også i min liste som høy FODMAP. Likevel er det ikke all mat med konsentrat av fruktjuice som er høy FODMAP og dette vil jeg diskutere i dagens innlegg.

For noen dager siden postet jeg bildet av Tine sin nye frokostyoghurt, som er laktosefri, på Instagram og Facebooksiden til bloggen. Det tok ikke lang tid før jeg ble «arrestert» av folk som mente at ingen av disse yoghurtene kunne være lavFODMAP, siden de inneholder fruktjuicekonsentrat. Dette er riktig, yoghurten inneholder rundt 3% konsentrat av fruktjuice fra blåbær, noe jeg visste. Så hvorfor postet jeg bildet av yoghurtene da?

Jeg har tidligere diskutert mat med konsentrat av fruktjuice med flere klinisk ernæringsfysiologer. Heldigvis har det ikke vært noe ordentlig diskusjon. Vi har egentlig vært enige, men her er det vi har kommet frem til:

Det er stor forskjell på å drikke et stort glass med juice laget på konsentrat av fruktjuice og å spise mat med litt konsentrat av fruktjuice!

Selvfølgelig kommer det an på mengden av konsentrat fra fruktjuice  som er tilsatt og ikke minst hvor mye man egentlig spiser av denne matvaren!

Det heter ikke no FODMAP, men low FODMAP og lavFODMAP handler mye om mengde!

Alle som har fulgt lavFODMAP-dietten en stund har skjønt at det er viktig å lese innholdsfortegnelsen på et produkt. Dette er en nødvendighet, og noe som blir anbefalt, for å lete etter skjulte FODMAP i en matvare. Problemet med dette er at det da er fort gjort å se seg blind på innholdsfortegnelsen. Det er nemlig ikke slik at en matvare kategorisk er høy eller lav. Ved relativt små mengder vil matvarer som er høy FODMAP bli lave. (Det eneste unntaket her er løk, hvitløk og sukkeralkoholer, som kan gi en reaksjon ved veldig lite inntak.) I tillegg kan matvarer som er lavFODMAP, med mindre de er helt uten karbohydrater, bli høy om man spiser tilstrekkelig mye!

Konklusjonen er derfor at mat med konsentrat av fruktjuice ikke nødvendigvis er høy FODMAP. Man må se på mengden som er tilsatt i matvaren, hvilken frukt/bær det snakkes om og, ikke minst, hvor mye man egentlig spiser av denne matvaren. Det vil si at et beger med laktosefri yoghurt med 3% konsentrat av fruktjuice fra blåbær, som er avFODMAP, fint kan spises også i eliminasjon.

Liste over lavFODMAP-matvarer

NB! Det har tidligere vært diskusjon om en yoghurt med 9% fruktjuicekonsentrat. Denne har jeg diskutert med en klinisk ernæringsfysiolog. Vi ble enige om at den ligger helt på grensen og at det derfor er lurt å ikke spise hele, men halve til frokost og resten til kvelds. Da får man fordelt inntaket.

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg