Restaurantomtale: Sabrura Sushi, Trondheim

av | Restaurant- og butikkomtaler | 2 kommentarer

sashimi sabrura lavFODMAPDenne restaurantomtalen er skrevet av Merete Bakken Flataas. NB! Sushiris er lavFODMAP, så nigiribiter uten dressing og med soyasaus skal være trygt å spise. Pass på wasabi og ingefær som KAN inneholde sorbitol!

Å spise ute kan være en stor utfordring dersom du følger lavfodmapkosthold. Det foreligger lite kjennskap til hva lavfodmap er, om man ikke følger den selv. Dette har selvsagt konsekvenser for hvordan de som er ansvarlig for tilberedelse av mat på utesteder, forholder seg til det når kunden kommer med en lang liste over ja/nei –mat. Jeg har et inntrykk av at de fleste koker det enkelt ned til at man har laktose- og glutenallergi, eventuelt nøtteallergi i tillegg. Dermed hjelper det ikke hvor detaljert man er i forklaringen, det har som regel endt med at jeg har fått servert mat med masse løk og sauser – og servitøren sier: «ja, men det er jo gluten- og laktosefritt». Joda… I ren høflighet har jeg ikke orket å krangle på det, og bare plukket ut det lille spiselige som ikke er dynket i sauser eller andre fy-varer. Men til tross for dette, har nok «spor» av varene jeg ikke skal ha, fulgt med – og jeg kommer hjem både skrubbsulten, blakk, og med oppblåst gravidmage. Ikke gøy.

Disse erfaringene med å spise ute, har gjort at jeg nesten aldri spiser ute – verken på restaurant eller hjemme hos andre, med mindre jeg har hatt en MEGET god dialog med verten på forhånd. Spenningen og skepsisen var derfor stor, da min tante inviterte meg og søster ut for å spise. Jeg visste fra en tilfeldig hendelse tidligere at i alle fall Sabrura Sushi på Solsiden, hadde en sushibuffet der noen av nigiriene var uten dressinger og sauser. Jeg tenkte: «jaja, jeg kan i det minste plukke av fisken og la risen ligge, så blir jeg mett og slipper de verste reaksjonene etterpå».

Fredagen før mandagen vi skulle spise, hadde jeg vært innom og sett at det bare sto fram brett med nedsausede nigiribiter. Ingenting trygg og «clean» mat… Hjelp! Da jeg kom hjem på kvelden sendte jeg en facebookmelding til Sabrura, der jeg forklarte kort og greit at jeg hadde masse matintoleranser og derfor bare kunne spise ren fisk og scampi, samt noen utvalgte grønnsaker (tomat, agurk og hjertesalat). Derfor lurte jeg på om de kunne være så snille å sette ut noen biter med sushi uten dressinger på, i det tidsrommet vi hadde reservert bord. Kokken svarte straks og sa at det ikke var noe problem – og at det strengt tatt alltid skulle være noen biter uten noe på. Jeg måtte si ifra til kokken med en gang dersom jeg oppdaget noe slikt igjen. Oppmuntret av den hyggelige responsen, begynte jeg å glede meg mer til mandagen.

Da mandagen kom, hadde jeg hatt en tøff start på dagen med sterk kvalme, og var i sterk tvil om jeg i det hele tatt orket å dra på restaurant og spise. Heldigvis dro jeg. For makan til service skal du lete lenge etter!

Jeg kikket nervøst på brettene, for å se om det var noen biter jeg kunne spise der. Servitøren dukket opp, og sa at de kunne lage et eget fat med sashimi til meg – som jeg kunne få påfyll av dersom jeg ville ha mer, slik at det ble «buffet» på meg også. I tillegg spurte hun i detalj hva jeg kunne spise i salat, og jeg sa kun fire ting: hjertesalat, agurk, tomat og oliven. Salaten kom først, og jeg ble en smule bekymret da jeg så noe som lignet på rødløk i salaten. Jeg spurte, og det viste seg å være rødkål. Det var også mango der, noe jeg absolutt ikke spiser. I stedet for hjertesalat var det isbergsalat. Heldigvis var det masse agurk og tomat som jeg fint kunne spise. Men jeg innrømmer at jeg ble skuffet over at de ikke klarte å holde seg til bare de tre/fire tingene jeg sa jeg KUNNE spise, med tanke på at spor av andre ting kan være nok til å utløse reaksjoner. Heldigvis gikk det greit denne gangen, da ingrediensene ikke var rørt sammen – men dandert mer utover så de ikke kom i kontakt med hverandre.

TADAA – der kom selve middagen! Et fat til bare meg – med masse ren laks, kveite og tunfisk! Så enkelt, men så godt! Jeg fikk beskjed om å si ifra om jeg ville ha påfyll. Jeg klarte ikke å spise opp alt, så det ble ikke nødvendig. Det smakte fantastisk bra, og bare det å SE at dette var trygg mat, gjorde at jeg automatisk slappet av og kunne nyte det sosiale samværet til det fulle. Servitørene kom med jevne mellomrom for å sjekke at alt gikk greit, og om jeg ønsket eller trengte noe mer.

Min totalvurdering av Sabrura Sushi Solsiden:

Fantastastisk god service, helt fra henvendelse på facebook med raskt og positivt svar, til hyggelige og hjelpsomme servitører på stedet. Servicen og det de gjorde med selve fisken, oppveier at salaten ikke var helt perfekt. Det viktigste for meg er at jeg for første gang, ikke følte at servitører eller kokken ble irritert på meg når jeg kom med «fodmapkravene» mine. De lyttet, var interesserte og spurte.

Ellers er lokalet koselig og ryddig, ikke så stort og plassert veldig greit til med tanke på kollektivtrafikk og mulighet for parkering (parkeringshus rett over gata). Det er ikke en del av restaurantrekka på Solsiden, men ligger ca 50 meter unna på motsatt side av senteret. Det var både vennegjenger som var pent kledd og ute på «vinkveld», og mer casual kledde folk som så ut til å ta middagen sin der. Et sted for alle med andre ord. Også for personer på lavfodmapkosthold!

Tommel opp og fem av fem stjerner fra meg!

 

 

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

  1. Merete

    Hei! Jeg som skrev denne anmeldelsen har opprettet en egen blogg nå, der ligger det også noen oppskrifter 🙂 ikke så fancy som din blogg, Cecilie, men kanskje mer rettet mot de som er opptatt av lavfodmap i kombinasjon med trening o.l. 🙂 Link skal vel følge med her. Håper det er greit at jeg informerer om det her? Det er ikke akkurat overflod av norske nettsider uten korn/mel/melk/nøtter/sukker o.l. i oppskriften! 🙂

    • Cecilie

      Hei Merete, klart det er greit! Jeg legger inn link til bloggen din i innlegget også. 🙂 Xxx.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg