Test av Lysverket restaurant Bergen, februar 2015

Jeg er ikke den personen som pleier å ta kontakt med restauranten på forhånd for å få lavFODMAP-mat. Mye fordi jeg ikke ønsker å lage oppstyr, men også fordi det er tryggere å bare bestille rent kjøtt eller fisk med potet eller ris. De gangene jeg skal noe spesielt, eller om jeg skal på en finere restaurant, har jeg derimot tatt kontakt med restauranten noen dager i forveien. Det letteste er å ta kontakt via mail slik at restauranten har «hot and not-listen» svart på hvitt.

I går var vi på Lysverket i Bergen. Restauanten er den 4. beste i Norden og da kunne jeg nesten ikke be om kjøtt/fisk og potet/ris, så jeg tok kontakt med restauranten dagen før. Jeg skrev ned det jeg kunne spise og det jeg ikke kunne spise i en e-post. Ikke lenge etterpå fikk jeg svar om at det ikke skulle være noe problem. Jeg var derfor spent på hva jeg kom til å få. Ble det en litt mer fancy versjon av kjøtt/fisk, uten saus med potet/ris eller ville jeg få noe mer spennende? Jeg må vel innrømme at forventningene ikke var spesielt høye. Ikke fordi jeg ikke hadde tro på at at de hverken ville eller kunne, men mest fordi jeg ikke synes det er riktig å forvente gourmetmat om man ber om mat uten alt.

NB! Jeg hadde ikke gitt beskjed om at jeg ikke tåler fenikkel, gresskar og tørket frukt. Jordskokk stod heller ikke på noen liste…

Siden jeg ikke tåler maismel hadde jeg på forhånd gitt beskjed om at jeg ikke trengte brød. Jeg ble derfor overrasket da jeg fikk en egen kurv med glutenfritt brød og knekkebrød. I tillegg hadde de laget en oljedressing og en urtemajones. Sistnevnte smakte helt fantastisk og jeg skulle gjerne ha hatt oppskriften på den!

Test av Lysverket restaurant Bergen Test av Lysverket restaurant BergenJeg må innrømme at jeg i ettertid er litt usikker på hva som var forretter og hva som var hvileretter her. I tillegg husker jeg ikke helt hva jeg fikk, men bildene (som dessverre ikke er verdens beste kvalitet) taler mye for seg selv.

Test av Lysverket restaurant BergenØrret, potetsuppe og kråkebolle på et skjell av tapioca.

Test av Lysverket restaurant BergenKamskjell med fenikkel (som er høy FODMAP, men som jeg lot være å spise), ruccola, agurk og en helt fantastisk god dressing med bl.a. pepperrot.

Test av Lysverket restaurant BergenGresskar med div. Gresskar er også høy FODMAP, så denne spiste jeg bare litt av.

Test av Lysverket restaurant BergenTorsk med grillet blomkål og en hollandaisesaus laget på olivenolje. Før denne retten ble servert kom de ut og spurte om jeg kunne spise blomkål!

Test av Lysverket restaurant BergenMandarin, appelsinsaus (?), karamelliserte walnøtter, jordskokkis (?) og marengsflak. Jeg er litt usikker på om jordskokk er lav eller høy FODMAP, men jeg spiste… Noe jeg ikke angrer på, for denne desserten smakte bare himmelsk.

Test av Lysverket restaurant BergenSjokoladekake. Her spurte jeg ikke om innholdet, men jeg tror det var nøtter og er redd det også var litt tørket frukt, som også er høy FODMAP.

For første gang siden jeg begynte å følge lavFODMAP-dietten har jeg sittet og spist, sammen med resten av selskapet, i over 3 timer. For første gang har jeg fått skikkelig gourmetmat når jeg har vært ute og spist og for første gang har resten av selskapet nesten vært mer nysgjerrig på min mat enn sin egen! Dette var en skikkelig matopptur og jeg skal uten tvil tilbake igjen hit!

Etter måltidet var jeg nesten i ekstase og ville gjerne takke kjøkkenet. Jeg har alltid en bok i vesken, så jeg skrev en liten hilsen og spurte etter kokken. Litt skummelt i og med at dette er ett av de beste kjøkkenene i Norge… Hehe, som om jeg prøver å belære… Samtidig tenkte jeg at siden de hadde vært så utrolig flinke til å tilpasse maten min, så var de sikkert interessert i all type matlaging. Det fikk briste eller bære.

Etterpå kom sjefen selv, en av eierne, Christopher Haatuft, som har jobbet på Per Se, 3 stjerners Michelin restaurant i New York, bort til bordet vårt og takket for boken. Jeg kan vel trygt si at jeg følte meg litt underlegen akkurat da (og da visste jeg ikke en gang hvem han egentlig var siden jeg pga. min sære diett ikke har vært så bevandret i Bergens restaurantliv de siste årene), men det forsvant fort. Christophe var oppriktig interessert i det jeg hadde skrevet og sa: «Når det kommer til allergier og intoleranser er vi alle amatører!»

Å få snakke og diskutere mat og allergier med en av de beste kokkene i Norden var kjempeinteressant og ikke minst, stort. At han virket genuint interessert i lavFODMAP-dietten og kokeboken min var også en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme på lenge. Jeg bøyer meg i støvet… både for maten, opplevelsen og interessen.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre