Test av Lysverket restaurant Bergen

av | Restaurant- og butikkomtaler | 2 kommentarer

Test av Lysverket restaurant Bergen, februar 2015

Jeg er ikke den personen som pleier å ta kontakt med restauranten på forhånd for å få lavFODMAP-mat. Mye fordi jeg ikke ønsker å lage oppstyr, men også fordi det er tryggere å bare bestille rent kjøtt eller fisk med potet eller ris. De gangene jeg skal noe spesielt, eller om jeg skal på en finere restaurant, har jeg derimot tatt kontakt med restauranten noen dager i forveien. Det letteste er å ta kontakt via mail slik at restauranten har «hot and not-listen» svart på hvitt.

I går var vi på Lysverket i Bergen. Restauanten er den 4. beste i Norden og da kunne jeg nesten ikke be om kjøtt/fisk og potet/ris, så jeg tok kontakt med restauranten dagen før. Jeg skrev ned det jeg kunne spise og det jeg ikke kunne spise i en e-post. Ikke lenge etterpå fikk jeg svar om at det ikke skulle være noe problem. Jeg var derfor spent på hva jeg kom til å få. Ble det en litt mer fancy versjon av kjøtt/fisk, uten saus med potet/ris eller ville jeg få noe mer spennende? Jeg må vel innrømme at forventningene ikke var spesielt høye. Ikke fordi jeg ikke hadde tro på at at de hverken ville eller kunne, men mest fordi jeg ikke synes det er riktig å forvente gourmetmat om man ber om mat uten alt.

NB! Jeg hadde ikke gitt beskjed om at jeg ikke tåler fenikkel, gresskar og tørket frukt. Jordskokk stod heller ikke på noen liste…

Siden jeg ikke tåler maismel hadde jeg på forhånd gitt beskjed om at jeg ikke trengte brød. Jeg ble derfor overrasket da jeg fikk en egen kurv med glutenfritt brød og knekkebrød. I tillegg hadde de laget en oljedressing og en urtemajones. Sistnevnte smakte helt fantastisk og jeg skulle gjerne ha hatt oppskriften på den!

Test av Lysverket restaurant Bergen Test av Lysverket restaurant BergenJeg må innrømme at jeg i ettertid er litt usikker på hva som var forretter og hva som var hvileretter her. I tillegg husker jeg ikke helt hva jeg fikk, men bildene (som dessverre ikke er verdens beste kvalitet) taler mye for seg selv.

Test av Lysverket restaurant BergenØrret, potetsuppe og kråkebolle på et skjell av tapioca.

Test av Lysverket restaurant BergenKamskjell med fenikkel (som er høy FODMAP, men som jeg lot være å spise), ruccola, agurk og en helt fantastisk god dressing med bl.a. pepperrot.

Test av Lysverket restaurant BergenGresskar med div. Gresskar er også høy FODMAP, så denne spiste jeg bare litt av.

Test av Lysverket restaurant BergenTorsk med grillet blomkål og en hollandaisesaus laget på olivenolje. Før denne retten ble servert kom de ut og spurte om jeg kunne spise blomkål!

Test av Lysverket restaurant BergenMandarin, appelsinsaus (?), karamelliserte walnøtter, jordskokkis (?) og marengsflak. Jeg er litt usikker på om jordskokk er lav eller høy FODMAP, men jeg spiste… Noe jeg ikke angrer på, for denne desserten smakte bare himmelsk.

Test av Lysverket restaurant BergenSjokoladekake. Her spurte jeg ikke om innholdet, men jeg tror det var nøtter og er redd det også var litt tørket frukt, som også er høy FODMAP.

For første gang siden jeg begynte å følge lavFODMAP-dietten har jeg sittet og spist, sammen med resten av selskapet, i over 3 timer. For første gang har jeg fått skikkelig gourmetmat når jeg har vært ute og spist og for første gang har resten av selskapet nesten vært mer nysgjerrig på min mat enn sin egen! Dette var en skikkelig matopptur og jeg skal uten tvil tilbake igjen hit!

Etter måltidet var jeg nesten i ekstase og ville gjerne takke kjøkkenet. Jeg har alltid en bok i vesken, så jeg skrev en liten hilsen og spurte etter kokken. Litt skummelt i og med at dette er ett av de beste kjøkkenene i Norge… Hehe, som om jeg prøver å belære… Samtidig tenkte jeg at siden de hadde vært så utrolig flinke til å tilpasse maten min, så var de sikkert interessert i all type matlaging. Det fikk briste eller bære.

Etterpå kom sjefen selv, en av eierne, Christopher Haatuft, som har jobbet på Per Se, 3 stjerners Michelin restaurant i New York, bort til bordet vårt og takket for boken. Jeg kan vel trygt si at jeg følte meg litt underlegen akkurat da (og da visste jeg ikke en gang hvem han egentlig var siden jeg pga. min sære diett ikke har vært så bevandret i Bergens restaurantliv de siste årene), men det forsvant fort. Christophe var oppriktig interessert i det jeg hadde skrevet og sa: «Når det kommer til allergier og intoleranser er vi alle amatører!»

Å få snakke og diskutere mat og allergier med en av de beste kokkene i Norden var kjempeinteressant og ikke minst, stort. At han virket genuint interessert i lavFODMAP-dietten og kokeboken min var også en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme på lenge. Jeg bøyer meg i støvet… både for maten, opplevelsen og interessen.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

 1. Heidi

  Hei Cecilie! Først og fremst vil jeg bare takke for alt arbeidet du gjør for oss med kranglemager. Har prøvd flere av oppskriftene dine med hell. Jeg legger merke til at du skriver at det er en god del matvarer du ikke tåler selv om de er «grønne» når det gjelder FODMAPer. Det kan jo ha mange årsaker såklart, men jeg lurte på om du har tenkt på om det kan være en annen fellesnevner enn FODMAPer i matvarene du ikke tåler? Eventuelt i tillegg til at FODMAPer kan være problemet?

  Du nevner blant annet at du tåler dårlig tomat, tørket frukt, jordbær og nøtter. Selv om disse er LavFodmap, i alle fall inntil en viss mengde, så er samtlige av disse det man kaller histaminrike eller histaminfrigjørende matvarer. Andre eksempler på histaminrike eller histaminfrigjørende matvarer er sitrusfrukter, spinat, banan (særlig moden), proteinrik mat eller melkeprodukter som ikke har vært oppbevart kjølig nok (stått på benken etc.), samt all fermentert mat som røklaks og sauerkraut, eller prosessert kjøtt og fisk som fiskepudding og salami. Om man reagerer på slike kan man få irritabel tarm symptomer som diare, kvalme, flatulens, halsbrann, forstoppelse samt gjerne vekttap (sistnevnte er ikke så vanlig ved «klassis» irritabel tarm). I tillegg får man gjerne en del mer allergilignende symptomer som hodepine, migrene, svimmelhet, høysnue, kroniske «forkjølelsessymptomer» og «hjernetåke». Det kan variere fra person til person og tidspunkt til tidspunkt hvilke matvarer man reagerer på, derfor er det vanskelig å finne et mønster. Det er gjerne mengderelatert hva man tåler, i likhet med irritabel tarm, men i motsetning til «ekte» allergier der enkelte kan reagere selv på ørsmå mengder. Det er som en bøtte som fylles opp, og har man f. eks. pollenallergi i tillegg, reagerer man mer på histaminrik mat i pollensesongen. Hormonsyklusen til kvinner spiller også en rolle.

  Så vidt jeg har forstått er mastcellesykdommer hyppigere forekommende hos personer med Ehler Danlos syndrom. Er ikke så mye snakk om mastcellesykdommer i Norge enda, antagelig fordi det er en sjelden diagnose (men trolig underdiagnostisert) og f. eks. mastcelleaktiveringssyndrom er en relativt ny diagnose som de holder på å utarbeide retningslinjer for. Men histaminintoleranse og mastcellesykdommer er altså godkjente diagnoser innen helsevesenet. Se blant annet her http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/sjeldne-tilstander/mastcellesykdommer-34202.html og http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/allergi/biogene-aminer-815.html . Står om koblingen mellom Ehler Danlos og mastcelleaktiveringssyndrom på det engelske wikipedia (ikke sikreste kilde, kanskje) samt blant annet her: http://ehlers-danlos.com/2014-annual-conference-files/Anne%20Maitland.pdf .

  Jeg er jo ingen lege, og regner med at du har bedre kanaler til helseinformasjon enn det jeg kan bidra med her i kommentarfeltet 🙂 Men grunnen til at jeg likevel spør, er fordi jeg selv har levd flere måneder på LavFODMAP pga. mageproblemer, men mener at jeg har opplevd litt for liten forbedring til at det er verdt de omfattende kostholdsrestriksjoner som det innebærer. Når jeg dessuten måtte kutte så utrolig mange flere matvarer enn de som har FODMAP, fordi jeg reagerte på dem, så begynte jeg å tenke at maten jeg reagerer på kanskje har en annen fellesnevner enn FODMAPer. For min del er det snakk om blant annet de fleste sitrusfrukter, ananas, kanel, lagrede oster, mandler, fersk gjærbakst, rå gulrøtter (i grunn alle slags rå grønnsaker eller grønnsaker med skall på), all slags prosessert mat, alle slags bær (dessverre), kefir, surmelk, sjokolade (særlig mørk), eddik, sterk mat, karri, tørket kokos, paprikapulver, valnøtter. På den annen side tåler jeg ganske godt mye som er moderat eller høy FODMAP som kål, kikerter, linser, hvetemel og kokte, skrelte epler og pærer. Min erfaring er at fastleger vet lite eller ingen ting om dette, dessverre. Derfor går nok mange feil- eller udiagnostiserte alt for lenge. Dette i tillegg til at kriteriene for å sette visse av de mastcelle- og histaminrelaterte diagnosene har vært uklare eller manglet sikre metoder. I likhet med irritabel tarm blir det derfor mye opp til enkeltpersonen å prøve seg fram gjennom elimineringsdiett.

  Det er jo en del snakk om FODMAPer for tiden i forhold til irritabel tarm, så det hadde vært interessant å høre om du har vurdert noen andre eller supplerende fellesnevnere for maten du ikke tåler, som f. eks. histaminer/biogene aminer. På forhånd takk for svar 🙂

  • Cecilie

   Hei, og tusen takk for lang og fyldig kommentar!
   Nei, jeg har ikke tenkt på at det kan være noe annet selv om jeg har funnet ut at jeg reagerer på litt andre matvarer i tillegg til noen matvarer som er lav på FODMAP. Det viktigste med lavFODMAP-dietten er at det er en eliminasjonsdiett med utgangspunkt i FODMAP, men man må likevel ikke glemme at fordøyelsen er veldig komplisert og at det også er andre faktorer enn FODMAP som må taes hensyn til. For meg er det viktigst at jeg har funnet mitt eget FODMAP-reduserte kosthold i tillegg til at jeg har funnet ut av de matvarene jeg må være forsiktig med som ikke har med FODMAP å gjøre. C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg