Viktigheten av gjeninnføring

av | lavFODMAP-hjelp | 12 kommentarer

I denne bloggposten skriver Monash om viktigheten av gjeninnføring. Kort oppsummert er det viktig at man gjeninnfører fordi man nå begynner å forske på virkningen av å følge lavFODMAP-dietten over lengre perioder. Et forskerteam fra King’s College i London og fra Monash University har funnet ut at dem som følger lavFODMAP-dietten over tid etterhvert vil få en snevrere bakterieflora i tarmen. Spesielt oligosakkarider (fruktaner og GOS – som igjen vil si FODMAP som finnes i hvetemel, hvitløk og andre grønnsaker og belgfrukter) er viktig for å opprettholde en god bakterieflora.

Hvor begynner man?

Monash University anbefaler derfor på det sterkeste å ikke være redd for å gjeninnføre og de anbefaler at man kan begynne med hermetiserte belgfrukter. (Antageligvis fordi disse ligger i vann. FODMAP er vannløselig dvs. at en del av FODMAPene vil sive ut i vannet. Skyller man bønnene, linsene eller kikertene godt, så vil enda flere av FODMAPene forsvinne.) Selv tenker jeg at det også kan være lurt å spise litt brød siden inntil en skive hvetebrød faktisk er lavFODMAP. Jeg tror mange er mer redd for hvete enn det de trenger å være, mye pga. «glutenfrykten» som går som en farsott.

Min erfaring

Min erfaring med gjeninnføring er også at, etter en lang periode uten FODMAP, så trenger magen å venne seg til FODMAP igjen. I begynnelsen tålte jeg f.eks. dårlig havre, men jeg prøve å spise litt likevel. Nå tåler jeg havre mye bedre så lenge jeg ikke spiser veldig mye og ren havre, men blander det med andre melsorter. Samme erfaring hadde jeg med surdeigsbrødet. Det tålte jeg dårlig i begynnelsen, nå tåler jeg mer og mer.

Jeg tenker derfor at det er lurt å ikke tro at man reagerer på en matvare bare fordi man reagerer en gang eller to, men at man bør «pushe» seg litt og tåle litt ubehag før man konkluderer. Jeg tror også, som Monash også sier, at det er lurt å teste ut igjen etter en stund. Selv om man reagerer på en matvare nå, kan det faktisk hende man kan tåle litt senere.

Gjeninnføring ER vanskelig

Når dette er sagt merker jeg at jeg er litt ambvivalent til dette med at Monash University anbefaler gjeninnføring. Selv merker jeg at jeg går over til et strikt lavFODMAP-kosthold før jeg skal noe, f.eks. før jeg skal ut å reise. Det samme gjelder når jeg er ute og reiser. Det er jo da jeg IKKE vil ha mageproblemer og sannheten er at jeg da også stort sett klarer å holde magen i sjakk.

Jeg vet også om mange som prøver og prøver å gjeninnføre, men som nesten ikke klarer å gjeninnføre noe. Da har man valget mellom å følge lavFODMAP og ha en god hverdag, eller ikke følge dietten og sitte på do. Jeg tror de færreste ville valgt siste alternativ.

Må man gå til klinisk ernæringsfysiolog?

Monash anbefaler også på det sterkeste, både i dette innlegget og i andre innlegg, å følge dietten ved hjelp av en ernæringsfysiolog. Jeg har selv ikke vært hos noe ernæringsfysiolog, men jeg har hørt om mange som har vært, og veldig få har fått hjelp. De aller fleste har fått med seg en utskrift med «ja- og nei-mat» og fått beskjed om å teste det ut selv. Da kan de like gjerne printe ut materiellet fra nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage- og tarmsykdommer sin hjemmeside og teste ut selv.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

12 Kommentarer

 1. matmorgro

  Dette las eg også. Eg starta no:-), fann ei pakke ferdig lapskausgrønnsaker i frysen – med purre. Kan hende det blir med den eine. Eg tenkte eg skulle prøve meg på Esekiel brød igjen – der er det omtrent ikkje gjær.
  Eg tenker litt som du, har vi vondt, så held vi oss borte frå det som triggar vondtane. Eg trur ikkje det gjere så veldig stor skade. I motsatt fall, kva gjere ikkje konstante dobesøk med tarmane? Eg kjenner veldig på at eg gjere det eg synes er best for min kropp, uansett Monash eller ernæringsfysiologar. Eller for å dra det litt ut – helsedirektoratet:-)

  • Cecilie

   Huff, håper det går bra! 🙂 Ja, jeg tror man må gjøre det man føler er best for seg, men personlig tror jeg det er lurt å teste ut litt, om ikke annet for å kjenne hvordan det er å være dårlig. Både for å avskrekke litt, men kanskje også for å se at man faktisk overlever. 🙂

 2. Anett Næss

  Etter et par år med stadig dårligere mage startet jeg på eget initiativ LF-diett for et par uker siden. Legen min har svært lite kunnskaper om LF, og ernæringsfysiolog er det ikke plass til i budsjettet. Selvfølgelig er det en del matvarer jeg har vært nødt til å kutte ut som jeg gjerne vil ha tilbake (elsker grønnsaker – bortsett fra fennikel som etter min mening må være verdens mest oppskrytte grønnsak), og jeg kommer til å gå løs på reintroduksjon om noen uker. Samtidig ser jeg at selv på kombinasjonen liberal lavkarbo og LF har jeg et mye bedre kosthold enn veldig mange andre rundt meg. Jeg spiser masse grønnsaker, frø, nøtter, litt frukt, bær, litt havre, rent kjøtt/fugl/fisk og laktosefrie melkeprodukter. Jeg lager omtrent alt jeg spiser fra bunnen av og spiser nesten aldri sukker. Jeg skjønner bare ikke hvordan det kan være «farlig» sett i forhold til alle de som stapper i seg ferdigprodukter med kilometerlange ingredienslister, sukker og karbohydrater, og sjelden spiser grønnsaker og frukt.

  • Cecilie

   Jeg tror «greien» er at FODMAP også virker prebiotisk i tarmen, dvs. at uten FODMAP kan du få en snevrere bakterieflora, noe som igjen kan føre til at man blir mer utsatt for «magetull» tror jeg. Samtidig skjønner jeg at det er vanskelig å reintrodusere når det å gå på lavFODMAP gjør at du blir bedre. 🙂

 3. Emanuela

  Hei Cecilie, veldig flott blogg du har! Jeg er enig med deg om mange ting, bl.a. at man ikke får noe særlig hjelp av ernæringsfysiolog (og la oss ikke snakke om fastleger!!!), spesielt når man har lest alt mulig om mage, IBS, intoleranser og lavfodmap i mange år, og har blitt en ekspert. Jeg har vært på lavfodmap diett i 13 uker nå, og vet at det ikke er å anbefale, men jeg merket ikke noen forbedringer de første ukene. Nå har jeg det bedre, men er IKKE symptom fri, så jeg vet ikke når jeg skal begynne å reintrodusere, også fordi hvis jeg har noen symptomer, da blir det vanskelig å forstå om nyreintrodusert mat er å skylde eller om det var bare en ikke så bra dag. Any thoughts? Takk på forhånd!
  PS: thumb up til din Sandnøtter oppskrift. Vi elsket dem! 🙂

  • Cecilie

   Først og fremst må jeg bare få presisere at jeg ikke er lege eller klinisk ernæringsfysiolog, så rådet mitt blir mer ut ifra andres og egne erfaringer. De færreste klarer å bli symptomfri på 1-2 måneder. Både fordi det tar litt tid før magen blir bedre, men også fordi man går på både en og to smeller i begynnelsen. Selv tror jeg at jeg gikk på relativt streng eliminasjon i flere måneder før jeg startet med å prøve meg frem litt og litt. Mye av grunnen til at jeg ventet var at jeg rett og slett ikke hadde tid til å bli dårlig. Personlig tror jeg ikke det er veldig stor krise om man venter mer enn 2-6 uker med å gjeninnføre så lenge man faktisk gjør det og så lenge man prøver flere ganger før man «avskriver» en matvare(gruppe). Dette fordi magen kan reagere bare fordi man plutselig tilfører noe man ikke har spist på lenge. Om du vil gjeninnføre nå råder jeg deg til å teste flere ganger om du tror du reagerer på noe. Jo flere ganger du reagerer på samme matvaregruppen, jo mer sansynlig er det at det faktisk er den du reagerer på. 🙂 Det begynner å bli sent og jeg håper dette var litt forståelig. 🙂 Xxx.

 4. Emanuela

  Tusen takk for at du svarte så fort! Så hyggelig! Jeg vet at du ikke er lege/ernæringsfysiolog, men jeg setter stor pris på tilbakemelding likevel. Fint å høre at det er flere som følger en streng diett i flere måneder. Det du sier om det å prøve seg fram på det samme matvaregruppe flere ganger er et godt råd. Men kan jeg få spørre en ting til da, som jeg ikke fant noe ordentlig svar på? Hvis man reagerer på en matvare betyr det at man reagerer på alle matvarene i samme gruppe? Kanskje et dumt spørsmål, fordi hvis man reagerer på for eksempel laktose da må man selvfølgelig unngå alt som inneholder laktose. Det samme gjelder fruktose, men hvis man reagerer på avocado (polyol) betyr det at man reagerer på alle i polyolgruppe (fersken, sopp, gresskar osv)? Eller må man teste hver eneste matvare separat å finne ut også hvor mye man tåler av den ene eller den andre (det kommer til å ta månedsvis!!!… Vet ikke om du skjønte hva jeg mener, men hvis du har testet selv eller lest noe om dette her som du kan dele med meg. Takk igjen og hilsen 🙂

  • Cecilie

   Hei igjen. Hehe, denne gangen var jeg litt tregere gitt! 🙂 Det er jammen ikke lett å vite dette med FODMAP-grupper vs. forskjellige matvarer. Min erfaring er at det stort sett stemmer med FODMAP-grupper, bortsett fra når det gjelder løk og hvitløk. Jeg tåler veldig dårlig løk og hvitløk, som er fruktaner, men jeg tåler ganske godt f.eks. hvete, som også er fruktaner. Jeg tror kanskje det kan komme av at løk og hvitløk kanskje inneholder andre ting som jeg også reagerer på? Et annet problem er at man kan reagere på matvarer som er lavFODMAP… Før jeg startet på lavFODMAP-dietten var jeg helt rådvill, men jeg syntes det var lettere å finne det jeg reagerte på også av lavFODMAP-matvarer da jeg startet på dietten. Det ble ikke fullt så uoversiktlig. Vet ikke om du ble noe klokere av dette, hodet mitt er ikke 100% med, så jeg håper det var forståelig… 🙂 Xxx.

   • Emanuela

    Hei Cecilie og takk igjen!Det du skriver er interessant. Det kan godt være at det varierer for noen matgrupper, som du sier, for eksempel at kanskje løk og hvitløk har veldig høy fodmap innhold sammenlignet med hvete, eller at de inneholder også noe annet som ikke er så bra for oss. Veldig interessant det du skriver om LAV FODMAP, altså at man kan reagere på dem også og at det blir lettere å merke det mens man er på dietten. Jeg instilte meg for at jeg måtte prøve nesten alt det som stod på ‘grønn liste’ for å spise variert i løpet av dietten. Så har jeg faktisk introdusert mat som jeg ikke turte spise før, og med en del har det gått bra, mens jeg vet at noen ting er ikke så magevennlig for meg. Jeg tåler dårlig bl.a.fiber, og kan ikke spise mye grønnsaker (gulrot og aubergine kan jeg nesten ikke spise i det hele tatt. Jeg spiste potet og kålrot stappe i forrig går og det ikke bra i det hele tatt selv om kålrot skulle være lav). Jeg synes at i Monash App gir litt feil veiledning når det gjelder grønnsaker, fordi det står at man bør spise 5-6 porsjoner om dagen… Men men, nok for nå. Hilsen 🙂

    • Cecilie

     Hei igjen,
     ja, fiber er litt problematisk fordi det er lavFODMAP, men mange med diarevarianten av IBS reagerer på fiber. Jeg har alltid reagert på det og fikk høre at jeg bare måtte fortsette å spise det, så ville magen venne seg til det. Hahahaha, det skjedde aldri og jeg tåler fortsatt dårlig fiber. Dette har jeg innfunnet meg med, selv om det ikke er så sunt, men her er det snakk om pest eller kolera: Enten steinvondt i magen og diare av fiber og sunn, eller fiberfri og fin i magen. Jeg foretrekker det siste… 🙂 Xxx.

     • Emanuela

      Hei Cecilie og takk for din mening og for at du deler erfaringen din med andre. Du er morsom 🙂 Jeg er helt enig med deg, og tror at magen min ligner veldig på din. Jeg elsker grønnsaker, men vet nå at det er bare få som jeg tåler, og uansett må jeg spise dem i små mengder. Faktisk de få gangene jeg spiser en ‘ikke så sunt middag’, altså grønnsakfri, da blir jeg ikke oppblåst… ah, ah! Ja, det var tull det leger har sagt til oss i evigheter: hvis du har IBS må du spise mye fiber og så tilvenner magen seg ti det og det hjelper… bla, bla, bla… Ha en god helg 🙂

      • Cecilie

       Hehe, ja, det gjelder å stole på egen… magefølelse… 😉 Xxx.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg