For ikke så lenge siden var det en som spurte meg om jeg visste om emmermel, betefiber og sukkerroefiber var høy eller lavFODMAP. Jeg mente å ha lest at det var høy, men tenkte det var best å sjekke med Monash university.
Emmermel, betefiber og sukkerroefiber
Emmermel
Monash har testet emmermel og sier at det er mer fruktaner (FODMAP) i emmermel enn i spelt. Siden spelt er høy, vil da også emmermel være høy. (Surdeigsbrød av spelt er lavFODMAP inntil 2 skiver – fermenteringsprosessen bryter ned FODMAPene i speltmelet.)
Sukkerroefiber og betefiber
Betefiber og sukkerroefiber (kan også være roefiber eller sukkerbetefiber) har jeg sett at noen ernæringsfysiologer har satt som høy FODMAP, men fordi jeg ikke kan finne noe om dette hverken i Monash sin bok eller mobile applikasjon, spurte jeg om også dette. Monash har ikke testet disse fibrene og det virker ikke som om de har tenkt å teste de heller. Likevel er det mye som tyder på at disse fibrene oppfører seg som prebiotika i tarmen (inulin og FOS, som er høy FODMAP), så jeg ville unngått de i eliminasjon for å være på den sikre siden.
Jeg jakter på kjøpebrød/ rundstykker man kan kjøpe on- the-go og har noen spørsmål ang glutenfrie brød og rene speltbrød fra Baker Hansen. De inneholder bla soyaflokker, betefiber, fiber av sukkerroer, karamell (glukosesirup), maltodekstrin og sirup. Finner ikke helt noen av disse ingrediensene i lavfodmap lista. Finner noen som kan ligne og blir derfor usikker og lurer på om du kan hjelpe meg med å oppklare spisbarheten på disse brødrene??
Hei Cathrine, jeg er ikke sikker på dette, men jeg antar at soyaflokker er laget av soyabønner, som er høy FODMAP, så det ville jeg unngått. Betefiber, sukkeroefiber har jeg skrevet om over her, jeg ville også regnet de som høy FODMAP. Karamell, glukosesirup, maltodekstrin og sirup er lavFODMAP.