Emmermel, betefiber og sukkerroefiber

av | lavFODMAP-hjelp | 2 kommentarer

For ikke så lenge siden var det en som spurte meg om jeg visste om emmermel, betefiber og sukkerroefiber var høy eller lavFODMAP. Jeg mente å ha lest at det var høy, men tenkte det var best å sjekke med Monash university.

Emmermel, betefiber og sukkerroefiber

Emmermel

Monash har testet emmermel og sier at det er mer fruktaner (FODMAP) i emmermel enn i spelt. Siden spelt er høy, vil da også emmermel være høy. (Surdeigsbrød av spelt er lavFODMAP inntil 2 skiver – fermenteringsprosessen bryter ned FODMAPene i speltmelet.)

Sukkerroefiber og betefiber

Betefiber og sukkerroefiber (kan også være roefiber eller sukkerbetefiber) har jeg sett at noen ernæringsfysiologer har satt som høy FODMAP, men fordi jeg ikke kan finne noe om dette hverken i Monash sin bok eller mobile applikasjon, spurte jeg om også dette. Monash har ikke testet disse fibrene og det virker ikke som om de har tenkt å teste de heller. Likevel er det mye som tyder på at disse fibrene oppfører seg som prebiotika i tarmen (inulin og FOS, som er høy FODMAP), så jeg ville unngått de i eliminasjon for å være på den sikre siden.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

  1. Cathrine

    Jeg jakter på kjøpebrød/ rundstykker man kan kjøpe on- the-go og har noen spørsmål ang glutenfrie brød og rene speltbrød fra Baker Hansen. De inneholder bla soyaflokker, betefiber, fiber av sukkerroer, karamell (glukosesirup), maltodekstrin og sirup. Finner ikke helt noen av disse ingrediensene i lavfodmap lista. Finner noen som kan ligne og blir derfor usikker og lurer på om du kan hjelpe meg med å oppklare spisbarheten på disse brødrene??

    • Cecilie

      Hei Cathrine, jeg er ikke sikker på dette, men jeg antar at soyaflokker er laget av soyabønner, som er høy FODMAP, så det ville jeg unngått. Betefiber, sukkeroefiber har jeg skrevet om over her, jeg ville også regnet de som høy FODMAP. Karamell, glukosesirup, maltodekstrin og sirup er lavFODMAP.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg