Er glutenfri mat sunnere?

av | Min mening | 0 kommentarer

Dette var altså på første siden i gårsdagens VG (NB! bak betalingsmur). Det er ikke første gangen media stiller spørsmålet «er glutenfri mat sunnere?» og det blir heller ikke siste gangen. Jeg må innrømme at jeg er ambivalent til alle skriveriene om allergimat. Noen ganger blir jeg provosert og irritert andre ganger, som i går, synes jeg det er helt greit. Artikkelen var nemlig ikke så negativ, synes jeg.

Er glutenfri mat sunnere?

Glutenfrie erstatningsprodukter er nemlig ikke mye sunnere enn vanlig mat. En del er dessverre mer usunne, noe VG-artikkelen konkluderte med. I tillegg tok artikkelen for seg fire myter om gluten og heller ikke der fant jeg noe nevneverdig galt ut ifra det jeg har blitt fortalt om gluten av leger og klinisk ernæringsfysiologer. Tvert imot nevnte journalisten at dem med IBS, som følger lavFODMAP-dietten, kan bli bedre av å begrense inntaket av glutenholdige produkter fordi de også ofte inneholder mindre FODMAP. (Du kan lese om forskjellen på gluten og FODMAP her.)

Kosthold er ikke bare bare

Dette med kosthold er vanskelig fordi det er mange (ukvalifiserte) meninger, en del såre tær, forskningsrapporter som er motstridende, et offentlig helsevesen og det alternative. Selv har jeg tatt et bevisst valg, å holde meg til forskning. Dette er også grunnen til at jeg tør å fortelle om lavFODMAP-dietten til IBS-pasienter, fordi det er en forskningsbasert diett som leger og klinisk ernæringsfysiologer over hele verden bruker til denne pasientgruppen.

Er du skuffet?

Noen vil kanskje bli skuffet over at jeg ikke hisset meg opp over oppslaget til VG. At jeg tvert imot synes det er viktig at denne informasjonen kommer ut. Jeg er nemlig ofte i kontakt med ikke bare pasienter, men også mange friske mennesker som er nysgjerrig på lavFODMAP-dietten. Det er ikke rent sjeldent at jeg får høre at de tror at både gluten og melk er fryktelig usunt. Det er disse menneskene VG-artikkelen, og media generelt, henvender seg til, ikke dem som faktisk reagerer, enten det er cøliaki, FODMAP eller andre intoleranser.

Jeg kan se at andre «allergimatbloggere» raser etter gårsdagens avisoppslag. Selv tenker jeg at det er viktig å differensiere sinnet og heller bli sint når det virkelig gjelder. Hvis ikke er jeg redd sinnet bare gjør vondt verre.

I tillegg tenker jeg at det må være lov å ha to tanker i hodet samtidig. Se saken fra flere sider, uten at man blir halshugget (jeg er heldigvis flink til å dukke… 😉 )

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Ingen tikkende bombe
Helse, Min mening

Ingen tikkende bombe

At angst og IBS, for mange, henger sammen er jeg ikke i tvil om. Hva som kom først av hønen eller egget er jeg derimot mer usikker på! Jeg tror ikke IBS bare skyldes psyken, men jeg er overbevist om at det er en link mellom magen og hodet og at det ene kan trigge...

Les mer...

Vanlig mat er bra nok
Min mening

Vanlig mat er bra nok

I forrige uke ble det publisert en ny forskningsrapport om glutensensitivitet. Kort fortalt fikk 20 testpersoner forskjellige muffinsmikser, med og uten gluten, som de skulle lage og spise i de gitte ukene. Testpersonene hadde ikke cøliaki eller hvete-allergi, men...

Les mer...