Forskningsbasert informasjon om IBS?

av | Dagbok, lavFODMAP tips | 0 kommentarer

Forskningsbasert informasjon om IBS er ikke alltid like lett å finne. Det er et hav med «folk» som mener de har den rette kuren. Noe ER faktisk forskningsbasert og riktig, men det er også, dessverre, enromt mye svada der ute. Så mye at det er vanskelig for mannen i gata, dvs. deg og meg, å finne ut hva som egentlig er i tråd med forskningen.

De siste 10 årene har jeg vært fast foredragsholder ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer (NKFM) sin Mage-tarmskole, på Haukeland universitetssykehus. Der får man faktisk forskningsbasert informasjon om IBS fra autorisert helsepersonell, og meg, som overhodet ikke er helsepersonell, men pasient. Haha, det er jo en slags ekspertise det og! 🙂

Den fysiske skolen

Skolen går over 2 dager. Første dagen er med psykolog og gastroenterolog, mens andre dagen er med klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut og meg. I tillegg til forskningsbasert informasjon om IBS får du også muligheten til å treffe og snakke med andre. For mange kan det være fint å skjønne at man ikke er den eneste som sliter med magen. Ikke minst er det også fint å kunne spørre hvordan andre har taklet mageplagene sine.

For å komme med på denne versjonen av Mage-tarmskolen må du ha henvisning fra lege, men det skal ikke være vanskelig å få det. Bare gi beskjed til legen din om at du ønsker å delta.

Den digitale versjonen

Til tider har det vært inntil to års ventetid for å komme til på den fysiske Mage-tarmskolen. Derfor har forskerne ved NKFM laget en digital versjon. Denne versjonen skal det nå forskes på for å finne ut hvilken effekt den har på pasientene. Siden jeg egentlig er veldig glad i den fysiske versjonen, så synes jeg det er ekstra spennende å få være med å forske på den digitale versjonen. For ja, det er skikkelig stas å bli invitert med inn i forskning, selv om jeg bare er pasient. Min rolle er altså som brukerrepresentant og ikke som helsepersonell.

Delta i studie og samtidig få forskningsbasert informasjon om IBS

Denne forskningen gjør det nå mulig for mange fler å kunne delta, også dere som ikke bor i Bergen. Studien stenger for deltagere i slutetn av desember, men jeg vil virkelig anbefale å ta kontakt med en gang, om du er interessert!

Les mer om studien og hvordan du kan delta

Mitt forhold til studien: Jeg tjener ikke noen penger på å skrive dette innlegget. Jeg er med i forskergruppen fordi jeg selv har IBS, ikke helsepersonell. 

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

På filmset med lav FODMAP
Hverdagen

På filmset med lav FODMAP

I går var jeg med på noe veldig spennende. Jeg hadde ansvaret for cateringen til Kolbrun Retorikks filmteam da de filmet til sitt prosjekt "Retorikk til folket" på Bryggen, i Bergen. Siden vi skulle være ute hele tiden tenkte jeg det kunne være godt med varm suppe...

Les mer...

langt utenfor komfortsonen Cecilie Hauge Ågotnes
Helse

Langt utenfor komfortsonen

Som mange kanskje har fått med seg har jeg holdt foredraget mitt "lavFODMAP en praktisk tilnærming og mestring av IBS" på Haukeland Sykehus sin IBS-skole. Første gang jeg skulle holde foredraget var jeg så nervøs og angstfyllt at jeg flere ganger var på vei til å...

Les mer...