Gluten- og laktosefri Verdens Beste (eller Kvæfjordkake)

av | Desserter og kaker, lavFODMAP oppskrifter, Nasjonalitet | 14 kommentarer

Gluten- og laktosefri Verdens Beste er noe av det beste jeg vet!

I dag var jeg på middag hos mamma og pappa. For å gjøre det enkelt fant jeg ut at jeg villle ta med meg desserten. Da slapp jeg å plage mamma og ikke minst, jeg visste at jeg ville få noe jeg ikke ville bli syk av. Jeg laget Verdens Beste ut ifra en oppskrift som jeg hadde fra før av, men med glutenfritt mel. Om kaken ble god? Hehe, mamma og pappa har ikke så mye i mot «diettmat» etter denne desserten!

Til Gluten- og laktosefri Verdens Beste trenger du

Til sukkerbunnen

125 g. sukker

125 g. smør

5 eggeplommer

100 g. glutenfri fin melblanding

1,5 ts. bakepulver

5 ss. laktosefri melk

Til marengsen trenger du

5 eggehviter

175 g. sukker

50-75 g. hakkede mandler (om du tåler)

Til fyllet trenger du:

4 porsjoner med laktosefri vaniljekrem

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Lag sukkerbunn: Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggeplommene litt og litt mens du fortsetter å vispe. Bland bakepulveret med melet og rør det inn i røren. Tilsett til slutt melken.

Smør sukkerbunnen tynt ut over en bakepapirkledd langpanne.

Lag marengs: Pisk eggehvitene stive, tilsett sukkeret og visk til marengsen er blitt glatt og glinsende.

Legg marengsen på sukkerbunnen og strø mandler over marengsen.

Stek kaken på midterste rille i 25 min.

Når kaken er helt kald deler du den i to. Legg vaniljekrem på den ene delen og legg den andre delen oppå. Det er altså overhodet ikke noe vanskeligere å lage gluten-og laktosefri Verden Beste enn «vanlig» og den smaker akkurat like godt!

Hvis du er glad i sjokolade kan jeg virkelig anbefale deg å lage en sjokoladevarianten av Verden Beste.

 

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

14 Kommentarer

 1. ella

  Nam, nam… Så utrolig godt ut! 🙂
  Har du erfaring med å blande ditt eget glutenfrie mel? Lurer på om jeg kan bruke en blanding av potetmel og rismel til bunnen?

  • Cecilie

   Nei, jeg har ikke det, men jeg tror jeg ville brukt litt Maizena og kanskje litt tapioca mel i tillegg til ris- og potetemel. Gi gjerne en tilbakemelding om du prøver det ut! 🙂

 2. Ella

  Det jeg har smakt så langt ble kjempegodt! 🙂 Skal servers i bursdagsselskap i morgen. Men brukte lys melblanding fra Toro, så testet ikke ut rismel/ potetmel-bladingen denne gang. Skal gi tilbakemelding på resultat om jeg gjør det siden.

  Misforstod dette med vaniljekremen. Skjønte ikke at det skulle være 4 deler (baker sent på natta vet du :-p), så det ble en del med vaniljeblanding mot 3 dl pistet krem. Det ble godt det også! Masse vaniljesmak når det ble brukt vaniljestang, samt at vi pimpet opp kremen med en spiseskje kakaorom. Nam, nam!

  Takk for at du lager oppskrifter med magevennlige utskeielser

  • Cecilie

   Ja, om man blingser litt med forholdet krem/vaniljekrem gjør ikke det så mye, kaken smaker godt uansett og er en av mine favoritter. Jeg har forresten prøvd å blande min egen melblanding til en annen kake (som står i boken), men jeg har glemt forholdet…. Jeg tror jeg har skrevet det ned et sted og skal se om jeg finner det! Mener jeg brukte en blanding av maizena, potetmel, tapioca og rismel, men husker altså ikke forholdstallene her og nå. Grunnen til at jeg ikke har tatt de tmed i boka er at jeg nok synes det ble bedre med TORO sin lysemelblanding, kaken ble litt fortere tørr med min egen blanding. Dessuten må jeg innrømme at jeg liker å gjøre ting enkelt…. 🙂

   For meg er det viktig at lavFODMAP skal være familievennlig. Det skal være slik at barna (og de voksne) føler de får «ekte» kake og ikke bare en sånn liksom-frø-sunn-kake som smaker delvis gress…. 🙂

 3. Marit

  Hva slags smør er best å bruke i denne oppskriften når man må bruke laktosefritt smør?

  • Cecilie

   Du trenger ikke å bruke laktosefritt smør i forhold til lavFODMAP-dietten, men om du må ha laktosefritt smør pga. andre allergier kan du sikkert bruke «blå soft» (vet ikke helt hva det heter, men det skal være melkefritt). Jeg har ikke selv brukt det, men har hørt at det skal kunne brukes til baking.

 4. Ellen

  Hei! Jeg fikk veldig lyst til å prøve denne lav fodmap-versjonen av Verdens beste, som er en favoritt her i huset! 🙂 Er dette en bunn man kan fryse?

  Med vennlig hilsen Ellen.

  • Cecilie

   Hei Ellen. Jeg har ikke prøvd å fryse den. Jeg er redd marengsen vil bli myk om du fryser den, men om du prøver blir jeg glad om du forteller hvordan det gikk! 🙂 Xxx.

 5. annelise drage

  vanlig kvæfjordkake går det utmerket godt an å fryse, har ikkje prøvd å fryse med glutenfritt

 6. Sigrid

  Nå ble jeg glad altså! Favoritt kaken min. ☺

 7. Astrid

  Hei. Prøver denne oppskriften for første gang.
  Ble litt forvirret når fin melblanding skulle kjøpes inn.
  Det er mange glutenfrie blandinger, men jeg fant ikke den den som det står fin melblanding.
  Har benevnelsen blitt endret? Er jo noen år siden denne ble lagt ut.
  Mvh Astrid

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.