lavFODMAP glutenfrie laktosefrie lussekatter

av | Glutenfri bakst, Jul og julekaker, lavFODMAP oppskrifter | 0 kommentarer

Det er snart luciadag og da må man jo lage lavFODMAP glutenfrie laktosefrie lussekatter!

Det morsomme er at jeg faktisk aldri før har laget lussekatter. Da sønnen var liten laget han det i barnehagen og på skolen og da følte jeg nok at jeg med god samvittighet kunne droppe lussekattebakingen. Nå for tiden våkner jeg grytidlig og i morges fant jeg altså ut at jeg måtte teste ut å lage lussekatter. Da jeg var i Marokko, for 3 år siden, kjøpte jeg safran. Denne har ligget i en skuff, ubrukt, og jeg må innrømme at jeg var usikker på om jeg fortsatt hadde den da jeg betemte meg for  dagens prosjekt. Jeg fant den og satte i gang med bakingen!

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

lavFODMAP glutenfrie laktosefrie lussekatter

(12-15 stk)

380 g. glutenfri, lys melblanding + ca. 50-100 g. til utbaking

100 g sukker

2 ts. fiberhusk

En klype safran

2/3 ts. hornsalt

1/2 pakke tørrgjær

60 g smør

1 dl laktosefri yoghurt (jeg brukte q-meiereine sin vaniljeyoghurt, som er laktoseredusert, men lavFODMAP)

3 dl. laktosefri melk + litt til pensling

Pynt:

Rosiner, vaniljekrem, litt meltet smør og/eller sukker/melis

TIPS: Slik lager du hjemmelaget laktosefri vaniljekrem (NB! til boller skal du ikke bruke pisket kremfløte i.)

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Tilsett melken og yoghurten og varm blandingen opp til ca. 37°c. Knus safrantrådene i en liten skål, med baksiden av en teskje. Tilsett safran og  gjæren og rør til gjæren har løst seg opp.

Bland melblanding, sukker, fiberhusk og hornsalt i en bolle og hell over væsken. Rør godt. Deigen er nå ganske klissete og det skal den være.

La deigen heve i 1 times tid.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Trill ut pølser av deigen og form den til lussekatter. Hvis du vil ha vaniljekrem trykker du noen groper i bollene og legger i kald vaniljekrem. Vil du ha noen rosiner i, legger du de på også. La lussekattene heve i ca. 1 time.

Sett ovnen på 200 grader.

Pensle bollene med litt melk. Stek lussekattene i 13-16 minutter på midterste rille.

Sukkerpynt: Legges på når bollene er kalde. Smelt litt smøret Pensle bollene med smør og dypp bollene i sukker.

NB! Rosiner er lavFODMAP inntil 13 g. Om du likvel ikke vil spise rosiner kan du la være å spise dem.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.