LavFODMAP laktosefri vaniljekrem er superlett å lage!

Stort sett har jeg pleid å kjøpe vaniljekrem, slik man tilsetter melk og koker opp, men så kom jeg plutselig på at jeg lærte å lage vaniljekrem på «heimkunnskapen» (bruker de det navnet i dag mon tro?) i forbindelse med at vi laget skoleboller. Den kremen vi laget bestod av sukker, vaniljesukker, melk og maizena, og egnet seg overhodet ikke til frysing. Jeg tror ikke jeg ville frosset denne kremen hvis den ikke er som fyll i kaker eller boller, men som fyll i andnet bakverk fungerer den supert til frysing.

LavFODMAP laktosefri vaniljekrem

1 dl. laktosefri melk

1 eggeplomme

15 g. sukker

Vaniljestang eller vaniljesukker

7 g. maizena

1 dl. laktosefri kremfløte

Tilbereding:

Varm opp melken, vaniljesukkeret (ev. del vaniljestangen og skrap ut frøene) og sukkeret og sett den til siden. Rør sammen eggeplommen og maizena. Hell den varme melken over og varm det hele forsiktig opp igjen. Kjøl ned.

Pisk ca. 1 dl. kremfløte og bland kremen med vaniljekremen. Ikke bruk all kremen til å begynne med, men smak til hvor mye krem du vil ha i vaniljekremen.

Oppskrift på laktosefri og glutenfri vaniljesaus

Jeg pleier å bruke Dr. Oedtkers vaniljesukker siden jeg synes det smaker mest vanilje (og det inneholder lit vaniljefrø også… 🙂 )

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

10 Kommentarer

 1. ella

  Deilig vaniljekrem! Vi hadde i en ss med kakaorom i (Jacobsens kakaolikør). Det var også vanvittig godt. Forresten greit å skrive at man skal «varme opp til det tykner» etter at blandingene er rørt sammen. I.o.m at det tok litt tid fikk et trøtt hode til å avslutte oppvarmingen mens blandingen ennå var suppe 😉 Men madamen visste bedre 🙂

  • Cecilie

   Hehe, jeg oppskriften på vaniljekrem/saus er kommet med i boken og, og der er jeg ganske sikker på vi har fått med «til det tykner», men jeg skal rette det her i bloggen også. Takk for tipset!

 2. Unn Johnsen

  Mat og helse, heter det visst nå. 🙂 Takk for oppskrift. Synes boka di er bra, har plukket opp mange tips. Synes Lyngstad og du kompletter hverandre. Kjempekjekke oppskrifter. Unn

  • Cecilie

   Mat og helse ja.. 🙂 Det er alltid kjekt å høre om folk som liker boken, så tusen takk! 🙂

  • Sandra

   Er denne oppskriften nok til å ha på en langpanne pavlova hvis man blander inn litt fløtekrem?

   • Cecilie

    Nei, da tror jeg at jeg ville tredoblet den! C.

 3. Stine

  Lagde denne i fjor og det var stor suksess!
  Husker ikke hvor mange ganger doblet denne oppskriften til Pavloaen, så jeg lurer på om du har svaret?
  Og kan jeg lage denne ferdig dagen før og oppbevare den i kjøleskapet over natta?

  • Cecilie

   Ser jeg har vært treg ed å svare her. BEKLAGER det!Jeg tror jeg ville tredoblet oppskriften til en langpannekake. Og ja, kremen kan lages ferdig dagen før. C.

 4. Elin

  Når jeg lager vanlig vaniljekrem til pavlova (jukser), blander jeg vaniljekrem fra butikken med pisket krem. Er kremen i oppskriften her en del av vaniljekremen til en pavlova, og at jeg trenger å tilsette mer pisket krem etterpå? Eller er det en fiks ferdig «pavlovakrem»?

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.