LavFODMAP glutenfrie og laktosefrie grove rundstykker

av | Frokost og lunsj, Glutenfri bakst, lavFODMAP oppskrifter | 15 kommentarer

Mange har spurt meg om oppskrift på lavFODMAP glutenfrie og laktosefrie grove rundstykker. Fordi magen min ikke er så glad i fiber har jeg vært litt treg med å lage denne oppskriften, men i dag har jeg altså kokkelert litt på kjøkkenet og kommet frem til denne fantastisk gode oppskriften (jeg tok utgangspunkt i oppskriften på glutenfrie og laktosefrie rundstykker).

Til ca. 8-10 lavFODMAP glutenfrie og laktosefrie grove rundstykker trenger du:

1,5 dl. laktosefri melk

150 g. laktosefri/laktoseredusert yoghurt

30 g. smør

1/2 pk. tørrgjær

35 g. bokhvetemel

50 g. havremel

100 g. glutenfri lys melblanding

2 ts. fiberhusk

1/3 ts. hjortetakksalt (dette er den hemmelige ingrediensen og kan IKKE utelates!)

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og tilsett melk og yoghurt. Varm væsken til ca. 37 grader og tilsett gjæren. Rør godt.

Bland alt det tørre og tilsett væsken. Elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin, og la deigen stå på et lunt sted for forheving i ca. en time.

Trill ut boller og sett dem på bakepapirkledd stekeplate. La rundstykkene etterheve i ca. 1 time.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Pensle rundstykkene med egg eller vann og stek dem på midterste rille i ca. 20 min.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

15 Kommentarer

 1. Marianne

  Hei, flott blogg. Jeg har to spørsmål: 1) hvor mange rundstykker kan jeg spise om dagen uten at det blir for mye fodmaps, og 2) da jeg skulle trille ut rundstykkene var det ikke akkurat bare å trille – deigen var så klissete, våt og tynn at det ikke gikk. I frykt for at de skulle ende opp som noe annet enn lavfodmap turte jeg ikke tilsette mere mel, så jeg fikk klattet det sammen til små hauger, som senere gled sammen til mere bollelignende formen. Akkurat tatt de ut av ovnen- de ser bra ut og det lukter godt, men selve utbakingen ble fryktelig tungvint! Vet du hva jeg kan ha gjort feil, og har du noen tips? Vennlig hilsen meg.

  • Cecilie

   Hei,
   Det blir ca. 8 rundstykker og du kan spise halvparten pr. måltid. Tror muligens du blir mett før det!

   Hvor løs deigen blir kommer litt an på fuktigheten i melet. Du kunne godt ha tilsatt litt til fint mel, om du følte deigen ble for klissete! Husket du forresten hjortetakksalt? C.

 2. M

  Hei, takk for svar. Ja husket hjortetakksalt. Blandet det inn i det tørre, er det riktig? Ok så jeg kan spise 4 per måltid, men flere ut over dagen? Jeg har, i villrede over hva jeg kan spise på lavfodmap, spist rundstykkene til alle måltider utenom middag. Har vel spist ca. 6-7 om dagen, da altså fordelt over 3-4 måltider.

  • Cecilie

   4 pr. Måltid. 6-7 fordelt over 3-4 måltid er greit, men det kan være en ide å variere litt mer. C.

 3. Reidun Gleditsch Strand

  Samme problemet her i hus da mannen skulle bake dissa for han har begynt på lowfodmaps. De var fryktelig klissete! Det var ikke litt mer mel som måtte til. Og hvorfor en så liten oppskrift? Vet det bare er å gange den opp, så gjør nå det, men tungvint og deigen i ut.g kun holder til 2 måltider 😉

  • Cecilie

   Hei. Det er nok litt individuelt hvor mye ekstra mel som må til. Det ER lite mel i denne oppskriften, så du kan ta litt mer en litt mer om du må det! 🙂 Oppskriften er liten fordi mange ønsker å teste ut både oppskrift og magen før de lager en diger porsjon. 🙂 C.

 4. B

  Hei. Får litt luft i magen av disse jeg. Vet du hva i deigen det kan være jeg evt. reagerer på? Tror bestemt ikke at det er pålegget. De siste par gangene har jeg laga med 135 g. glutenfri lys melblanding istedet for bokhvetemel, da jeg var tom for det. Har det noe å si? På forhånd takk for svar. Det er altså så vanskelig å finne ut av mageproblemer..

  • Cecilie

   Hmmmm… ikke lett å vite hva det kan være. Noen reagerer faktisk på for fersk bakst også, uten at det har noe med FODMAP å gjøre! Spørsmålet er også hva «litt luft i magen» betyr. Litt luft i magen skal man jo faktisk ha! 🙂 C.

 5. Davida

  Hei. Tror du jeg kan bytte ut havremelet med maismel, teff eller hirse? Og er man nødt til å ha med fiberhusk? Tror nemlig jeg får luft i magen av det.

  • Cecilie

   Ja, du må gjerne bytte ut havremelet! Ang. fiberhusk: Jeg er redd rundstykkene vil bli tørre og mer kompakte uten, men det er jo bare å prøve uten! C.

 6. Ida

  Hei!
  Tror du det går an å bytte ut det glutenfrie melet til Toro med enda mer bokhvetemel og havremel?
  Det er den eneste ingrediensen jeg ikke har i hus, og har SÅ lyst til å prøve ut oppskriften 🙂

  • Cecilie

   Hei,
   nei, du bør ikke bruke bare havregryn og bokhvetemel. Da ror jeg du vil få noen harde, tørre klumper! Du renger rett og slett en del fint mel! C.

 7. Renate

  Kjempegode rundstykker, både desse og dei lyse ? takk for oppskrift ?

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.